Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΝΔ: “Ούτε ένας ούτε δύο – 26 οι φόροι του Τσίπρα”

ΝΔ: “Ούτε ένας ούτε δύο – 26 οι φόροι του Τσίπρα”

Η ΝΔ τόσο με ανακοίνωση, όσο και με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλλει 26 φόρους.

«Ο κ. Τσίπρας μας έφερε στο μυαλό κάτι που είχε πει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ για έναν πολιτικό της εποχής του: “Μια φορά συναντήθηκε τυχαία με την αλήθεια και έκανε ότι δεν την πρόσεξε”. Σε προχθεσινή του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση, λέγοντας ότι “έχει αυξήσει μόνο μία μονάδα τον ΦΠΑ”. Σε μια προσπάθεια -ελπίζουμε όχι μάταιη- να επαναφέρουμε τον πρωθυπουργό της χώρας σε μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, του θυμίζουμε τους φόρους που έχει επιβάλλει, οι οποίοι δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 26!», σημειώνει συγκεκριμένα η Πειραιώς, υπογραμμίζοντας πως δεν υπολογίζονται οι περικοπές στις συντάξεις, όσες έγιναν και όσες έχουν ήδη συμφωνηθεί να γίνουν.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, πως ο κ. Τσίπρας εξελέγη με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. και φόρτωσε τους πολίτες με μέτρα 12,5 δισ. ευρώ.

«Εξελέγη με σημαία τη μάχη κατά της λιτότητας και τελικώς επέβαλε 8 φορές μεγαλύτερη από όσο του είχε ζητηθεί και καμαρώνει κι από πάνω.

Εξελέγη τάζοντας ότι “με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσει τα Μνημόνια”, έφερε ένα τρίτο αχρείαστο και τώρα έχει συμφωνήσει σε ένα τέταρτο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να ζει στο σύννεφο αλαζονείας και αυταρέσκειας που βρίσκεται σήμερα. Και να επαίρεται ότι ο κόσμος τον στηρίζει.

Οι πολίτες, που πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής του, θα δώσουν την απάντησή τους», επισημαίνει η ΝΔ.

Η… λίστα

Στο ενημερωτικό της σημείωμα αναφέρει αναλυτικά τους 26 φόρους για τους οποίους μιλά:

«1. Αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% (το μόνο που θυμάται ο κ. Τσίπρας…).

2. Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να πηγαίνει από το 42% στο 45%.

3. Αυξήθηκε η εισφορά υγείας από 4% στο 6% στις κυρίες συντάξεις και θεσπίστηκε, για πρώτη φορά, παρακράτηση 6% στις επικουρικές.

4. Αυξήθηκε (σε περίοδο μεγάλης έλλειψης ρευστότητας…) η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%, αύξηση στην οποία οφείλεται σημαντικό μέρος του πλεονάσματος του 2016.

5. Σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης (πχ τρόφιμα, κλπ) πήγαν από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 24%.

6. Καταργήθηκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. (Ο γνωστός φόρος που θα οδηγούσε στην…παραίτηση Καμμένου!).

7. Αυξήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από το 2,8% μέχρι και στο 10%.

8. Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.

9. Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.

10. Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια από 2% έως 12% ανά κλίμακα.

11. Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.

12. Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

13. Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.

14. Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

15. Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.

16. Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.

17. Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.

18. Αυξήθηκε ο φόρος στη μπύρα.

19. Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.

20. Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.

21. Αυξήθηκαν οι φόροι κατά 3 λεπτά ανά λίτρο στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης.

22. Έχει ψηφιστεί, για εφαρμογή από το 2018, ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα.

23. Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ από 2 έως 4 ευρώ (δηλαδή 50% επί της τιμής του).

24. Αυξήθηκε από 30% σε 80% το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενούς τους.

25. Καταργήθηκε η επιστροφή φόρου (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.

26. Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε