Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Η “τρόικα εσωτερικού” του Τσίπρα που θα φέρει τον ανασχηματισμό! “Τα αυτιά και τα μάτια” του πρωθυπουργού που θα αξιολογήσουν τους υπουργούς!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ο ανασχηματισμός μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο αλλά θα γίνει στα πρότυπα των… δανειστών!
– Ο πρωθυπουργός ορίζει τρεις έμπιστους συνεργάτες του που θα… μαρκάρουν στενά τους υπουργούς και το καλοκαίρι θα του παραδώσουν αναφορά για τις επιδόσεις τους!
– Ποιοι είναι οι τρεις άνθρωποι που θα αποτελέσουν την… τρόικα εσωτερικού του πρωθυπουργού
– Πότε προγραμματίζεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ποια ονόματα “παίζουν” για το… λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα

Τα δεδομένα στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα είναι δύο: Από τη μία πλευρά επιθυμεί να δώσει μία… τονωτική ένεση στο κυβερνητικό του σχήμα, από την άλλη όμως γνωρίζει πως η -νέα- πολύμηνη διαπραγμάτευση, με φόντο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχει ως κόστος την παραγαωγή… μηδενικού κυβερνητικού έργου.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αυτό ο πρωθυπουργός το αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό στους υπουργούς του, αφού θεωρεί πως η ασφυκτική οικονομική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με την μεγάλη προσφυγική κρίση, είναι οι δύο παράγοντες για τους οποίους ο ανασχηματισμός μεταφέρεται για το φθινόπωρο.

Ωστόσο μέχρι τότε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, υπάρχει σαφές κυβερνητικό πλάνο για την αξιολόγηση των υπουργών πριν το οριστικό… λίφτινγκ στους υπουργικούς θώκους.

Βήμα πρώτο: Τρόικα… εσωτερικού!

Η αξιολόγηση των υπουργών, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανηλειμμένως αναφερθεί, φαίνεται πως δεν θα γίνει… στα τυφλά. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα αποκτήσει προσωπικό μηχανισμό παρακολούθησης της κυβέρνησης και θα αναθέσει τον έλεγχο των υπουργείων του σε τρεις στενότατους συνεργάτες του, οι οποίοι θα λειτουργούν ως τρόικα εσωτερικού.

Το σχήμα αυτό θα δίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή… αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα για τις επιδόσεις των υπουργών και μάλιστα θα λειτουργεί στα πρότυπα της τρόικας των δανειστών, που ήλεγχε τους υπουργούς προς το σκέλος της εφαρμογής της συμφωνίας.

Έτσι, λοιπόν, αυτό το σχήμα θα κάνει και την… δική του αξιολόγηση προς το τέλος Ιουλίου και με βάση αυτλήν, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτοί θα είναι οι “τροϊκανοί” του Τσίπρα

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο στους υπουργούς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταλήξει στους δικούς του… τροϊκανούς! Αυτοί θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Λιάκος και ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, όλοι τους έμπιστοι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού και έχει εγκατασταθεί στο Μαξίμου από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η συμβολή του στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης για τη δημιουργία του περίφημου… κόφτη ήταν καθοριστική γι΄αυτό και συμμετείχε στις τελευταίες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Χίλτον.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο οικονομολόγος, προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, Δημήτρης Λιάκος, είναι επίσης στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης και ασκεί χρέη διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα ο κ. Λιάκος παρακολουθεί και συντονίζει το οικονομικό επιτελείο με την ομάδα του, από το Μέγαρο Σταθάτου.

Ο Δημήτρης Λιάκος / Φωτογραφία Facebook

Ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν μέχρι σήμερα συντονιστής της διαπραγμάτευσης για όλα τα θέματα κι εκ των πραγμάτων συμμετείχε και στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Χίλτον. Εργάζεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα πολλά χρόνια, μάλιστα δούλευε στην ομάδα τεκμηρίωσης ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο που βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και οι τρεις θα… μαρκάρουν στενά τους υπουργούς, παραδίδοντας την πρώτη τους αναφορά προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον ερχόμενο Ιούλιο.

Βήμα δεύτερο: Συνέδριο

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε χθες την Πολιτική Γραμματεία για το Συνέδριο του κόμματος και μπορεί στην τετράωρη  συνεδρίαση του οργάνου να μην πάρθηκε τελική απόφαση για την ημέρα διεξαγωγής του, ωστόσο αυτή τοποθετείται περίπου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες της επιτροπής θέσεων και της επιτροπής καταστατικού και αυτό που απομένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να επικυρώσει τα σχετικά κείμενα.

Πολλές διεργασίες έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις τοπικές οργανώσεις για την εγγραφή νέων μελών, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι μέσα από αυτήν θα μπορέσει να διατηρήσει το κόμμα στην… πίστα των κομμάτων εξουσίας.

Βήμα τρίτο: Ανασχηματισμός

Όπως προαναφέραμε, ο ανασχηματισμός θα καθοριστεί κατά μεγάλο βαθμό από την… τρόικα εσωτερικού του πρωθυπουργού, ωστόσο ήδη έχουν προκύψει κάποια δεδομένα όσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα της επόμενης ημέρας.

Αναφορικά με τα πρόσωπα, “κλειδί” του ανασχηματισμού θα αποτελέσει η μετακίνηση ή όχι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρωθυπουργό πάντως να μιλά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο υπουργικό συμβούλιο. για τις “ομάδες” Ε. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη (υπ. Οικονομίας), Γ. Κατρούγκαλου (υπ. Εργασίας) και Γ. Χουλιαράκη (αναπλ. Υπουργός Οικονομικων) για τη σκληρή μάχη που έδωσαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, γεγονός που σημαίνει ότι ή τους κρατήσει στα ίδια πόστα ή θα τους αναθέσει νέα καθήκοντα, “ανακατεύοντας έτσι και την εσωκομματική τράπουλα.

Από τη μάχη αυτή σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους γεννήθηκε μια “νέα γενιά” τεχνοκρατών, ίσως και μελλοντικών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απέκτησαν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

Ο ανασχηματισμός πάντως αναμένεται να είναι σαρωτικός και απ’ το παρόν σχήμα οι μόνοι που θεωρούνται ακλόνητοι, είναι το “δίδυμο” του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευοπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση του Ν. Παππά (Επικρατείας) και της Ο. Γεροβασίλη (Κυβ. Εκπρόσωπος).

Από και κει πέρα θεωρείται αβέβαιο το κυβερνητικό μέλλον για τους: Ν. Φίλη (Παιδείας), Αρ. Μπαλτά (Πολιτισμού), Θ. Δρίτσα (Ναυτιλίας), Ν. Τόσκα (Δημ. Τάξης), Γ. Μουζάλα (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Θ. Πελεγρίνη, Π. Πολάκη, Αλ. Φλαμπουράρη (Επικρατείας) και Στ. Κοντονή (Αθλητισμού), ενώ για τους Ν. Κοτζιά (Εξωτερικών), Π. Καμμένο (Άμυνας), Π. Σκουρλέτη (Περιβάλλοντος), Α. Ξανθό (Υγείας), Π. Κουρουμπλή (Εσωτερικών) και Χρ. Σπίρτζη (Υποδομών) υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την παραμονή τους ή όχι στην κυβέρνηση, ή την ανάληψη νέων καθηκόντων.

Την παράσταση του ανασχηματισμού, καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο είναι πιθανόν να κλέψει η υπουργοποίηση πρωην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως του Δημήτρη Ρέππα (στο υπ. Εργασίας) και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Τα Νέα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε