Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος κυβέρνησης – ΔΝΤ για Wikileaks – Το Μαξίμου απαντά στη Λαγκάρντ: «Η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση είναι όντως ανοησία»

Πόλεμος κυβέρνησης – ΔΝΤ για Wikileaks – Το Μαξίμου απαντά στη Λαγκάρντ: «Η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση είναι όντως ανοησία»

– Μαξίμου: «Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου»
– Για τα θέματα ασφάλειας που έθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ το πρωθυπουργικό γραφείο απαντά: «…η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks»
– Στις 19.30 συνεδριάζει εκτάκτως η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα

Μόνο η λέξη πόλεμος μπορεί να περιγράψει τα όσα γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ. Μετά την σκληρή απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του πρωθυπουργού, η απάντηση ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου!

Με τίτλο: «Η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση είναι όντως ανοησία…» το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει:

Μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης εκδίδεται η παρακάτω ανακοίνωση:
«Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία.
Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά δε στα ζητήματα ασφάλειας, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των διαρροών των WikiLeaks.»

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θεωρούν σε πρώτη ανάγνωση ότι η απάντηση Λαγκάρντ στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού “δεν διαψεύδει” την αποκαλυπτική συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου και ότι η “Η απάντηση της Λαγκάρντ δείχνει ενοχή”, και θεωρεί ότι η Γενική Διευθυντρία του ΔΝΤ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να “καλύψει” τους δύο τεχνοκράτες του ΔΝΤ, λέγοντας ότι έχουν την στήριξη και την εμπιστοσύνη της και σε προσωπικό επίπεδο.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι λένε επίσης ότι περισσότερο φαίνεται να “απολογείται” η κ. Λαγκάρντ καθώς τονίζει ότι “Οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη”, σημειώνουν πάντως ότι “παραδέχεται” εμμέσως πλην σαφώς αφενός τις σοβαρές διαφορές εντός των δανειστών.

Να σημειωθεί ότι εντός της ημέρας ο κ. Τσίπρας θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντειβιντ Κάμερον, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Τι λέει στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ 

Διάχυτος είναι ο εκνευρισμός της Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις διαρροές των διαλόγων – φωτιά Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που ούτε λίγο ούτε πολύ προέκυπτε πως το ΔΝΤ σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Η αποκαλυπτική συνομιλία μεταξύ των αξιωματούχων του Ταμείου για το μέλλον της Ελλάδας ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους της κυβέρνησης για το “παιχνίδι” των δανειστών ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και ταυτόχρονα να “φουντώσει” τις ανησυχίες του Μεγαρου Μαξίμου για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών την ώρα που η διαπραγμάτευση μπαίνει από τη Δευτέρα στην τελική της φάση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στις αποκαλύψεις σαν έτοιμο από καιρό, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει σε υψηλούς τόνους “δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη” και να προ-καλεί την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ “να διαψεύσει ότι η στρατηγική του Ταμείου είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα”.

Και η απάντηση άργησε, αλλά ήρθε. Γραμμένη σε αυστηρό τόνο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί προκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα. Η “ισχυρή κυρία” του Ταμείου σχεδόν κάνει… χάρη στον Αλέξη Τσίπρα που επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις!

Η επικεφαλής του Ταμείου προσφέρει προσωπική στήριξη στους Τόμσεν και Βελκουλέσκου και απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την ιδιωτικότητα των συζητήσεών τους! 

Στο τέλος της επιστολής η κ. Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει: “Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών”.
 

Ολόκληρη η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για το γράμμα της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο της επαναφοράς της Ελλάδας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.

Διαφορετικά δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα δημιουργούσε τον υπαινιγμό, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί θα υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, έχω υπάρξει συνεπής στο να τονίζω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις

Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.

Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως σεις μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Μάλιστα, για να υποστηρίξω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να αναρτήσω την επιστολή μου στο site μας, www.img.org. Κι εγώ επιθυμώ να μιλήσουμε και ιδιαιτέρως για το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ειλικρινώς,
Κριστίν Λαγκάρντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε