Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χρέος: “Μπουρλότο” από ΔΝΤ! Εκνευρισμός για τη συμφωνία του Eurogroup!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Eurogroup αποφάσισε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ εκδήλωσε σήμερα τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή και απέρριψε με έντονο τρόπο τις πληροφορίες που φέρουν το Ταμείο να εισηγείται σκληρή λιτότητα για την χώρα μας.

Μιλώντας για την αποψινή απόφαση του Eurogroup, αξιωματούχος του ΔΝΤ έδειξε έντονο εκνευρισμό και τόνισε ότι το Ταμείο είναι αυτό που απαιτεί με επιμονή χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Τόνισε συγκεκριμένα: «Εάν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 5 ή 10 χρόνια πρέπει να δούμε με ποια μέτρα θα το πετύχουν».

Ο αξιωματούχος τόνισε ακόμη πως «η Ελλάδα αναμφίβολα έχει κάνει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά δεν την έχει επιτύχει με διατηρήσιμο τρόπο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάνει συνεχή πισωγυρίσματα που δυσκολεύουν την ανάπτυξη.

Σημείωσε επίσης πως παραμένει υπό συζήτηση «ο χρόνος για τον οποίο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ» και πρόσθεσε ότι «όσο λιγότερα χρόνια θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ τόσο μικρότερη ζημιά θα υποστεί η ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πολ Τόμσεν φέρεται να είπε ότι «αν υπάρξει απόφαση για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει αφενός να τεκμηριωθεί με πειστικό τρόπο πως θα επιτευχθεί ο στόχος και αφετέρου να καταδειχθεί το εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα βλάψουν την ανάπτυξη».

“Αγκάθι” τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το Ταμείο θεωρεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%, που για το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δύσκολο, «πρέπει να περιληφθούν μέτρα που να μειώνουν τις δαπάνες για την στήριξη του ασφαλιστικού, οι οποίες είναι σήμερα στο 10% του ΑΕΠ, και να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα».

Ο αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες «είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι επαρκή». «Καλωσορίζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, χωρίς να τα θεωρούμε επαρκή. Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να συντάξουμε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους χωρίς να έχουμε καθορισμένους στόχους και τις πολιτικές με τις οποίες θα φτάσουμε σε αυτούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το Ταμείο είναι δεσμευμένο για τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα και έθεσε ως όρο ένα πρόγραμμα «που να βγαίνει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον κόφτη, απέρριψε τυχόν επέκταση του μηχανισμού για μετά το 2018. «Δεν είναι επιθυμητά τα οριζόντια μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη. Παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνική κυβέρνηση τα ψήφισε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: mignatiou.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε