Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δίκη Τσοχατζόπουλου: “Αρπάχτηκαν” Σημίτης – Άκης! “Έγιναν τα μύρια όσα στο ΥΕΘΑ” – “Αυτά είναι ψεύδη και συκοφαντίες!”

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Όλοι οι διάλογοι φωτιά ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και τον Άκη Τσοχατζόποπουλο
– “Υπήρξε δωροδοκία” είπε ο Κώστας Σημίτης σε μια κατάθεση που “καίει” τον πρώην υπουργό – “Λυπάμαι που έγιναν υπό την πρωθυπουργία του, δεν τα ανέχομαι”
– Μετά το τέλος της κατάθεσης Σημίτη ο Τσοχατζόπουλος ζήτησε το λόγο
– Μίλησε για συκοφαντίες, ψέμματα και… πράκτορες: Θα πω εγώ αυτά που θέλω κι όχι εσείς είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο
– Χτύπησε το χέρι λέγοντας: “Στο ΚΥΣΕΑ δεν υπήρξε δωροδοκία”

Με ένταση ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Άκη Τσοχατζόπουλο τελείωσε η κατάθεση “φωτιά” του πρώην πρωθυπουργού στη δίκη του τέως υπουργού Άμυνας, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Κατά την πολύωρη κατάθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός “έκαψε” τον Άκη Τσοχατζόπουλο, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του γιατί όλα αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του! “Μπορεί να δωροδοκηθεί ο υπουργός εφόσον το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει την απόφαση αγοράς;”, ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον κ. Σημίτη κι εκείνος απάντησε: “Κάλλιστα χωρεί η δωροδοκία. Υπάρχει δυνατότητα. Εδώ, έγινε δωροδοκία”.
“Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα”, είπε ο κ. Σημίτης.

Όταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Κώστας Σημίτης, είχε ένα έντονο τετ α τετ με τον άλλοτε συνεργάτη και υπουργό του, καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε, επιτακτικά, το λόγο από την Έδρα.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Θα μου δώσετε το δικαίωμα να ρωτήσω. Θα πάρω το λόγο επειδή θέλω να βοηθήσω δικαστήριο. Να πούμε εμείς οι δυο τι έχει συμβεί στο ΚΥΣΕΑ και τα γεγονότα. Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτερο κυβερνητικό όργανο να εξασφαλίσει. Ορθώς ο κ. Πρόεδρος είπε πως μετά από Ίμια ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε ήταν αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Πρόεδρος: Ερώτηση δεν ακούμε…
Άκης Τσοχατζόπουλος: Θα με αφήσετε να μιλήσω! Είμαι υπό απαγόρευση. Θα πω εγώ αυτά που θέλω όχι εσείς. Να φροντίσετε οι πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα (εννοώντας τον ξάδελφο του Νίκο Ζήγρα). Εισηγήθηκα την πολιτική της Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι δικιά μου πρόταση είναι αυτό που έχει εισηγηθεί το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων. Γίνεται συζήτηση.
Με συγχωρείται… Την εισηγηςη την κάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, γραπτή πρόταση κάνει το ΣΑΜ. Βεβαίως υπουργός ο Εθνικής Άμυνας έχει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένας τέτοιος θεςμός όπως το ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης. Στο ΚΥΣΕΑ δεν υπήρξε δωροδοκία (σ.σ. είπε χτυπώντας το χέρι).

Κώστας Σημίτης: Να φύγω…
Πρόεδρος: Πηγαίνετε…
Κώστας Σημίτης: Όπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη διαδικασία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγιναν τα μύρια όσα! Εγώ αυτά δεν τα ανέχομαι
Άκης Τσοχατζόπουλος: Αυτά είναι ψεύδη, είναι καταςκευασμένα, είναι συκοφαντίες, δεν είναι αλήθεια (ακολουθώντας τον Κώστα Σημίτη που αποχωρούσε).

Κατάθεση “φωτιά” από Σημίτη: Δεν είχα διαπιστώσει παρατυπίες

Την διαβεβαίωση πως εάν είχε διαπιστώσει ίχνος παρατυπίας στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1, θα είχε παρέμβει έδωσε στην κατάθεση του ο Κώστας Σημίτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε, με έντονο και αυστηρό τρόπο, κουνώντας το δάκτυλο, ότι δεν είχε υποπέσει κάτι επιλήψιμο στις ενέργειες του πρώην υπουργού στην αντίληψη του γιατί αλλιώς θα τον είχε απομακρύνει.

Λεωνίδας Κοτσαλής (δικηγόρος Άκη Τσοχατζόπουλου) : Έμεινε ποτέ ίχνος παρατυπίας στις αποφάσεις ΚΥΣΕΑ;
Κώστας Σημίτης : Όχι γιατί θα είχα παρέμβει, είχα παρακαλέσει δύο υφυπουργούς να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους γιατί είχαν κυκλοφορήσει διαφορά για αυτούς. Ήμουν αυστηρότατος.
Λεωνίδας Κοτσαλης: Γίνατε δέκτης ότι κάτι συμβαίνει στο Υ. Αμύνης;
Κώστας Σημίτης : Όχι ποτέ.
Λεωνίδας Κοτσαλής : Υπάρχει περίπτωση σε κάποια φάση να υπήρξε εντοπισμός δωροδοκίας πριν από το ΚΥΣΕΑ;
Κώστας Σημίτης : Δεν πολυκαταλαβαίνω την ερώτηση, θεωρώ αυτά που λέει πρωτόδικη απόφαση δεδομένα. Δεν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες, όταν υπήρχαν, υπήρχε άμεση επέμβαση μου. Πρόκειται για αθλιότητες, είναι ντροπή! Έμεινα πρωθυπουργός μία οκταετία είναι καλό να αλλάζουν υπουργοί.
Γιάννης Νικολάου (δικηγόρος Άκη Τσοχατζόπουλου): Είναι δυνατόν να γίνει δωροδοκία και με ποιο τρόπο μέσω αντισταθμιστικών οφελημάτων;
Κώστας Σημίτης : Δεν το ξέρω αυτό.

Σε μία στιγμή ο Κώστας Σημίτης αντιδρώντας στις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού επισήμανε με ένταση και αυστηρό τρόπο: “Νομίζετε πως μπορώ να θυμάμαι αποφάσεις ΚΥΣΕΑ μετά από 15 χρόνια; Να είμαστε σοβαροί!”.

Αργότερα όταν απαντούσε σε ερωτήσεις του συνηγόρου του πρώην υπουργού Γιάννη Παγορόπουλου εξέφρασε έντονα την δυσφορία για το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου να κληθεί και να καταθέσει στο Δικαστήριο ως μάρτυρας.
“Προσπαθείτε όπως με καλέσετε εδώ, να δημιουργήσατε ένα πολιτικό θέμα, με καλέσετε εξαρχής για να γίνει μία φασαρία”.

Νωρίτερα, σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής για το θέμα των Γερμανικών υποβρυχίων και με αφορμή έγγραφο του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου το οποίο έκανε λόγο για πέντε τύπους υποβρυχίων ο κ. Σημίτης “ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως το ναυτικό έχει Γερμανικά υποβρύχια και να παρουμε γερμανικά. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι και έτσι έγινε”.
Τότε στην διαδικαςία παρενέβη ο Άκης Τσοχατζόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά : “Το έγγραφο πηγαίνει προς όλους όχι μόνο σε μένα. Σε όλους. Μην παίζουμε παιχνιδάκια!”.

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη η πρόεδρος του Δικαστηρίου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα!
Πρόεδρος: Σας παρακαλώ σας θα αποβάλλω.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Εκπροσωπούμε το δημόσιο δεν παίζουμε παιχνιδάκια
Άκης Τσοχατζόπουλος: Δυστυχώς παίζουμε…
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής : Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πως το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δις ευρώ από τη σύμβαση των υποβρυχίων;
Κώστας Σημίτης : Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας να καταβάλλει στη συνέχεια αποζημίωση.
Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για μένα;
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό.
Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1.
Κώστας Σημίτης (έντονα):Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε