Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τα έγγραφα – φωτιά του Eurogroup – 96 ώρες για συμφωνία ή ατύχημα – Σε 48 ώρες η ΕΚΤ μπορεί να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Δείτε την πρόταση Μοσκοβισί που ο Γ. Βαρουφάκης θα υπέγραφε άμεσα
– Η τρικλοποδιά στη συμφωνία λίγα λεπτά πριν το Eurogroup
– Αφόρητη πίεση για αίτημα παράτασης του μνημονίου ως την Παρασκευή
– Πως θα αντιδράσει το Μαξίμου και η ευκαιρία σήμερα στη νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών

Η συμφωνία φάνηκε να είναι πολύ μακρυά χθες τη νύχτα μετά την μάλλον γρήγορη λήξη του Eurogroup με τις δύο πλευρές να επιμένουν στη θέση τους.
Ωστόσο από τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη προέκυψε η πληροφορία για παρολίγον συμφωνία βάσει εγγράφου που παρουσίασε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Το “παιχνίδι” που ακολούθησε και οδήγησε σε ναυάγιο τελικά τη χθεσινή συνεδρίαση δείχνει ότι η εξεύρεση λύσης δεν είναι ανέφικτη, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με όλα τα μέσα.
Οι εταίροι, με βάση το αρχικό και το τελικό κείμενο που παρουσίασε στην ελληνική πλευρά ο επίτροπος Οικονομικών μοιάζουν έτοιμοι για κάποιες υποχωρήσεις, ενώ και η ελληνική πλευρά μοιάζει από την πλευρά της, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών έτοιμη να κάνει το δικό της βήμα.
Στα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στον Γιάνη Βαρουφάκη και που αποκαλύπτει ο Δημοσιογράφος του Βρετανικού Channel 4 Paul Mason συνυπάρχουν οι όροι παράταση και γέφυρα, μια ορολογία που διευκολύνει και τις δύο πλευρές.


Στο αρχικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο Paul Mason λέει πως μάλλον πρόκειται για την πρόταση Βαρουφάκη προς τους εταίρους. Το δεύτερο έγγραφο φαίνεται πως είναι το έγγραφο που παρουσίασε ως προσχέδιο συμφωνίας ο Π. Μοσκοβισί.
Στα δύο έγγραφα υπάρχουν δυο διαφορές ως προς το τελικό κείμενο που παρουσιάστηκε από τον Γ. Ντάισελμπλουμ στην ελληνική πλευρά.
Στο πρώτο έγγραφο δεν υπάρχει η παράγραφος:
“Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία». Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές”.
Παράλληλα δεν υπάρχει αναφορά στις δεσμεύσεις του Eurogroup του 2012, ενώ αντίθετα αναφέρεται παράγραφος που λέει “Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών”.


Μετά ήρθε το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ για αίτημα παράτασης, ολοκλήρωση του μνημονίου κλπ. Ουσιαστικά όμως οι εταίροι δεν έδωσαν προθεσμία ως την Παρασκευή, η παράταση που δίδεται είναι έως την Τετάρτη καθώς η ΕΚΤ για να συνεχίσει να δίδει ρευστότητα στη χώρα θα πρέπει να έχει συμφωνία ή έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και έτσι είναι άγνωστο πως θα κινηθεί η κεντρική τράπεζα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε