Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμφωνία: Ο Τουσκ κλείδωσε Μέρκελ – Τσίπρα στο δωμάτιο! “Βρείτε τα”

Φωτό από ft.com
Φωτό από ft.com

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times περιγράφει τις δραματικές στιγμές της Συνόδου Κορυφής, που μπορεί τελικά να “έβγαλε” συμφωνία, ωστόσο σε κάποιο σημείο το Grexit έμοιαζε η μόνη επιλογή!

Το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σήμερα στις 6 τα ξημερώματα η Ελλάδα ήταν πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από το ευρώ από ποτέ!

Ενώ στην πρωτεύουσα του Βελγίου ξημέρωνε, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ, μετά από 14 ώρες εξαντλητικών συζητήσεων το είχαν πάρει απόφαση πως έφτασαν σε αδιέξοδο, με κανένα περιθώριο συμβιβασμού, αλλά και ούτε κανένα λόγο να συνεχίσουν!

Την δεδομένη εκείνη στιγμή, το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή!

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Αναφέρουν συγκεκριμένα οι Financial Times: “Καθώς οι δυο τους κατευθύνθηκαν προς την πόρτα, ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος κινήθηκε ώστε να μην αφήσει την κόπωση και την απογοήτευση να προκαλέσουν μια ιστορική ρήξη για την ευρωζώνη.

«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο», τους είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας!

Το “αγκάθι” ήταν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο και θα μεταφέρονταν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θεώρησε εθνική ταπείνωση ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εναλλακτική που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα”.

Η σκυτάλη στην Σύνοδο Κορυφής

Στην συνέχεια οι Financial Times αναφέρουν πως το Eurogroup του Σαββάτου είχε φτάσει σε τέλμα, μετά και τον τσακωμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Μάριο Ντράγκι!

Για την Σύνοδο Κορυφής αναφέρει επίσης το δημοσίευμα πως σε κάποιο σημείο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να υπομείνει μέχρι και ένα… κήρυγμα από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ που έδωσε μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στο «μαντρί», τράβηξε τη Μέρκελ και τον Τσίπρα στο γραφείο του Τουσκ για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Αν και τελικά τα κατάφεραν, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να τέντωσαν τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

Ο κ. Ολάντ ήταν επίσης εκείνος που επέμεινε ότι η αναφορά σε προσωρινό Grexit πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό έγγραφο.

Όταν όλα πια είχαν τελειώσει, κάποιοι διπλωμάτες δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά ποιος είχε κερδίσει στον μαραθώνιο.

Ήξεραν ωστόσο ποιος είχε υποφέρει περισσότερο: “Τον σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα”, τόνισε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στη Σύνοδο: “Τον σταύρωσαν”.

Πηγή: ft.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε