Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επίθεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον “Ευαγγελισμό” για τους διεμφυλικούς

Επίθεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον “Ευαγγελισμό” για τους διεμφυλικούς
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Με ερώτησή τους στον υπουργό Υγείας, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν επίθεση κατά της Ένωσης του Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Αφορμή, το γεγονός ότι την Τρίτη ανακοινώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο του προσωπικού με θέμα: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση».

Οι βουλευτές – ανάμεσα τους ο Νίκος Φίλης, ο Κωνσταντίνος Δουζινας , η Αννέτα Καββαδία κ.α. – στην ερώτηση τους τονίζουν ότι είναι απαράδεκτο να δίνει ο «Ευαγγελισμός» την επιστημονική κάλυψη για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς.

 

Οι 13 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους απαντήσει τι ενέργειες θα κάνει, ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ολόκληρη η ερώτηση

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, η Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου διοργανώνει κάθε Τρίτη σε αίθουσα του Ευαγγελισμού επιμορφωτικά σεμινάρια για το προσωπικό του νοσοκομείου για κάποια από τα οποία, μάλιστα, δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για την Τρίτη 12/12/2017 ανακοινώθηκε εκδήλωση – σεμινάριο με θέμα: «Διαταραχές Ταυτότητας Φύλου: Νεότερα δεδομένα ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπιση». Είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε ένα νοσοκομείο που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να λαμβάνει χώρα μία εκδήλωση με θέμα την λεγόμενη «διαταραχή ταυτότητας φύλου», έννοια που είναι επιστημονικά ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχει πλέον σε κανέναν διεθνή ταξινομητικό κατάλογο. Συγκεκριμένα, όπως όλη η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, η έννοια της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από τον διεθνή ταξινομητικό κατάλογο ICD. Περαιτέρω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 22.8.2014, βασιζόμενος στα νέα δεδομένα, έχει προτείνει ενόψει της αναθεώρησης του ICD και της κυκλοφορίας της νέας έκδοσής του να αφαιρεθεί εντελώς και η ονομαζόμενη «δυσφορία ταυτότητας φύλου» για τους ενήλικες από τις διαταραχές και να παραμείνει ως απλή ιατρική κατάσταση (εκτός των διαταραχών) η ασυμφωνία φύλου (gender incongruence), ενώ η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, στις Κατευθυντήριες Γραμμές της διέπεται από το ίδιο ακριβώς πνεύμα της αποψυχιατρικοποίησης και του αποστιγματισμού της ταυτότητας φύλου. Ακόμη, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως αυτές έχουν εκφραστεί σε αποφάσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση 2048/2015 της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κράτη μέλη καλούνται [με την παράγραφο 6.3.3.]:«Nα τροποποιήσουν τις κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και να υποστηρίξουν την μεταβολή των διεθνών κατηγοριοποιήσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα διεμφυλικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικώς ασθενή, εξασφαλίζοντας και την πρόσβαση στις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες χωρίς στιγματισμό».

Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο να δίνει ο Ευαγγελισμός την επιστημονική κάλυψη για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που στοχοποιεί και στιγματίζει τους διεμφυλικούς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς. Αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να εκφράζονται σε ημερίδα ενός δημόσιου νοσοκομείου που ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – πόσο μάλλον και σε χώρους του νοσοκομείου – ενώ είναι και επικίνδυνες καθώς, υπό το βάρος του στιγματισμού των ταυτοτήτων τους και των διακρίσεων, η πληθυσμιακή ομάδα των τρανς ανθρώπων και ιδιαίτερα των τρανς εφήβων έχει τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις να μην νομιμοποιούνται και να μην πιστοποιούνται μέσω σεμιναρίων επιστημονικών ενώσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρασαρλίδου Φρόσω
Μανιός Νικόλαος
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Ρίζος Δημήτριος
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις