Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Γλέζος έβαλε την “φωτιά”, ο Τσίπρας προσπαθεί να την σβήσει – Οι ισορροπίες του πρωθυπουργού μεταξύ συμφωνίας και εσωκομματικών αντιδράσεων

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Μπρα ντε φερ του Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν την αποστολή της λίστας μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες
– Από την μία πλευρά η αναγκαιότητα συμφωνίας κι από την άλλη οι εσωτερικές “μουρμούρες”
– Σφοδρή αντίδραση από τον Μανώλη Γλέζο στους χειρισμούς της κυβέρνησης
– “Καρφιά” και από την Σακοράφα – “Ασπίδα” από Παπαδημούλη και Φλαμπουράρη
– Όλο το παρασκήνιο πριν την κρίσιμη… Καθαρά Δευτέρα

Την Παρασκευή το βράδυ βγήκε “λευκός καπνός” από την συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ήταν το τρίτο κατά σειρά σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας.

Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή στις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους εταίρους, μίας λίστας που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η σύνταξη της συγκεκριμένης λίστας ήταν… προαπαιτούμενο για την συμφωνία που τελικά επετεύχθη κι αφού μελετηθεί από τα “μεγάλα κεφάλια” της Ευρώπης, θα υπάρξουν οι ανάλογες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας.

Η καταρχήν αυτή συμφωνία, όμως, δεν ήρθε χωρίς κόστος για την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι πρώτες εσωκομματικές
αντιδράσεις είναι ήδη γεγονός. Και μάλιστα σοβαρές αφού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Παρεμβάσεις Κατρούγκαλου, Λαφαζάνη, Μητρόπουλου

Η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου ήταν η πιο ηχηρή, ωστόσο νωρίτερα, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Αλέξης Μητρόπουλος είχαν ήδη δείξει τις… διαθέσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στη λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση, επισήμανε μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή του mega, πως “οι δανειστές περιμένουν περιγραφή σκληρών μέτρων”.

Ακόμη πρόσθεσε ότι “ο λαός στηρίζει αλλά δεν αντέχει άλλα μέτρα” και προέβλεψε ότι “αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο ο λαός δεν θα αντέξει”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στις εφημερίδες Real News και Πρώτο Θέμα, τόνισε πως “καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού μας προγράμματος”.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ορθά – κοφτά το εξής: “Αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές, εγώ φεύγω”.

“Βόμβα” Γλέζου και αντιδράσεις

Με μια δήλωση “μαχαιριά” για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο blog της συνιστώσας “Κίνηση Ενεργοί Πολίτες”, ο Μανώλης Γλέζος όχι μόνο απορρίπτει τη συμφωνία στο Eurogroup αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση πως με το να μετονομάζει την τρόικα σε θεσμούς, το Μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι “όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση”.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση πως δεν έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευση πως με ένα νόμο θα καταργήσει την Τρόικα, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις εκλογές.

Εκείνο όμως που “πονάει” περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι η φράση και μάλιστα γραμμένη με κεφαλαία “Ζητάω Συγγνώμη”.

Ο Μανώλης Γλέζος ζητάει συγγνώμη γιατί όπως αναφέρει “συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση”, στην κατάργηση της τρόικας δηλαδή.

Παπαδημούλης και Φλαμπουράρης υπέρ της κυβέρνησης

Οι δηλώσεις αυτές του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς έφεραν την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε πως “αγαπώ και σέβομαι τον Μ.Γλέζο, αλλά δεν συμφωνώ. Τούτη την ώρα χρειάζεται να είναι δίπλα και όχι απέναντι στη νέα κυβέρνηση και τον Τσίπρα.”

Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνισε τα εξής: “Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση».

«Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου» καταλήγει.

Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, άσκησε κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις, αφού με “τιτίβισμά” της τόνισε πως “Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο”.

Λίγες ώρες πριν την αποστολή της λίστας στους ευρωπαίους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα στην αναγκαιότητα της συμφωνίας με τους δανειστές και στο πως θα διαχειριστεί τις παραπάνω αντιδράσεις, ειδικότερα από τους βουλευτές του, στους οποίους τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει νομοσχέδια προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε