Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ! Μετά τον Γλέζο, αιχμές και από τη Σακοράφα: Γι’ άλλο μας ψήφισε ο λαός!

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Δεν έχουν τέλος οι αιχμές κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για την επέκταση της δανειακής σύμβασης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Μετά την ηχηρή παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου ήρθε και το… καρφί με το ακόντιο της Σοφίας Σακοράφα!

Κάθε ώρα που περνά κι ένας νέος εσωκομματικός πονοκέφαλος προστίθεται για τον Αλέξη Τσίρπα, λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση στείλει στις Βρυξέλλες την οριστική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει για να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία που επετεύχθη στο πρόσφατο Eurogroup.

Μετά τον Μανώλη Γλέζο, μια ακόμη ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “κάρφωσε” με το… ακόντιό της την κυβέρνηση και με ένα tweet έκανε σαφές πως δεν συμφωνεί με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. “Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο” έγραψε η ευρωβουλευτής.

Η πλέον ηχηρή διαφοροποίηση είναι εκείνη του Μανώλη Γλέζου που με επιστολή του μέσω του blog της συνιστώσας “Κίνηση Ενεργοί Πολίτες” κατηγορεί την κυβέρνηση πως με το να μετονομάζει την τρόικα σε θεσμούς, το Μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι “όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση”.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση πως δεν έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευση πως με ένα νόμο θα καταργήσει την Τρόικα, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τις εκλογές.

Εκείνο όμως που “πονάει” περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι η φράση και μάλιστα γραμμένη με κεφαλαία “Ζητάω Συγγνώμη”. Ο Μανώλης Γλέζος ζητάει συγγνώμη γιατί όπως αναφέρει “συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση”, στην κατάργηση της τρόικας δηλαδή.

Όσον αφορά στους συμβιβασμούς που όπως τονίζει η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει, ο Μανώλης Γλέζος είναι ξανά αιχμηρός: “Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά. Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης”.

Ο Μανώλης Γλέζος, όμως, δεν είναι ο μοναδικός εσωκομματικός πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν άλλοι τρεις: Αλέξης Μητρόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώτος έστειλε μήνυμα πως η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πως ο κόσμος δεν θα αντέξει άλλα μέτρα, ενώ οι άλλοι δυο διεμήνυσαν πως οι κόκκινες γραμμές δεν μπορούν να παραβιαστούν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν πράξη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μάλιστα, απείλησε και με παραίτηση!

Φλαμπουράρης: Περίμενα πιο δίκαιη και νηφάλια αντίδραση

Εκτός από τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό, στα όσα είπε ο Μανώλης Γλέζος αντέδρασε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με το άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου.
«Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου» καταλήγει.

Εκτός από τον υπουργό Επικρατείας, στην ιστορική μορφή της Αριστεράς “απάντησαν” και κυβερνητικοί κύκλοι, με άκομψο (τουλάχιστον) τρόπο. “Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού” ανέφεραν και το άκομψο του πράγματος είναι στη φράση “να μην είναι καλά πληροφορημένος”. Και είναι άκομψο γιατί “αδειάζει” επί της ουσίας τον Μανώλη Γλέζο, έναν από τους πιο ενεργούς Έλληνες πολιτικούς και μια ιστορική μορφή της Αριστεράς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε