Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κυβέρνηση: Το περιμέναμε το έκτακτο Eurogroup – Φυσικά και υπάρχουν πιέσεις – Κομισιόν: Μόνο με παράταση του προγράμματος θα βρεθεί λύση

Κυβέρνηση: Το περιμέναμε το έκτακτο Eurogroup – Φυσικά και υπάρχουν πιέσεις – Κομισιόν: Μόνο με παράταση του προγράμματος θα βρεθεί λύση

– Τι αποφασίσθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπο τον Αλέξη Τσίπρα
– Κομισιόν: «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης»
– Κάλεσαν την κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για παράταση του προγράμματος
– Διαψεύδονται από την κυβέρνηση πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών

Συσκέψεις επι συσκέψεων στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξει η κυβέρνηση Τσίπρα στο σχέδιο το οποίο υποστηρίζει ότι θα έχει έτοιμο τις επόμενες ημέρες και θα παρουσιάσει στους εταίρους. Οι πιέσεις από την Ευρώπη είναι αφόρητες και αυτό φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και από τα δημοσιεύματα του ξένουΤυπου στα οποία κυριαρχεί η Ελλάδα.

Σήμερα το μεσημέρι κυκλοφόρησαν δηλώσεις οι οποίες αποδόθηκαν σε κύκλους του υπουργείου οικονομικών και οι οποίες έφεραν την κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι με το “μαχαίρι στο λαιμό” από τους εταίρους και ότι είναι αποφασισμένη να πέσει παρά να υποχωρήσει στην απαίτηση των εταίρων να μείνει στο υπάρχον πρόγραμμα.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται σχετικά: «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν».

Παρόλα αυτά, οι πιέσεις είναι μεγάλες και αυτό φαίνεται και από την κινητικότητα που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο. Στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έγινε μια πρώτη συζήτηση ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε, εξάλλου, αποτίμηση των μέχρι τώρα συναντήσεων στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συζήτησε το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους εταίρους, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες».

Αναφέρθηκε, πάντως, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».

Σε ερώτηση για το έκτακτο Eurogroup, η απάντηση ήταν πως «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε».

Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, οι επαφές θα συνεχιστούν. «Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» αναφέρθηκε.

Κομισιόν: Κάντε αίτημα να παραταθεί το πρόγραμμα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε, επίσης, ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» δήλωσαν πηγές της Επιτροπής.

Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Τέλος, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης».

Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε