Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ειδομένη: 9χρονο κοριτσάκι με ηπατίτιδα – Άγριο ξύλο για ένα ζευγάρι παπούτσια – Στο νοσοκομείο πρόσφυγας με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Κρούσμα ηπατίτιδας τύπου Α στον καταυλισμό της Ειδομένης με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις 9 ετών
– Το παιδί που ζούσε στον λασπότοπο ήταν αδιάθετο τις τελευταίες μέρες και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο
– Νέες εικόνες ντροπής και μάχες σώμα με σώμα για ένα ζευγάρι παπούτσια – Σοβαρός τραυματισμός πρόσφυγα
– Ένας 44χρονος πατέρας 4 παιδιών ξεκίνησε απεργία πείνας με την θερμοκρασία στην περιοχή να πέφτει
– ”Με πειθώ η εκκένωση της Ειδομένης” λέει η κυβέρνηση δια στόματος Δημήτρη Βίτσα
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

Δυστυχώς το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας Α’ στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης, είναι από το μεσημέρι γεγονός. Πρόκειται για ένα 9χρονο κοριτσάκι από τη Συρία, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το άτυχο παιδί ζούσε τις τελευταίες μέρες στον λασπότοπο της περιοχής με άλλες δύο οικογένειες και από χθες ήταν αδιάθετο. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή και υπογραμμίζεται ”πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό”. Εθελοντές γιατροί έδωσαν εντολή για απολύμανση στις χημικές τουαλέτες που έχουν στηθεί και για χρήση εμφιαλωμένου νερού, με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ να προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το οδοιπορικό της οικογένειας της 9χρονης. Επιπλέον προγραμματίζεται εμβολιασμός των προσφύγων, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όλα αυτά την ώρα που για ακόμα μία μέρα συνεχίζονται οι μάχες και οι τραυματισμοί προσφύγων για μια σακούλα τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια. Το πρωί ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο πρόσφυγας χτύπησε κατά τη διάρκεια διανομής παπουτσιών σε μία σκηνή. Όταν εθελοντές ξεκίνησαν να μοιράζουν τα παπούτσια, οι πρόσφυγες όρμησαν στη σκηνή και ο άτυχος άντρας τραυματίστηκε. Δείτε τις εικόνες στο επόμενο βίντεο… 

Εν τω μεταξύ τα βλέμματα κεντρίζουν και σήμερα τα νεογέννητα βρέφη αλλά και τα παιδιά που όπως θα δείτε παρακάτω, ”χαλαρώνουν” παίζοντας στα λασπόνερα. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία και πως η εκκένωση της περιοχής θα γίνει με πειθώ. “Εμείς χημικά, βία σε παιδιά τα οποία είναι κάτω από 10 χρονών, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εκεί επειδή θέλησαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε” υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι ήδη η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε από χθες όπου αποχώρησαν περίπου 400 άτομα, ενώ σημείωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης της συνόδου κορυφής στις 17 του Μάρτη.Ανεξάρτητα από την απόφαση της 17 Μάρτη, είπε ο κ. Βίτσας, υπάρχουν τρία κέντρα φιλοξενίας πολύ κοντά στην περιοχή και διαμορφώνεται νέα δομή στα Γιαννιτσά. Εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα ομαλοποιηθεί εντός της εβδομάδας “χωρίς χρησιμοποίηση βίας”.

Όλα αυτά την ώρα που στην Ειδομένη τα βλέμματα κεντρίζουν τα βρέφη που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες με τους γονείς τους. Νεογέννητα ακόμα και δύο ημερών, βρίσκονται στον καταυλισμό και κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, κοιμούνται με τη βροχή να μπαίνει μέσα στις σκηνές, με τους γονείς τους να προσπαθούν μάταια να τα προστατέψουν. Οι εικόνες στο επόμενο βίντεο αποτυπώνουν το μαρτύριο των προσφύγων σε όλο του το εύρος…

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους πρόσφυγες στις ουρές για ένα μπουκάλι νερό και ένα κομμάτι ψωμί. Πολλοί ήταν εκείνοι που σταματούσαν και έβλεπαν τους χάρτες με τις οδηγίες και τη συμβουλή να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Παρόλα αυτά λίγοι για την ώρα δείχνουν αποφασισμένοι να το κάνουν. Οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή, με την ελπίδα τα κλειστά σύνορα να ανοίξουν και οι ίδιοι να είναι από τους πρώτους, που θα καταφέρουν να περάσουν…

Διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες

«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.

«Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

Ο κύριος Βίτσας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και “δουλεύουμε άλλα 7. Και μετά το πέρας αυτών θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50.000 από τις 32.000 που έχουμε αυτή τη στιγμή θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα”. “Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτό το επίπεδο είναι περισσότεροι διερμηνείς, την παρουσία μεγαλύτερη ιατρικής φροντίδας αλλά και πρώτα και κύρια ότι, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα” τόνισε. Κάλεσε επίσης τους δήμους να “πυκνώσουν τις προτάσεις τους για μικρότερους χώρους φιλοξενίας”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε