Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ειδομένη: Το σχέδιο της εκκένωσης – Φτάνουν στον καταυλισμό 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διμοιρίες των ΜΑΤ και ελικόπτερο της αστυνομίας πάνω από την Ειδομένη για την εκκένωση του καταυλισμού – Τι είπε ο Γιώργος Κυρίτσης για την επιχείρηση…

Σε ένα 24ωρο θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν η επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή έχει χωριστεί από την αστυνομία σε τομείς, με την επιχείρηση να αναμένεται να ξεκινήσει από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και να συνεχίζεται μέχρι τα σύνορα. Στην Ειδομένη θα φτάσουν σε λίγες ώρες αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη ξεκινούν από την Αττική πάνω από 10 διμοιρίες. Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας για τον φόβο των αντιδράσεων ενω στη διάρκεια της επιχείρησης πάνω από την Ειδομένη θα πετά το ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Η επιχείρηση πιστεύουν οι αρχές ότι θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα ενώ περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις. Πάντως ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με το εάν θα είναι επαρκείς οι θέσεις στις δομές που υπάρχουν για να φιλοξενήσουν όλα τα άτομα από την Ειδομένη.

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, στα Parapolitika 90,1, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης υποστήριξε ότι σε μία εβδομάδα δεν θα υπάρχει ο καταυλισμός στην Ειδομένη, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην γίνει χρήση βίας σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί. Σε ό,τι αφορά τα σημεία στα οποία θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων που ξεκινά αύριο θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.

“Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί” πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.”Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα τον πετύχουμε” σημείωσε.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε