Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Έλληνας φοιτητής βάζει τέλος στις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στο ίντερνετ

Έλληνας φοιτητής βάζει τέλος στις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στο ίντερνετ

Τέλος στις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν καθημερινά στο ίντερνετ επιχειρεί να βάλει η ιδέα – εγχείρημα 20χρονου φοιτητή που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα Πληροφορικής…

Ο λόγος για τον Βαλεντίνο Τζέκα, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με παραμέτρους και ξεχωριστό αλγόριθμο, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα και γρήγορα μια παραπλανητική είδηση από μία πραγματική σε όλο το φάσμα του διαδικτύου.
 
Επόμενο βήμα είναι να πάρει τα δικαιώματα της ιδέας του μια μεγάλη εταιρεία κοινωνικού δικτύου, προκειμένου αυτή να αναλάβει να διαχωρίζει τις ψευδείς από τις αληθινές ειδήσεις στο χώρο του κυβερνοχώρου. Ο Λαρισαίος φοιτητής τους επόμενους μήνες αναμένεται να βρεθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να φέρει λύσεις σε τέτοια ευαίσθητα θέμα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία. Και όλα αυτά μετά την απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει σύντομα νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα σε διάφορες πλατφόρμες να αφαιρούν το περιεχόμενο από άρθρα που κρίνονται αβάσιμα.

«Αυτό είναι κάτι που με τιμά και ουσιαστικά επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες μου. Η ιδέα μου είναι αυτή που θα σώσει πολλούς φορείς από ψευδές ειδήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 20χρονος Λαρισαίος φοιτητής, Βαλεντίνος Τζέκας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να ενσωματώσουν στα λειτουργικά τους και μεγάλοι διαδικτυακοί κολοσσοί, όπως είναι η Google και το Facebook που ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και σημειώνει: «Αυτό αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία. Ο αλγόριθμός του FightHoax.com έχει τη δυνατότητα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου να “σκανάρει” κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στο διαδίκτυο, βγάζοντας το συμπέρασμα αν είναι παραπλανητική είδηση».

Όσο για την καινοτόμα αυτή ιδέα, δεν φοβάται την αντιγραφή της ιδέας του από άλλους προγραμματιστές γιατί: «θα προσπαθήσουν σίγουρα να αντιγράψουν την ιδέα, τα δεδομένα και τον αλγόριθμο. Όμως αυτό μπορεί να γίνει ως ένα βαθμό. Ο αλγόριθμος έχει πολλές παραμέτρους και δεν θα μπορέσουν να τον αντιγράψουν στον ίδιο βαθμό».

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση του ρόλου του διαδικτυακού ιστότοπου FightHoax.com, ο ίδιος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι: «ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Μπορεί να βοηθήσει δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν τις ειδήσεις που διαβάζουν. Με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο το ίντερνετ και να ανιχνεύσει τις ειδήσεις κατατάσσοντας στην θέση που ανήκουν».
 
Οι ψεύτικες ειδήσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και εταιρείες κοινωνικού δικτύου. «Το Facebook και η Google έχουν ήδη κάνει τα βήματα. Υπάρχουν ειδικά τμήματα που ελέγχουν τη ροή. Όμως όταν οι ειδήσεις παράγονται μαζικά και χιλιάδες κάθε μέρα χρειάζονται τη βοήθεια της τεχνολογίας που θα κάνει τη δουλειά τους πιο εύκολη και ασφαλή μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο», τονίζει ο Λαρισαίος φοιτητής.
 
Η ιδέα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα των αμερικανικών εκλογών. «Όλο το προηγούμενο διάστημα ξαφνικά άρχιζαν να βγαίνουν ειδήσεις για τον Τραμπ, αλλά και για τους άλλους υποψηφίους που δεν ήταν αληθινά. Όταν ήθελα να μάθω κάτι για τον προεκλογικό αγώνα και τις δηλώσεις, έβλεπα ότι υπήρχαν πολλές ψευδείς ειδήσεις, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζω ποια είναι η αληθινή. Τότε είχα διαβάσει ένα άρθρο στο περιοδικό Wired το οποίο έκανε μια έρευνα αποκαλύπτοντας πώς ένας φοιτητής έβγαζε χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα δημοσιοποιώντας ψεύτικες ειδήσεις. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει χιλιάδες κλικ, που μεταφράζονταν σε χρήματα για τον ίδιο. Ο ίδιος φοιτητής άφησε τις σπουδές του γιατί έβγαζε χιλιάδες ευρώ. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν οτιδήποτε που διαβάζουν στο ίντερνετ. Εκεί αποφάσισα να κάνω κάτι για να μπλοκάρω τις ψευδείς ειδήσεις» ανέφερε.
 
Όσο για το μέλλον; «Θα παρουσιάσω το πρόγραμμά μου στο Χάρβαρντ, σε άλλα πανεπιστήμια του κόσμου, σε μεγάλες εταιρείες. Θα το παρουσιάσω και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα ήθελα όμως να αγοραστεί από κάποια μεγάλη εταιρεία η οποία θα έχει τη δυναμική να βάλει φρένο στις ψευδείς ειδήσεις του διαδικτύου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε