Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συναγερμός για το επικίνδυνο κουνούπι στην Κρήτη

Συναγερμός για το επικίνδυνο κουνούπι στην Κρήτη
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2012 | 19:52
Πρώτη δημοσίευση: 25.04.2012 | 19:44

Το νησί παίρνει μέτρα για τον ιό του δυτικού Νείλου, που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και συγκεκριμένα, από το κουνούπι-"τίγρης. Ένα κουνούπι που δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του και στην Κρήτη το επόμενο διάστημα.

Για το λόγο αυτό, όπως διαβάζουμε στο FlashNews και οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες προετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο προγραμματίζονται ψεκασμοί που θα γίνουν σε τέσσερις κύκλους σε όλες τις περιοχές που χρειάζεται, έτσι ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει γίνει πλήρης καταπολέμηση.

Τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα παρουσιαστήκαν ενδημικά κρούσματα ελονοσίας. 260 κρούσματα είχαμε το 2010 του ιού του δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 34 κατέληξαν. Επίσης το καλοκαίρι του 2011 ο ιός του δυτικού νείλου εξαπλώθηκε σε άλλες πέντε περιφέρειες της χώρας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν 101 κρούσματα από τα οποία τα οκτώ ήταν θανατηφόρα.

Η παρουσία σημαντικότατων πληθυσμών του κουνουπιού Τίγρης μας έχει δείξει ότι έχει εγκατασταθεί και εξαπλώνεται στην χώρα μας και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 24 νοσήματα στον άνθρωπο. Είναι λοιπόν σαφές ότι η εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου, η εξάπλωση της ελονοσίας και του κουνουπιού ΤΙΓΡΗ εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και φυσικά πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Οι κλιματικές συνθήκες των Βαλκανίων και της βορειοδυτικής Ευρώπης γίνονται όλο και πιο φιλόξενες για το ασιατικό κουνούπι-τίγρη, έναν φορέα ασθενειών που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Η προειδοποίηση έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι σε αυτές τις περιοχές οι χειμώνες γίνονται ηπιότεροι και τα καλοκαίρια θερμότερα.

Σε επιφυλακή στο Ρέθυμνο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισημάνθηκαν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.
Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή,
"σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πρόγραμμα και πως ο καθένας στο σπίτι του μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα που είναι απαραίτητα ώστε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα να μπορέσουμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στα πλαίσια αυτά βγάλαμε και ένα φυλλάδιο με φωτογραφίες και κείμενα αφού πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας".

Όπως είπε η κυρία Λιονή πως το 2010 "είχαμε μετάλλαξη του κοινού κουνουπιού που ξεκίνησε από τη Μακεδονία και είχαμε τον ιό του δυτικού Νείλου όπου σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είχαμε και αρκετούς θανάτους. Πέρυσι υπήρχαν άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό μέχρι και την Λακωνία επομένως εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Προσπαθήσαμε σαν περιφέρεια το δυνατόν γρηγορότερο να βγουν τα χρήματα και να περάσουν από τις επιτροπές γιατί έχει αξία να κάνουμε προνυμφοκτονία".

Το σχέδιο περιλαμβάνει ψεκασμούς με δύο συνεργεία. Το πρώτο συνεργείο στο δήμο Ρεθύμνου και το άλλο στους υπόλοιπους δήμους και θα διενεργήσει ψεκασμούς κυρίως σε στάσιμα ύδατα, τα σημεία δηλαδή που εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια

Συμβουλές στους πολίτες

• Να περιορίσουμε στο χώρο μας όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά.
• Να φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
• Να ανενεώνουμε και να καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
• Να απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
•Να καλύπτουμε ή να απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο