Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: 40% κάτω οι τιμές των νανοσωματιδίων τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το ποσοστό αφορά μετρήσεις στο χώρο του ΑΠΘ, όπου στις 22 Σεπτεμβρίου δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα.

Το Α.Π.Θ. συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και διοργάνωσε στις 22 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά, στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Η πρωτοβουλία αυτή, βρήκε εξαιρετική ανταπόκριση από όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που άφησαν τα αυτοκίνητά τους και χρησιμοποίησαν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, φιλικούς στο περιβάλλον (με τα πόδια, με ποδήλατα, με λεωφορεία του Α.Π.Θ. και μέσα μαζικής μεταφοράς).

Στις 22 Σεπτεμβρίου λοιπόν, έγιναν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα για νανοσωματίδια (που προέρχονται κυρίως από τις καύσεις στους κινητήρες των αυτοκινήτων) και αέριους ρύπους. Σκοπός των επιστημόνων ήταν να διαπιστώσουν αν και πόσο επηρέασε την ατμόσφαιρα, η απουσία των αυτοκινήτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις 22 Σεπτεμβρίου (την ημέρα που το ΑΠΘ δεν ήταν προσβάσιμο στα αυτοκίνητα) στη Λεωφόρο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου η συγκέντρωση νανοσωματιδίων ήταν μειωμένη κατά 40%, η συγκέντρωση των οξειδίων του αζώτου ήταν μειωμένη κατά 40% και η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα ήταν μειωμένη κατά 23%, σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες συγκεντρώσεις που καταγράφονται σε συνθήκες κυκλοφορίας οχημάτων!

Την ίδια μέρα στην Πλατεία Αγίας Σοφίας – όπου επίσης δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα αλλά μόνο λεωφορεία και ταξί – η συγκέντρωση νανοσωματιδίων ήταν μειωμένη κατά 70% η συγκέντρωση των οξειδίων του αζώτου ήταν μειωμένη κατά 96% και η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα ήταν μειωμένη κατά 85%, σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες συγκεντρώσεις που καταγράφονται σε συνθήκες κυκλοφορίας οχημάτων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε