Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Χίος: Το δημόσιο πληρώνει τσουχτερό ενοίκιο γι’ αυτό το κτίριο – Αυτοψία στο δικαστικό μέγαρο που καταρρέει [pics]

Χίος

Η Χίος και το δικαστικό της μέγαρο επανέρχονται στο προσκήνιο μέσα από εικόνες. Το δημόσιο πληρώνει ένα ιδιαίτερα υψηλό ενοίκιο σε ιδιώτη…

Εικόνες που προκαλούν θλίψη και οργή κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, στο απαρχαιωμένο «δικαστικό μέγαρο» της Χίου, εκεί όπου καθημερινά οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης αναγκάζονται να δικάζουν κάτω από επιεικώς άθλιες συνθήκες. Πεσμένοι σοβάδες, ξηλωμένοι τοίχοι, σκουριασμένα παράθυρα, κολλημένα τζάμια με ταινία, υπάλληλοι και δικαστές στοιβαγμένοι ανάμεσα σε χιλιάδες έγγραφα, σημαντικά αρχεία να σαπίζουν στη σκόνη και στην υγρασία και σάπια ξύλινα πατώματα, αποτελούν ένα μόνο μέρος της τραγικής εικόνας ενός χώρου που εκθέτει ανεπανόρθωτα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προσβάλλει Δικαστές και Εισαγγελείς.

Το αίσθημα της εγκατάλειψης είναι ορατό σε κάθε βήμα όποιου πολίτη επιχειρήσει να επισκεφθεί τα δύο κτίρια του Πρωτοδικείου, για το ένα εκ των οποίων καταβάλλεται ιδιαίτερα υψηλό τίμημα σε ιδιώτη. Η πρόσβαση στα κτίρια για άτομα με αναπηρία αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές απλά να περιμένουν στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στο παραπάνω σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η επιλήψιμη από κάθε άποψη στάση της πολιτείας, που από το 2013 έχει εγκαταλείψει το έργο της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου, χωρίς να προχωρήσει στην εκκαθάριση της παλιάς εργολαβίας και στον ορισμό νέου αναδόχου. Παρότι η εταιρεία έλαβε ως προκαταβολή για το έργο το συνολικό ποσό του 1.504.668 ευρώ, η απόσβεσή της προκαταβολής μέχρι τη στιγμή της εγκατάλειψης του έργου το 2014 ανήλθε μόνο σε 258.998 ευρώ, χαρακτηριστικό δείγμα του ρυθμού των εργασιών.

Χίος: Εικόνες από το δικαστικό μέγαρο

Πηγή: politischios.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις