Τις περισσότερες φορές το πρήξιμο στην κοιλιά δεν αποτελεί σημάδι μίας σοβαρής πάθησης, καθώς τα συχνότερα αίτια είναι η δυσκοιλιότητα, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι δυσανεξίες σε συστατικά διαφόρων τροφών (γλουτένη, λακτόζη). Παρόλα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και βασανιστικό για όποιον το βιώνει.
Ορισμένα tips θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την πρησμένη κοιλιά:
1) Μειώστε από τη διατροφή σας το αλάτι που περιέχει νάτριο και αυξήστε το κάλιο. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών απομακρύνοντας το νάτριο, το οποίο ευθύνεται για κατακράτηση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, το πεπόνι, το μάνγκο, το σπανάκι, οι ντομάτες, τα καρύδια, οι πατάτες και τα σπαράγγια.
2) Σε ορισμένες περιπτώσεις το φούσκωμα στην κοιλιά προκαλείται από την κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα. Αποφεύγετε συνήθειες που το προκαλούν, όπως οι τσίχλες, το κάπνισμα, η γρήγορη κατάποση φαγητού και η ομιλία κατά τη διάρκεια που μασάτε.
3) Περιορίστε τα ανθρακούχα ποτά τα οποία παγιδεύουν αέρα στο στομάχι και ευθύνονται για φούσκωμα και προτιμήστε αφεψήματα μέντας και τζίντζερ που βοηθούν στην καταπολέμηση του πρηξίματος και στην πέψη. Προσθέστε φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό στα γεύματά σας, το οποίο είναι ένα φυσικό διουρητικό ενάντια στην κατακράτηση υγρών.
4) Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας αντιμετωπίζονται με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, συχνά γεύματα με ποικιλία τροφών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίγο λίπος) και αρκετό περπάτημα.
5) Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να μην καταναλώνουν γλουτένη και παράγωγα γλουτένης και συνεπώς θα πρέπει να διαλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που μπορεί να εμπεριέχουν, όπως τα αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και άλλα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλεύρι που είναι επεξεργασμένο και του έχει αφαιρεθεί η γλουτένη, καθώς και άλευρα από άλλες πηγές, όπως καλαμποκάλευρο, πατατάλευρο και ρυζάλευρο.
6) Αν διαπιστώσετε ότι το γάλα σας προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις προτιμήστε την κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη. Επίσης τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά τυριά και το γιαούρτι είναι φτωχά σε λακτόζη οπότε δε θα σας δημιουργούν τόσο έντονα συμπτώματα.
7) Στην περίπτωση του ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζετε. Σε περίπτωση που εμφανίζετε διάρροιες θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ αντίθετα στην επίμονη δυσκοιλιότητα η κατανάλωση νερού και φυτικών ινών με μέτρο είναι απαραίτητη. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, η βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά.
8) Αν το πρήξιμο στην κοιλιά οφείλεται στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μπορεί να αποφευχθεί με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου. Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πράσινα λαχανικά, στα φρούτα (σύκα, πορτοκάλια) και στα ψάρια/θαλασσινά (σαρδέλες, σολομός, μύδια, στρείδια). Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα ρεβίθια, οι µμπανάνες, τα σύκα, τα µήλα, τα πλήρη δημητριακά, το καλαμπόκι, και τα όσπρια.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com