Κόσμος

Δημοσιογράφος καταγγέλει ότι συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία της “τρομοκρατικής προπαγάνδας”

Mία δημοσιογράφος από την Ολλανδία που ζει στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη με κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η τουρκική αστυνομία τη συνέλαβε στο πλαίσιο μιας έρευνας με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Η αντιτρομοκρατική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην οικία μου, μία ομάδα 8 προσώπων. Με οδηγούν τώρα στο τμήμα. Κατηγορία: “προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης”» έγραψε η Φρεντερίκε Γκέρντινκ στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κέντερς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα και αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι έχει σοκαριστεί και έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Είμαι σοκαρισμένος από τη σύλληψη της @fgeerdink. Θα συζητήσω το θέμα αυτό προσωπικά με το συνάδελφό μου Τσαβούσογλου εδώ στην Άγκυρα».

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ότι οι αρχές προσήγαγαν τη Γκέρντινγκ έπειτα από εντολή του εισαγγελέα και θα αφεθεί ελεύθερη αφού δώσει κατάθεση.

Ανεξάρτητη δημοσιογράφος, η Γκέρντινγκ ζει από το 2006 στην Τουρκία, απ’ όπου στέλνει ανταποκρίσεις σε πολλά ολλανδικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης περιλαμβανομένης της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Ειδική στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, η ίδια είχε γράψει τον περασμένο χρόνο ένα βιβλίο σχετικά με την φονική επίθεση που διαπράχθηκε την 28η Δεκεμβρίου του 2012 εναντίον μίας ομάδας Κούρδων λαθρέμπορων από τον τουρκικό στρατό που θεώρησε ότι ήταν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κοντά στο χωριό Ουλούντερε στα σύνορα με το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής 34 άμαχοι έχασαν την ζωή τους.

Η σύλληψη της Ολλανδής δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των πρεσβευτών της Τουρκίας, ότι «τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία (είναι) πιο ελεύθερα σε σύγκριση με οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ένοπλη οργάνωση NRF της Υεμένης «μπλόκαρε» μεγάλο φορτίο με όπλα από το Ιράν που προοριζόταν για τους Χούθι
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, CENTCOM έκανε επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας ότι κατασχέθηκαν πάνω από 750 τόνοι πυρομαχικών, καθώς και όπλα και ισχυροί πύραυλοι
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Χούθι
Σε φυλάκιση 23 ετών καταδικάστηκε 22χρονος Ρώσος στρατιωτικός για εσχάτη προδοσία - Έδινε πληροφορίες και ονόματα σε Ουκρανούς
Ο 22χρονος Αντόν Χοζάγεφ συνεργάστηκε με τη λεγεώνα «Ελευθερία της Ρωσίας» και το κίνημα «Atesh» της Κριμαίας και δεν θεωρεί τον εαυτό του ένοχο
Ρωσικός στρατός
Το αβέβαιο μέλλον του Μπαϊρού μετά την «τολμηρή» πρόταση για κατάργηση 2 αργιών στη Γαλλία
Ο Μπαϊρού υποστήριξε ότι η Δευτέρα του Πάσχα και η Ημέρα της Νίκης να γίνουν κανονικές εργάσιμες ημέρες - Παρόμοια κίνηση στο παρελθόν οδήγησε τον Γάλλο πρώην πρωθυπουργό Ραφαρέν σε παραίτηση
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού