Υγεία

Τα χαλασμένα δόντια δεν βοηθούν την γονιμότητα

Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να φροντίσουν να καθαρίζουν σχολαστικά τα δόντια τους, διότι η κακή στοματική υγιεινή είναι εξίσου επιζήμια για τη γονιμότητα με την παχυσαρκία, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 3.737 εθελόντριες διαπίστωσαν πως όσες είχαν ουλίτιδα, παρουσίασαν καθυστέρηση στη σύλληψη κατά 2 μήνες κατά μέσον όρο – όση παρατηρείται και στις παχύσαρκες γυναίκες.
 
Όπως είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) το οποίο διεξάγεται στη Στοκχόλμη, αιτία της συσχέτισης πρέπει να είναι η φλεγμονή που χαρακτηρίζει την ουλίτιδα.
 
Όταν η φλεγμονή παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργοποιεί μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων, ικανών να διαταράξουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
 
Στη νέα μελέτη, όσες εθελόντριες είχαν ουλίτιδα, είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.
 
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η ουλίτιδα μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες τους οποίους μπορεί να τροποποιήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρότζερ Χαρτ, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
 
«Πρακτικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσθέσουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο στη λίστα με όσα πρέπει να κάνουν – μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή και την λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος».
 
Χρόνια νόσος
 
Η ουλίτιδα είναι μια χρόνια, μεταδοτική νόσος, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα όλων των ανθρώπων.
 
Όταν είναι ανεξέλεγκτη, προκαλεί φλεγμονή γύρω από τα δόντια και στα προχωρημένα στάδιά της έχει ως επακόλουθο να υποχωρούν τα ούλα από τα δόντια και τελικά να χάνει ο πάσχων τα δόντια του.
 
Μελέτες έχουν δείξει πως η περιοδοντική νόσος – όπως αποκαλείται η προαναφερθείσα διαδικασία από την ουλίτιδα έως την απώλεια των δοντιών – αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας, τύπου 2 διαβήτη, αναπνευστικών και νεφρικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων στην εγκυμοσύνη όπως η αποβολή και ο πρόωρος τοκετός.
 
Έχει επίσης σχετισθεί με φτωχή ποιότητα του σπέρματος.
 
Υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο, για την πρόληψη της οποίας απαραίτητος είναι ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.
 
Απαραίτητη είναι ακόμη μία επίσκεψη κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο, για καλύτερο καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών.
 
 
Πηγή: Ένθετο “Υγεία”
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι η νόσος Lyme που «χτύπησε» τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ – Πώς εκδηλώνεται η αρρώστια που μεταδίδεται από τσιμπούρια
Είναι ένα κοκκινωπό εξάνθημα που εξαπλώνεται σταδιακά, περιφερειακά από το σημείο του τσιμπήματος - Το εξάνθημα μπορεί να εκδηλωθεί από 2 έως 90 ημέρες μετά το τσίμπημα
Τζάστιν Τίμπερλεϊκ
Ανιδρωσία: Η σπάνια διαταραχή που προκάλεσε τη θερμοπληξία στον 15χρονο στο Μέτσοβο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αυτή τη διαταραχή, ενώ άλλοι την αναπτύσσουν αργότερα - Αιτίες, επιπλοκές και τρόποι αντιμετώπισης - Πότε επισκεπτόμαστε γιατρό
Mature woman suffering from heat stroke in the city, drinking water and touching her forehead. Heat wave in summer sunny days, Eyes closed and hydrating 2