Κόσμος

Φονικές πλημμύρες στη Γαλλία: 11 νεκροί, 3 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι αφού μερικές από τις πιο σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα σε μερικές ώρες των τελευταίων εκατό χρόνων κατέστρεψαν πόλεις και χωριά στον νομό Οντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας Οντ, δήλωσαν οι αρχές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της τεχνολογίας της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, μετά τις αμφισβητήσεις που ήγειραν ορισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι μίλησαν στα ΜΜΕ, για την ταχύτητα των προειδοποιήσεών της.

Αξιωματούχοι δήλωσαν αρχικά πως 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σημειώθηκαν από το βράδυ της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας. Αναθεώρησαν τον απολογισμό σε 11 νεκρούς και τρεις αγνοούμενους.

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έπληξαν μια περιοχή κοντά στη μεσαιωνική πόλη Καρκασόν με διάσπαρτα πέτρινα χωριά, ανάμεσα σε δύο οροσειρές και στη Μεσόγειο.

Δρόμοι γεμάτοι λάσπη, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και φερτά υλικά ήταν το αποτέλεσμα της υπερχείλισης των ποταμών. Το νερό έφθασε τον πρώτο όροφο ορισμένων σπιτιών.

Ένα από τα σημεία που επλήγησαν περισσότερο ήταν το απομακρυσμένο χωριό Τρεμπ, όπου ένας ισλαμιστής είχε σκοτώσει έναν χωροφύλακα και τρεις ντόπιους σε ένα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο.

Έριξε νερό 7 μηνών σε λίγες ώρες

Το ισοδύναμο βροχών επτά μηνών έπεσε σε διάστημα μερικών ωρών την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνταν.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ δήλωσε πως το κράτος θα χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου υπερυπολογιστή που θα βοηθήσει στον «συντονισμό» των μετεωρολογικών προβλέψεων και θα τεθεί σε λειτουργία σε ενάμιση χρόνο.

Δεν απάντησε απευθείας σε ερωτήσεις κατοίκων στα ΜΜΕ για το κατά πόσον η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France θα μπορούσε να είχε εκδώσει την προειδοποίηση για κόκκινο συναγερμό νωρίτερα τη Δευτέρα, και εάν αυτό θα έκανε οποιαδήποτε διαφορά. Δεν υπήρξε προς το παρόν ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Φρανσουά ντε Ρουζί δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 πως δεν πρόκειται να υπάρξει συγκάλυψη αν διαπιστωθούν ελλείψεις στο σύστημα αλλά και πως η τέλεια πρόβλεψη τέτοιων βίαιων καιρικών εκρήξεων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η μετεωρολογική πρόβλεψη δεν είναι μια ακριβής επιστήμη», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σεμπαστιάν Λεκορνού: Ο «survivor» του Μακρόν και φλογερός υποστηρικτής της γαλλικής κυριαρχίας, μεγάλο φαβορί για πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ο νυν υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνού που ακούγεται έντονα ότι θα πάρει τη θέση του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν προηγούμενο φαβορί για το Ματινιόν
Σεμπαστιάν Λεκορνού
Γαλλία: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φρανσουά Μπαϊρού – Τα ονόματα που «παίζουν» στο Ελιζέ
Απορριφθείς από 364 βουλευτές έναντι 194, ο Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε την παραίτησή του – Ο Εμανουέλ Μακρόν, αποδυναμωμένος από τη νέα αυτή κρίση, καλείται να βρει γρήγορα έναν διάδοχο
Ο Φρανσουά Μπαϊρού και Εμανουέλ Μακρόν
Ποιος πρωθυπουργός παρέμεινε λιγότερο στο Ματινιόν στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας – Αναλυτικός πίνακας
Ο Μπαϊρού παραιτείται μετά από μόλις 270 ημέρες, καθιστώντας τη θητεία του μία από τις συντομότερες στην ιστορία της Γαλλίας, αλλά όχι την μικρότερη
Το πρωθυπουργικό μέγαρο της Γαλλίας Ματινιόν