Κόσμος

Μακρόν για Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι διαρκώς όμηρος της Βρετανικής κρίσης

Χωρίς αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο ως τις 10/4, το Λονδίνο επιλέγει εκ των πραγμάτων Brexit χωρίς συμφωνία, λέει ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι «διαρκώς όμηρος» της πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπογράμμισε πως ελλείψει παρουσίασης ενός «αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου για το Brexit έως τις 10 Απριλίου», τα Λονδίνο θα «έχει επιλέξει το ίδιο ντε φάκτο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία».

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινής αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι διαρκώς όμηρος της επίλυσης μιας πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ο οποίος μιλούσε δίπλα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, τον οποίο υποδέχθηκε για να εξετάσουν ενδεχόμενες συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Μία εβδομάδα πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις 10 Απριλίου, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη πως η Γαλλία και η Ευρώπη «δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί, την Ιρλανδία και τους Ιρλανδούς», υπογραμμίζοντας «πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία που θέτει για την Ιρλανδία» ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η απόρριψη τρεις φορές της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς και η απόρριψη σε αυτό το στάδιο κάθε εναλλακτικού σχεδίου μας θέτουν στον δρόμο μας εξόδου χωρίς συμφωνία».

Απουσία συμφωνίας, ή μιας μετάθεσης του Brexit, το σενάριο που θα ενεργοποιηθεί αυτόματα παραμένει μια έξοδος στις 12 Απριλίου, και μόνο η προοπτική της οποίας προκαλεί κρύο ιδρώτα στους οικονομικούς δρώντες.

«Επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο, που θα υποστηρίζεται από μια πλειοψηφία, έως τις 10 Απριλίου προκειμένου να αποφύγουμε» αυτό το σενάριο. Ελλείψει ενός τέτοιου σχεδίου «θα έχει επιλέξει ντε φάκτο το ίδιο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αποτυχία στη θέση του», επέμεινε.

«Αυτό το σχέδιο πρέπει να είναι νέες εκλογές, ένα δημοψήφισμα, μια διαφορετική λύση όπως μια τελωνειακή ένωση; Δεν επαφίεται σε εμάς να το επιβάλουμε αλλά είμαστε ανοικτοί σε αυτό. Επαφίεται στο Λονδίνο να το πει και να το πει τώρα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως «μια μακρά παράταση» των διαπραγματεύσεων για το Brexit, «που συνεπάγεται μια συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές», δεν είναι «καθόλου προφανής ή αυτόματη».

«Έχουμε μια νέα σχέση να οικοδομήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένει ένας σημαντικός φίλος και σύμμαχος. Αλλά δεν μπορούμε να περάσουμε τους επόμενους μήνες διευθετώντας τους όρους του διαζυγίου μας και κλείνοντας το παρελθόν», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι «υπάρχει χρόνος για τη Βρετανή πρωθυπουργό προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις». «Πιστεύω πως οφείλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που θα φέρει για το Brexit», είπε, καλώντας το Λονδίνο να μεταβάλει τις «κόκκινες γραμμές» του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οικογενειακή τραγωδία στις ΗΠΑ: Πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία
Που θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση της συνόδου κορυφής μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από το 2019, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν το τέλος των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ντονμπάς
Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 3
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών στη Γάζα - «Είναι ανθρωπογενής λιμοκτονία, άμεση κατάπαυση πυρός» τονίζει ο ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη τα αρχικά στάδια της επιχείρησης για κατάληψη της πόλης της Γάζας
Ένας γιατρός εξετάζει την Jana Ayad, ένα υποσιτισμένο Παλαιστίνιο κορίτσι, καθώς λαμβάνει θεραπεία στο πεδίο νοσοκομείο του International Medical Corps, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο Deir Al-Balah στη νότια Λωρίδα της Γάζας 6