Πολιτική

Διεύρυνση με… πολύ ΠΑΣΟΚ! Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και ο «ισορροπιστής» Τσίπρας

Με πολύ ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει την κεντροαριστερά στην Ελλάδα παρουσιάζοντας τα στελέχη που θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι -694 μέλη- που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές αναφορές θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα κόμμα που θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους από το κέντρο μέχρι και το πιο αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Click4more: Κι ένας… Ανδρέας Παπανδρέου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πράγματα δεν είναι σίγουρα εύκολα, ούτε απλά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τουλάχιστον τον πρώτο καιρό αναμένεται να υπάρξουν ιδεολογικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά του κόμματος και τους νέους ενοίκους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του «οικοδεσπότη» κρατώντας τις ισορροπίες, προσπαθώντας να συγκεράσει τις διαφορετικές αντιλήψεις που θα υπάρξουν μέσα στο κόμμα του. Επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέχρι τον επόμενο Μάιο που θα γίνει το συνέδριο να υπάρχει μία ενιαία πολιτική έκφραση στα μεγάλα ζητήματα. Αυτό που φαίνεται να απεύχεται είναι η αναζωπύρωση των τάσεων και των συνιστωσών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έλεγαν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες εάν το πείραμα πετύχει τότε το νέο κόμμα θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία στις επόμενες εκλογές. Εάν όμως απ’ όλες τις πλευρές δεν υπάρξει η θέληση για ενιαία έκφραση με βάση τις πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το εγχείρημα θα μοιάζει με το καλάθι του «σούπερ μάρκετ» που μέσα θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Στην πολυπληθέστατη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τη στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον προσωπικό γιατρό του Ανδρέα Παπανδρέου – συνεργάτη του Δημήτρη Κρεμαστινού- Θύμιο Λιβάνη, υπάρχουν και πολλά μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν σημαντική πολιτική ή συνδικαλιστική αναφορά στους χώρους όπου εργάζονται ή δραστηριοποιούνται.

Click4more: Τα σενάρια για εκλογές, οι «χρησμοί» Μητσοτάκη και οι «ασκήσεις επί χάρτου» στο Μαξίμου

Από τα σχεδόν 700 μέλη της Επιτροπής, οι 460 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι στο ΠΑΣΟΚ ή στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η επιτροπή συγκροτήθηκε από 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα κομματικά μέλη ήρθε σε επαφή ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης ενώ με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης προσέγγισαν  τα στελέχη που  προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Απόστολου Γκλέτσου στην επιτροπή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο γνωστός ηθοποιός τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ διεκδίκησε και παραλίγο να κερδίσει την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης