Κόσμος

Καναδάς: Ναυάγησε ο αμφιλεγόμενος πετρελαιαγωγός Keystone XL

Και επίσημα ο πετρελαιαγωγός Keystone XL, ο οποίος θα συνέδεε κοιτάσματα στον Καναδά με την αγορά των ΗΠΑ, δεν θα γίνει. Το σχέδιο εγκαταλείπεται σχεδόν πέντε μήνες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει το έργο.

«Η TC Energy επιβεβαιώνει σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) ότι έπειτα από την πλήρη εξέταση των επιλογών της και σε διαβούλευση με τον εταίρο της, την κυβέρνηση της Αλμπέρτας, έβαλε τέλος στο σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της, βάζοντας «σφραγίδα» στο σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό που θα «ένωνε» Καναδά και ΗΠΑ.

Ο καναδικός όμιλος είχε ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών μερικές ώρες πριν από την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος (στις 20 Ιανουαρίου) από τον Τζο Μπάιντεν που προέβλεπε ότι το έργο θα εμποδιζόταν.

Ο όμιλος με έδρα το Κάλγκαρι, στο δυτικό τμήμα του Καναδά, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του· προειδοποίησε ότι συνέπεια της ακύρωσης του έργου θα είναι «η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων».

Το έργο, που υποστήριζε η Οτάβα αλλά επέκριναν οικολόγοι, είχε αρχίσει το 2008. Ακυρώθηκε μια πρώτη φορά από τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς κρίθηκε υπερβολικά ρυπογόνο, προτού αναστηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικούς λόγους.

keystoneXL

Η ανάκληση του εκτελεστικού διατάγματος του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του ήταν προεκλογική υπόσχεση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο του σχεδίου του για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Η απόφαση προκάλεσε απογοήτευση στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Το έργο θεωρητικά θα επέτρεπε να μεταφέρεται από το 2023 ποσότητα 800.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από την καναδική επαρχία Αλμπέρτα στα αμερικανικά διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού. Οικολόγοι επέκριναν με σφοδρότητα το σχέδιο εξαιτίας των συνεπειών που θα είχε στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: «Δεν έχουμε το νομικό δικαίωμα να παραχωρήσουμε εδάφη – Η οπτική μας διαφέρει από του Τραμπ»
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε 20 σημεία, με τα «ανοιχτά αντιουκρανικά σημεία» να έχουν αφαιρεθεί
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα γενέθλιά του «εθνική επέτειο» και καταργεί τις αργίες που μνημονεύουν τον αγώνα των Αφροαμερικανών
Την ημέρα των γενεθλίων του, 14 Ιουνίου, οι Αμερικάνοι θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν όλα τα εθνικά πάρκα της χώρας - Δεν θα ισχύει όμως πια το ίδιο για τις αργίες που είναι αφιερωμένες στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών
Ντόναλντ Τραμπ