Κόσμος

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα - Κατηγορίες σε 32 άτομα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο φως ήρθε ένα σκοτεινό κύκλωμα οδηγών στο Έβερεστ, οι οποίοι δηλητηρίαζαν τους ορειβάτες προκειμένου να δικαιολογούν αεροδιακομιδές και να αποζημιώνονται με εκατομμύρια δολάρια από τις ασφαλιστικές ευκαιρίες. Το σκάνδαλο αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων ανακάλυψαν οι αρχές του Νεπάλ.

Η αστυνομία στο Νεπάλ έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 32 άτομα για οργανωμένο έγκλημα και απάτη, που σχετίζονται με το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ιδιοκτήτες εταιρειών πεζοπορίας, χειριστές ελικοπτέρων και στελέχη νοσοκομείων, ανέφερε η εφημερίδα Kathmandu Post.

Σύμφωνα με την έρευνα οι εμπλεκόμενοι οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους ώστε να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα που έμοιαζαν με ασθένεια λόγω υψομέτρου ή τροφική δηλητηρίαση.

Αφού οι ορειβάτες αρρώσταιναν, πιέζονταν να συμφωνήσουν σε ακριβές επείγουσες αεροδιακομιδές με ελικόπτερο, ενώ τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστά ιατρικά και πτητικά έγγραφα για να χρεώσουν τα έξοδα σε διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα παράνομα κέρδη φέρεται να μοιράζονταν μεταξύ τους οδηγοί, εταιρείες ελικοπτέρων, ταξιδιωτικά γραφεία και νοσοκομεία που παρείχαν εικονικές θεραπείες.

Πώς βγήκε στο φως η απάτη 

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν συνελήφθησαν έξι στελέχη από τρεις μεγάλες εταιρείες ορεινής διάσωσης. Μόνο μια από τις εταιρείες κατηγορείται ότι σκηνοθέτησε 171 από τις 1.248 διασώσεις που δήλωσε, αποκομίζοντας πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Μια δεύτερη φέρεται να σκηνοθέτησε 75 από τις 471 διασώσεις, εισπράττοντας παράνομα 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μια τρίτη κατηγορείται για 71 ψευδείς αιτήσεις αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιο σκάνδαλο πλήττει τον τουριστικό κλάδο του Νεπάλ, ο οποίος υποστηρίζει πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, άμεσα ή έμμεσα, με αρκετές μεγάλες διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια να καλύπτουν ορειβάτες στο Νεπάλ λόγω αύξησης των περιστατικών απάτης.

Το 2018, η κυβέρνηση του Νεπάλ δήλωσε ότι εξάλειψε όλους τους «μεσάζοντες» στις διαδικασίες επείγουσας διάσωσης, καθιστώντας τις εταιρείες υπεύθυνες για τους πελάτες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου - Βρέθηκαν νομίσματα, αγγεία και βωμοί
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν συνοικίες με διαδρόμους που εκτείνονταν από βορρά προς νότο και διασταυρώνονταν με δρόμους από ανατολή προς δύση, σχηματίζοντας ανοιχτές πλατείες και δημόσιους χώρους
Η πόλη στην όαση της Ντάχλα, στην περιφέρεια της Νέας Κοιλάδας της σημερινής Αιγύπτου, μαρτυρά τη ζωή της εποχής που η χώρα αποτελούσε μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Χιλιάδες μαυροντυμένοι στην Τεχεράνη για την προσευχή στην μνήμη του Αλί Χαμενεΐ - Απών ξανά ο διάδοχος του, Μοζτάμπα
Δεκάδες μηχανήματα που εκτοξεύουν δροσερό νερό, τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Μοσάλα για να προστατευτούν οι πολίτες από τον καύσωνα - Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι θα δώσουν το παρών στις επικήδειες τελετές
Μηχανήματα εκτοξεύουν δροσερό νερό για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοήθηκε από τους κεραυνούς πριν την ομιλία του για την 4η Ιουλίου: Δεν υπάρχει τρόπος να μας σταματήσουν
Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε λόγω κακοκαιρίας η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την 250η επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ακολούθησε εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων
Ο Ντόναλντ Τραμπ