Ελλάδα

Κορονοϊός – Τζανάκης: Ακόμα και 1.000 νεκροί το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στην αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε κρούσματα και νεκρούς, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (29/10) στο MEGA. 

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι»  είπε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

«Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Δύσκολα τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.

Η μετάλλαξη Δέλτα plus και η προστασία των εμβολίων

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια» ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης. 

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα». 

Για τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ερωτήθηκε και για το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης. «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή», εξήγησε. 

3η δόση για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης

«Η 3η δόση δεν είναι υποχρεωτική, επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα που δυνητικά δεν απάντησαν σωστά, και αυτοί είναι οι ανοσοποιημένοι και οι άνω των 80 ετών, ενώ είναι αναμνηστική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού στους άνω των 60. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν, επιβάλλεται για όλους η 3η δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης», εξήγησε ο ίδιος.

Απαντώντας, τέλος, στο αν η φυσική ανοσία είναι πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι  «Η φυσική ανοσία φτιάχνει διαφορετικά και περισσότερα αντισώματα εναντίον του ιού, αλλά το πόσο διαρκεί εξαρτάται από το ιικό φορτίο που έλαβε ο άνθρωπος όταν αρρώστησε, και διάφορους άλλους παράγοντες. Με το εμβόλιο έχουμε συγκεκριμένη ανοσία. Έχει αποδειχτεί ότι είναι παραπλήσια η ανοσία από το εμβόλιο και συγκεκριμένη, ενώ από τη φυσική ανοσία υπάρχουν διαφορές στη διάρκειά της».

Με πληροφορίες από MEGA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αγρότες σε ρήξη «έσπασαν» το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια – Νέα κινητοποίηση με τρακτέρ στην Τρίγλια Χαλκιδικής
Αγρότες που διαφώνησαν, πήραν τα τρακτέρ τους και μεταφέρθηκαν στο μπλόκο της Τρίγλιας, καταγγέλλοντας παρασκηνιακές διεργασίες με την κυβέρνηση του μπλόκου των Πράσινων Φαναριών
Αποχώρηση τρακτέρ από αγρότες της Χαλκιδικής, που συμμετέχουν στο μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια", κοντά στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης 24
Τι είναι τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και πως συμβάλουν στην προστασία των ζώων
Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης με αντικείμενο τα αθόρυβα πυροτεχνήματα και την υιοθέτησή τους κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων
Πυροτεχνήματα
«Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο πεδίο βολής στη Ρόδο
Όπως τόνισε, ο 19χρονος βρέθηκε στο πεδίο δράσης του ωστικού κύματος και του νέφους της έκρηξης, χωρίς να είναι εκείνος που χειριζόταν το πολεμικό υλικό τη στιγμή του δυστυχήματος
Ο 19χρονος Ραφαήλ που σκοτώθηκε σε άσκηση του στρατού στη Ρόδο
11