Κόσμος

Τουρκία: Έσπασε κι άλλο ρεκόρ ο πληθωρισμός – Πάνω από 21%

Νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αφού η αύξηση των τιμών καταναλωτή έφθασε το 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο) ύστερα από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Ο πληθωρισμός αυτός, υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, κάτι το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Σήμερα στις 10:30 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησίαζε τις 13,87 λίρες ανά δολάριο.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική του πολιτική. Ο Ερντογάν συνεχίζει έτσι να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας, αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από ‘σταθερές’ σε ‘αρνητικές’ τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία
22χρονος με τσεκούρι αποκεφάλισε μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας - Χειροπέδες στον δράστη
«Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, άλλος ένας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο», αναφέρει η αστυνομία
Η αστυνομία απέκλεισε τους χώρους του Πανεπιστημίου, μετά την επίθεση