Κόσμος

Υεμένη: Τέλος οι ανθρωπιστικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σαναά ύστερα από βομβαρδισμούς

Δεν μπορεί πλέον να δέχεται αεροσκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και του ΟΗΕ το αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη, εξαιτίας των αεροπορικών πληγμάτων του στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.

Ο συνασπισμός αυτός επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των Χούθι, των σιιτών ανταρτών που στηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι κατέλαβαν τη Σαναά – και το αεροδρόμιο – το 2014, ξεκινώντας τον πόλεμο που έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Εξαιτίας αυτών των αεροπορικών επιδρομών που έχουν στόχο τους αντάρτες, «το αεροδρόμιο δεν είναι πλέον σε θέση να δέχεται αεροσκάφη των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος ζήτησε από τον ΟΗΕ «να δράσει προκειμένου να σταματήσουν» οι επιδρομές και να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το αεροδρόμιο.

Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκαν «περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές ακριβείας με στόχο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά», όπως εξήγησε ο συνασπισμός.

https://www.youtube.com/watch?v=0NUK_X99i60

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε απάντηση στην απειλή και τη χρήση των υποδομών του αεροδρομίου για να εξαπολυθούν επιθέσεις» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του συνασπισμού, τον υποστράτηγο Τούρκι αλ Μάλικι, επλήγησαν έξι σημεία, που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), την εκπαίδευση χειριστών τους, τη στέγαση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, καθώς και την αποθήκευση UAVs.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιδρομές αυτές «δεν επηρεάζουν τη λειτουργική ικανότητα» του αεροδρομίου και είναι «σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Αν και η Σαναά, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι, η Σαουδική Αραβία ελέγχει όλο τον εναέριο χώρο της χώρας.

Στο αεροδρόμιο της Σαναά έχουν απαγορευθεί οι πολιτικές πτήσεις, με τους Σαουδάραβες να επιτρέπουν μόνο τις ανθρωπιστικές πτήσεις, καθώς το 80% των κατοίκων της Υεμένης έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη θα έχει προκαλέσει τον θάνατο 377.000 ανθρώπων ως το τέλος του έτους, από τους οποίους οι 227.000 οφείλονται στις έμμεσες επιπτώσεις της σύγκρουσης, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, η πείνα και οι ασθένειες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10