Κόσμος

Τσεχία: Ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ανακοίνωσε χθες Κυριακή την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν μου δίνουν και πολλές πιθανότητες, αλλά είμαι μαχητής», τόνισε ο γεννημένος στη Σλοβακία 68χρονος πολιτικός, ο κάτοχος της πέμπτης μεγαλύτερης περιουσίας στην Τσεχία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του κεντρώου κόμματος ANO είναι σήμερα βουλευτής. Ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης (2017-2021) αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη εμπλοκή του σε απάτη με σκοπό την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναμενόταν από αρκετούς παρατηρητές να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία εδώ και μήνες.

Ο Μπάμπις κατηγορείται πως απέσυρε το 2007 αγρόκτημα νότια της Πράγας από τον όμιλό του, τον Agrofert (τρόφιμα, χημικά, μέσα ενημέρωσης), ώστε να είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή επιδότηση προορισμένη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο νυν πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Αντρέι Μπάμπις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, έκρινε μέσω Twitter πως ο προκάτοχός του με αυτή την υποψηφιότητα δεν επιδιώκει τίποτε άλλο παρά να εξασφαλίσει νομική ασυλία. «Στις δημοκρατικές χώρες, κάθε πολιτικός παραιτείται όταν είναι κατηγορούμενος, όμως ο Αντρέι Μπάμπις λαχταράει ασυλία στο κάστρο», σχολίασε ο Φιάλα, αναφερόμενος στο Κάστρο της Πράγας — την έδρα των τσεχικών κυβερνητικών θεσμών.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Stem/Mark που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου έναν μήνα, το 23% σκοπεύει να σκοπεύει να ψηφίσει τον στρατηγό ε.α. και άλλοτε πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO (2015-2018), τον Πετρ Πάβελ . Ο Μπάμπις έρχεται δεύτερος, με το 17%, κατά την έρευνα αυτή.

Οι προεδρικές εκλογές στην Τσεχία θα διεξαχθούν το διήμερο 13η-14η Ιανουαρίου. Εάν, όπως θεωρείται πιθανό, χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μίλος Ζέμαν οδεύει στο τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του στην προεδρία, τον Μάρτιο. Δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα ανά.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος έχει κυρίως εθιμοτυπικά καθήκονυα, ωστόσο το αξίωμα έχει μεγάλο κύρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 28 λεπτά
8
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
6
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός