Χρηστικά

Στα αζήτητα τα χειμερινά εξοχικά – Ανάρπαστες οι θερινές κατοικίες

Στα αζήτητα φαίνεται ότι έχουν μείνει οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας, σε αντίθεση με την μεγάλη απήχηση που έχουν ειδικότερα από το εξωτερικό τα παραθαλάσσια σπίτια στα ελληνικά νησιά. Οι τιμές των κατοικιών μάλιστα σε δημοφιλείς  χειμερινούς προορισμούς όπως αυτόν της  Αράχωβας φαίνεται ότι είναι κατά 56% φθηνότερες σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό του 2008. Την ώρα που στις Κυκλάδες και ειδικότερα στην Μύκονο σημειώνεται μία αύξηση κατά 166%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις τιμές του παρελθόντος.

Το μειωμένο αυτό ενδιαφέρον τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους ξένους για τους χειμερινούς περιορισμούς έχει και κατά συνέπεια το «γκρέμισμα» των τιμών και την ύπαρξη μεγάλου αποθέματος κενών εξοχικών στους χειμερινούς προορισμούς. Όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis,  ειδικότερα, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας η μέση τιμή πώλησης σήμερα διαμορφώνεται σε 1.053 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει συνολική κάμψη κατά 68% σε σχέση με τις 3.300 ευρώ/τ.μ. του 2008. Στο Καρπενήσι τα εξοχικά πωλούνται σήμερα αντί ποσού 1.008 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, από 2.308 ευρώ/τ.μ. το 2008, δηλαδή 56% χαμηλότερα. Στα Τρίκαλα Κορινθίας η μέση τιμή πώλησης έχει υποχωρήσει κατά 51% από το 2008 και δεν ξεπερνάει τα 1.097 ευρώ/τ.μ., από 2.250 ευρώ/τ.μ. Η μικρότερη πτώση, με 47% από το 2008, παρατηρείται στην Αράχωβα, όπου η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 1.600 ευρώ/τ.μ. (1.594 ευρώ/τ.μ.), από 3.000 ευρώ/τ.μ.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών  αλλά και της ζήτησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στην καλπάζουσα τιμή της ενέργειας και στην αύξηση της τιμής των υλικών κατασκευής/ανακαίνισης. Παράλληλα, η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Μακροπρόθεσμα, ακόμη και η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα, καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνεται επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500 μέτρων, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας για την λειτουργία τους θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στις τοπικές αγορές.

Μια τελείως διαφορετική εικόνα εντοπίζεται στην ζήτηση και στις τιμές των θερινών εξοχικών κατοικιών. Συγκεκριμένα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται αύξηση τιμών στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα, από το 2014 έως σήμερα οι απώλειες που υπήρχαν στην αγορά λόγω κρίσης έχουν υπερκαλυφθεί, με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας και τα σκήπτρα της ακρίβειας να κατέχει η Μύκονος, ενώ ακολουθεί η Σαντορίνη. Ιδιαίτερα σημαντική ακόμη αναδεικνύεται και η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών.

Συγκεκριμένα, στη Μύκονο, που θεωρείται το πιο ακριβό νησί, η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στις 13.359 ευρώ/τ.μ., ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.270 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 8.000 ευρώ/τ.μ. Η Κέα καταγράφει 5.462 ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος 3.401 ευρώ/τ.μ.

Οι τιμές για αγορά πολυτελών κατοικιών είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση και με την περσινή χρονιά. Αναλυτικά, η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο 3,0% (από 12.967 σε 13.359 ευρώ/τ.μ.), στη Σαντορίνη 4,4% (από 10.800 σε 11.270 ευρώ/τ.μ.), στην Πάρο 2,9% (από 7.778 σε 8.000 ευρώ/τ.μ.), στην Κέα 2,9%, (από 5.309 σε 5.462 ευρώ/τ.μ.) και στη Σέριφο 4,3% (από 3.262 σε 3.401 ευρώ/τ.μ.).

Παρόλ’ αυτά η απόκτηση εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων. Όπως υπογραμμίζει η έρευνα, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και οι υψηλές τιμές οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε επενδυτές του εξωτερικού, τους αποθαρρύνουν από τη αγορά μια θερινής εξοχικής κατοικίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
Κομβικός όρος για να συνεχιστεί η καταβολή είναι ο δικαιούχος να έχει καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή, αλλιώς η επιδότηση διακόπτεται αυτοδίκαια
Επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023.
Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ
Έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 παρατείνεται η προθεσμία για την εγγραφή επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, καθώς και για την ολοκλήρωση ή διόρθωση εκκρεμών καταχωρήσεων και στοιχείων
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept