Κόσμος

Γερμανία – Φρίντριχ Μερτς: Το ΝΑΤΟ δύσκολα θα συνεχίσει να υπάρχει με την τωρινή μορφή του

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την τύχη της Ευρώπης σημείωσε ο Φρίντριχ Μερτς

Αμφιβολίες εξέφρασε ο Φρίντριχ Μερτς σχετικά με την τύχη του ΝΑΤΟ μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των συνεργατών του και εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα ανεξάρτητες αμυντικές ικανότητες.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πω κάτι τέτοιο σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, (…) είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πολύ για την τύχη της Ευρώπης», επεσήμανε ο Φρίντριχ Μερτς μιλώντας για την τύχη του ΝΑΤΟ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD το βράδυ της Κυριακής (23.2.2205) μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις εκλογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους όταν τους είπε ότι θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την ασφάλειά τους και να πάψουν να εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εξάλλου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι «ξεκάθαρες στρατηγικές πραγματικότητες» θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ να είναι επικεντρωμένες πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, ο Μερτς επεσήμανε ότι είναι περίεργος να δει «αν τότε θα μιλάμε ακόμη για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή αν θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε ανεξάρτητες, ευρωπαϊκές, αμυντικές ικανότητες πολύ πιο γρήγορα».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μερτς, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ επεσήμανε πριν την έναρξη μιας συνόδου των Ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες ότι «σηματοδοτούν πως βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή».

«Η εποχή που ξεκίνησε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πλέον τελείωσε», εκτίμησε ο Βέλντκαμπ, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν «ρεαλιστικές προσδοκίες» αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του