Κόσμος

Ουκρανία: Η στιγμή που ρωσικός πύραυλος χτυπά ξενοδοχείο όπου έμεναν Αμερικανοί και Βρετανοί εθελοντές

Η επίθεση στη γενέτειρα του Ζελένσκι σημειώθηκε λίγο αφότου οι ΗΠΑ διέκοψαν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία

Ρωσικός πύραυλος έπληξε πενταώροφο ξενοδοχείο στην πόλη Κρεβί Ρι – γενέτειρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι – στην κεντρική Ουκρανία την Τετάρτη (05.03.2025), το οποίο φιλοξενούσε Βρετανούς και Αμερικανούς εθελοντές. 

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν όταν ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander εξερράγη σε μια μεγάλη, πορτοκαλί πύρινη σφαίρα τη στιγμή της πρόσκρουσης. Η επίθεση στη Ουκρανία έγινε λίγες ώρες μετά την αναστολή της ανταλλαγής πληροφοριών με το Κίεβο από τον Τραμπ. Η πόλη είναι η γενέτειρα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και γίνεται συχνά στόχος ρωσικών επιδρομών

Βίντεο δείχνουν διασώστες να τραβούν αναίσθητα σώματα από τα ερείπια, ενώ η στέγη και η πρόσοψη του «Central Hotel» κατέρρευσαν ολοσχερώς.

Καπνός έβγαινε από την κορυφή του ξενοδοχείου και σχεδόν όλα τα παράθυρα φαίνονταν σπασμένα, καθώς πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα κατέφθαναν στο σημείο. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποίησαν γερανό για να φτάσουν στους πάνω ορόφους του πενταώροφου κτηρίου, μπαίνοντας μέσα από την τεράστια τρύπα που άφησε ο πύραυλος της Μόσχας.

Οι διασώστες εξακολουθούν να ψάχνουν και σήμερα για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ομάδα εθελοντών ανθρωπιστικών οργανώσεων από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία είχε κάνει check in στο ξενοδοχείο λίγο πριν από την επίθεση, αλλά επέζησε αφού βρήκε καταφύγιο εγκαίρως, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο βραδινό του διάγγελμα.

«Δυστυχώς, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση», έγραψε στο Telegram. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την πίεση προς τη Ρωσία για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και η τρομοκρατία κατά της ζωής».

Σημιεώνεται ότι η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανέστειλαν την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να πιέσει τον Ζελένσκι να υπογράψει μια συμφωνία για ορυκτά με την Ουάσιγκτον και να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Χωρίς τις πληροφορίες των ΗΠΑ, η ικανότητα της Ουκρανίας να εντοπίζει και να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones θα μειωθεί σημαντικά, καθώς και η δυνατότητά της να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους σε στρατηγικούς στόχους.

Η Κρίβι Ριχ, έχει γίνει συχνός στόχος drones και πυραύλων από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, τρία χρόνια πριν.

Οι 14 από τους 31 τραυματίες στην επίθεση στο «Central Hotel» είναι σοβαρά, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη της περιοχής Ντνιπροπετρόβσκ.

Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία / Social Media/via REUTERS


Διασώστες ακούγονταν να φωνάζουν και να καλούν άτομα κάτω από τα συντρίμμια, σε δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στην εφαρμογή Telegram.

Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία/Handout via REUTERS
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία /Handout via REUTERS
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία /Handout via REUTERS
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία/Handout via REUTERS
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία / Handout via REUTERS


Εκτός από το ξενοδοχείο, ζημιές υπέστησαν 14 πολυκατοικίες, ένα ταχυδρομείο και 12 καταστήματα.

Η τελευταία αυτή επίθεση στην περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ, στην οποία προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις, ήταν μέρος μιας νυχτερινής επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander και 112 drones στόχευσαν πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 68 από τα ρωσικά drones, αλλά δεκάδες ακόμη κατάφεραν να περάσουν, σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία.

Drones έπληξαν ενεργειακές υποδομές στη νότια περιοχή της Οδησσού, τραυματίζοντας δύο άτομα, δήλωσε ο κυβερνήτης Ολέχ Κίπερ.

Στη βορειοανατολική πόλη Σούμι, ένας 32χρονος φύλακας σκοτώθηκε όταν αποθήκη υπέστη σοβαρές ζημιές από χτύπημα drone, σύμφωνα με την αστυνομία.

Άλλα βλήματα έπληξαν το Χάρκοβο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα εννιαώροφο κτίριο και ένα νηπιαγωγείο, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Μετά την επίθεση, Ουκρανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες καλώντας τους Δυτικούς συμμάχους τους να παράσχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας ενόψει των συνομιλιών εκεχειρίας με τη Ρωσία. 

Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία / Handout via REUTERS
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία / Handout via REUTERS
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι
Ρωσικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην Κρεβί Ρι στην Ουκρανία /Handout via REUTERS


«Κάθε μέρα η Ρωσία αποδεικνύει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τον πόλεμο και να τρομοκρατεί πολίτες», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ.

«Γι’ αυτό η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για να εξασφαλίσει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια