Κόσμος

Επιστροφή στο Αλκατράζ: Πόσο ρεαλιστικό είναι το όνειρο του Τραμπ για τις διαβόητες φυλακές – Η ξεχασμένη πρόταση του Ρίγκαν

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει το Αλκατράζ, αλλά μπορεί; Αμφιβολίες εκφράζουν στο BBC ειδικοί και ιστορικοί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θέλει να επαναλειτουργήσουν οι διαβόητες φυλακές του Αλκατράζ και να μεταφερθούν εκεί οι πιο βίαιοι εγκληματίες του κόσμου. Όμως πόσο ρεαλιστική είναι η επιθυμία του;

Το Αλκατράζ – γνωστό ως «ο βράχος» (The Rock) – δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως φυλακή εδώ και δεκαετίες. Σήμερα αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η φυλακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και πάλι για να στεγάσει επικίνδυνους κρατουμένους και να αξιοποιηθεί ως σύμβολο του νόμου και της τάξης.

Σε ανάρτησή του στις 4 Μαΐου ο Τραμπ δήλωσε: «Για πολύ καιρό, η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μάστιγα εγκληματιών, άγριων, βίαιων, υπότροπων, κατακαθιών της κοινωνίας που δεν φέρνουν ποτέ τίποτε άλλο πέρα από δυστυχία και δεινά».

«Γι’ αυτό διέταξα την υπηρεσία φυλακών, καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ξανανοίξουν, να μεγεθύνουν κατά πολύ και να ανοικοδομήσουν το Αλκατράζ για να οδηγούνται εκεί οι πιο επικίνδυνοι και βίαιοι εγκληματίες της Αμερικής», συνέχισε.

Στην ίδια ανάρτηση ανέφερε ακόμα η κυβέρνησή του δεν θα γίνει «όμηρος» δικαστών που την εμποδίζουν να απελαύνει «εγκληματίες» και «τραμπούκους» που «ήρθαν στη χώρα μας παράνομα» – χωρίς να εξηγήσει αν, η ποια, σχέση έχει η διαταγή του να ανοίξει ξανά αυτή η φυλακή με την αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Όπως, όμως, αναφέρει το BBC, ειδικοί εκτιμούν ότι η ανακαίνιση της φυλακής δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση.

Από ναυτικό οχυρό, σε φυλακή για διαβόητους κακοποιούς όπως ο Αλ Καπόνε

Το Αλκατράζ, που βρίσκεται σε ένα νησί περίπου 2 χιλιόμετρα ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο, χτίστηκε αρχικά ως ναυτικό οχυρό. Στις αρχές του 20ού αιώνα ανακατασκευάστηκε ως στρατιωτική φυλακή.

Το 1934 μετατράπηκε επίσημα σε ομοσπονδιακή φυλακή – το Alcatraz Federal Penitentiary– «φιλοξενώντας» διαβόητους κρατουμένους, μεταξύ των οποίων ο Αλ Καπόνε, ο Μίκι Κόεν και ο Τζορτζ «Machine Gun» Κέλι.

Υπήρξε μια από τις πιο διαβόητες στις ΗΠΑ και θεωρούνταν ιδιαιτέρως σκληρό μέρος λόγω των ισχυρών ρευμάτων και των ψυχρών θερμοκρασιών του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Ο θρύλος του Αλκατράζ ενισχύθηκε το 1979 με την ταινία «Escape from Alcatraz», η οποία αφηγείται μια απόδραση κρατουμένων το 1962, με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ιστγουντ. Εκεί γυρίστηκε το 1996 και η ταινία «The Rock», με πρωταγωνιστές τους Σον Κόνερι και Νίκολας Κέιτζ.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών, η λειτουργία του Αλκατράζ ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο δαπανηρή σε σύγκριση με άλλα ομοσπονδιακά ιδρύματα και τελικά οι φυλακές έκλεισαν από τον γενικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι το 1963.

Το νησί και η φυλακή αποτελούν σήμερα μουσείο και περισσότεροι από 1,4 εκατ. άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Φυλακή Αλακτράζ
Το Αλκατράζ ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο / REUTERS / Fred Greaves
Φυλακή Αλακτράζ
Τουρίστες στις φυλακές του Αλακτράζ / REUTERS / Fred Greaves
Φυλακή Αλακτράζ
Τουρίστας επισκεπτεται τις φυλακές του Αλακτράζ που σήμερα λειτουργούν ως μουσείο / REUTERS/Fred Greaves
Φυλακή Αλακτράζ
Γυναίκα φωτογραφίζει έναν φίλο της σε ένα κελί της φυλακής Αλκατράζ / REUTERS / Fred Greaves

Από τον Ρίγκαν στον Τραμπ

Κι όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που σκέφτεται την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων ως κέντρου κράτησης.

Το 1981, το Αλκατράζ ήταν μία από τις τοποθεσίες που εξέτασε η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν για να αξιοποιήσει ως κέντρο κράτησης περίπου 20.000 μεταναστών που είχαν διαφύγει από την Κούβα στη Φλόριντα.

Ο χώρος τελικά απορρίφθηκε λόγω της ιστορικής του αξίας ως μνημείου πια αλλά και λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών.

Μπορεί όμως τελικά να επαναλειτουργήσει;

Αμέσως μετά τα σχόλια του Τραμπ που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε σε δήλωσή του ότι η αρμόδια υπηρεσία «εργάζεται για την ανοικοδόμηση και το άνοιγμα του Αλκατράζ ώστε να χρησιμεύσει ως σύμβολο του νόμου και της τάξης».

Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα φυλακών και ιστορικοί έχουν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχέδιο είναι εφικτό.

«Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή νόμιζα ότι επρόκειτο για αστείο», δήλωσε στο BBC ο Χιου Χέργουιτς, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών μεταξύ Μαΐου 2018 και Αυγούστου 2019. «Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι μπορείς να το επισκευάσεις. Θα έπρεπε να το διαλύσεις και να ξεκινήσεις από την αρχή», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που «κυριολεκτικά καταρρέουν» και κελιών στα οποία «ένας άνθρωπος ύψους 1,80 μ. δεν μπορεί να σταθεί όρθιος».

«Δεν υπάρχει καμία αναβάθμιση της ασφάλειας. Δεν υπάρχουν κάμερες. Καμία περίφραξη», πρόσθεσε.

Όταν το Αλκατράζ έπαψε να λειτουργεί ως φυλακή το 1963, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών είχε ανακοινώσει ότι η λειτουργία του ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο ακριβή από οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδιακή φυλακή – το κόστος ήταν 10 έως 13 δολάρια ανά κρατούμενο, σε σύγκριση με 3 έως 5 δολάρια σε άλλες εγκαταστάσεις. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι απαιτούνταν η παράδοση τροφίμων και προμηθειών με πλοίο.

Οπως σχολιάζει το BBC, σήμερα, στις ομοσπονδιακές φυλακές, το κατά κεφαλήν κόστος για τους κρατουμένους κυμαίνεται μεταξύ 120 και 164 δολαρίων – που σημαίνει ότι το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 500 δολάρια ανά άτομο σε μια υποδομή όπως το Αλκατράζ.

«Ήταν απίστευτα δαπανηρό να κρατάς έναν κατάδικο εκεί», δήλωσε ο Τζον Μαρτίνι, ιστορικός που πέρασε αρκετά χρόνια στο Αλκατράζ ως δασοφύλακας της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου. «Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Αλλά το μέρος έχει πάρει την κάτω βόλτα. Είναι ουσιαστικά ένα κέλυφος», συμπληρώνει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου