Μακρο-οικονομία

Τα εμπόδια στη συμμετοχή στους πλειστηριασμούς: Τι αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Τι υποστηρίζει η πρόσφατη έρευνα της Landea για τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα

Παρά την αυξανόμενη ψηφιοποίηση της διαδικασίας και την ευρύτερη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ένα σημαντικό ποσοστό ενδιαφερόμενων πολιτών συνεχίζει να κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στη συμμετοχή τους.

Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα της Landea, τα εμπόδια δεν είναι απλώς τεχνικής φύσης – αλλά συνδέονται κυρίως με την ανασφάλεια και την πολυπλοκότητα που περιβάλλουν την όλη διαδικασία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, σύμφωνα με το 66,2% των ερωτηθέντων, είναι η αδυναμία φυσικής επίσκεψης στο ακίνητο πριν την αγορά. Η απουσία αυτής της δυνατότητας γεννά έντονη αβεβαιότητα, κυρίως για αγοραστές χωρίς προηγούμενη εμπειρία, οι οποίοι καλούνται ουσιαστικά να προχωρήσουν σε μία αγορά «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση του ακινήτου.

Η έλλειψη αυτής της οπτικής επαφής με το ακίνητο καθιστά δυσκολότερη την απόφαση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προσωπική ή οικογενειακή στέγη.

Αμέσως επόμενος αποτρεπτικός παράγοντας, με ποσοστό 61,4%, είναι ο φόβος για νομικές ή διαδικαστικές εμπλοκές. Οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ανακοπές της διαδικασίας, καθυστερήσεις στην παράδοση του ακινήτου ή και απρόβλεπτες δικαστικές διαμάχες.

Παρότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα ζητήματα επιλύονται, η αίσθηση γενικευμένης αβεβαιότητας λειτουργεί ανασταλτικά, ιδίως σε όσους δεν έχουν νομική υποστήριξη ή επαρκή πληροφόρηση.

Στο 31,2% καταγράφονται οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν ακίνητα σε τιμές που να θεωρούν ελκυστικές. Καθώς η ζήτηση ενισχύεται και οι τιμές ανεβαίνουν, ειδικά στα αστικά κέντρα, αρκετοί αγοραστές εκτιμούν ότι οι ευκαιρίες που διαφημίζονται δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές αξίες ή δεν παρέχουν το περιθώριο μεταπώλησης ή εκμετάλλευσης που θα δικαιολογούσε το ρίσκο.

Το 29,9% δηλώνει ότι η διαδικασία είναι υπερβολικά πολύπλοκη. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, καταχώριση εγγράφων, γνώση νομικών θεμάτων και συχνά τη συνδρομή ειδικών – στοιχεία που δυσκολεύουν ιδιώτες χωρίς σχετική εμπειρία ή επαγγελματική καθοδήγηση. Η έλλειψη απλοποιημένων και φιλικών προς τον χρήστη διαδικασιών απομακρύνει σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Τέλος, μόλις το 24% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι απέχει για ηθικούς λόγους, ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σχέση με παλαιότερα. Οι πλειστηριασμοί, που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν σημείο κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, πλέον φαίνεται να εντάσσονται σταδιακά στην κανονικότητα της αγοράς. Οι ηθικές επιφυλάξεις υποχωρούν, καθώς η ενημέρωση και η διαφοροποίηση των περιστατικών μειώνουν τη συλλογική ενοχή ή αμηχανία απέναντι στη διαδικασία.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν μια αγορά που ωριμάζει με αργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα παραμένει απροσπέλαστη για πολλούς. Η αποδοχή των πλειστηριασμών ως μέρους της οικονομικής πραγματικότητας αυξάνεται, αλλά οι θεσμικοί και τεχνικοί φραγμοί παραμένουν.

Εάν η Πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς επιθυμούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών, θα χρειαστεί να βελτιώσουν τη διαφάνεια, να διευκολύνουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και να μειώσουν τους κινδύνους για τον απλό αγοραστή.

Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι αγοραστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να επενδύσουν σε οικιστικά ακίνητα που διατίθενται σε υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. 

Από την ανάλυση των δεδομένων παρατηρείται ότι οι χαμηλότερες κατηγορίες (κάτω από 900 ευρώ/τ.μ.) εμφανίζουν σταδιακή μείωση, ενώ οι μεσαίες και υψηλότερες ζώνες (από 1.101 ευρώ/τ.μ. και άνω) ακολουθούν ανοδική πορεία. Η τάση αυτή αποδίδεται τόσο στην αύξηση των τιμών εκκίνησης, όσο και στον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα