Απλοποίηση των κανόνων που διέπουν την είσπραξη του ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών, ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενθαρρύνοντας έτσι τη διεθνή εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς ενισχύεται η συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερα δημόσια έσοδα τα κράτη μέλη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενώ το ζήτημα της είσπραξης του ΦΠΑ για τα εισαγόμενα αγαθά αποτελούσε έως τώρα «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες που συγκριτικά στερούνται προσωπικού, υποδομών και τεχνογνωσίας, αποτρέποντας τους από το να ασχοληθούν με το διεθνές εμπόριο, η οδηγία επιδιώκει να βελτιώσει το περιβάλλον καθώς τους προτρέπει να χρησιμοποιούν την υπηρεσία της «ΦΠΑ μιας στάσης» IOSS για τις εισαγωγές.
Παράλληλα, η εν λόγω οδηγία, για την οποία εκκρεμεί η γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί και ένα βήμα προς την περαιτέρω ενοποίηση των τελωνείων στην ΕΕ, μέσω της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού τελωνειακού κώδικα. Υπενθυμίζεται πως και στην Ελλάδα βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται το νομοσχέδιο για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα, στο προσεχές διάστημα.
Η πλατφόρμα του IOSS φυσικά δεν είναι καινούρια, απλά έως τώρα η χρήση της δεν ήταν εκτεταμένη, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με την οδηγία. Ουσιαστικά, το IOSS καθίσταται ένα σημείο επαφής για τους εισαγωγείς αγαθών από τρίτες χώρες στην ΕΕ, το οποίο απλοποιεί τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των προϊόντων καθώς πλέον θα είναι απαραίτητο να εγγραφεί ο συναλλασόμενος μόνο σε ένα κράτος μέλος, ακόμη και όταν πραγματοποιεί πωλήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καθώς το IOSS επιτρέπει την πληρωμή του ΦΠΑ εκ των προτέρων (όταν ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν) και όχι στα σύνορα, προστατεύει τα φορολογικά έσοδα των κρατών μελών και αυξάνει τη συμμόρφωση με τον ΦΠΑ εκ μέρους των επιχειρήσεων, ενώ επίσης μεταφέρει επίσης το βάρος της είσπραξης του ΦΠΑ από τους πελάτες στις πλατφόρμες.
Τι αλλάζει για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Σε αντίθεση με το προηγούμενο «διαδαλώδες» πλαίσιο, τώρα όταν οι καταναλωτές θα αγοράζουν αγαθά μέσω του διαδικτύου από χώρες εκτός ή εντός της ΕΕ, θα γνωρίζουν ότι ο συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι ο ίδιος με εκείνον των αγαθών που αποκτώνται στη χώρα καταγωγής τους, καθώς ο ΦΠΑ καταβάλλεται εκεί όπου πραγματοποιείται η κατανάλωση των αγαθών.
Το παραπάνω απλοποιεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις της ΕΕ, ξεπερνώντας εμπόδια για τις διασυνοριακές διαδικτυακές πωλήσεις. Επιπλέον, στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν τα δημόσια έσοδα στα κράτη μέλη της ΕΕ χάρη στην αύξηση των πληρωμών ΦΠΑ και τη μείωση της απάτης στον ΦΠΑ.
Πλέον, υπεύθυνοι για τον εισαγωγικό ΦΠΑ και τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων εξ αποστάσεως θα είναι οι αλλοδαποί έμποροι ή οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίοι θα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν την IOSS, καθώς εκείνοι που δεν τη χρησιμοποιούν θα πρέπει να εγγράφονται σε κάθε κράτος μέλος.