Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Euro 2020, Γαλλία – Ελβετία 3-3: «Βόμβα» και αποκλεισμός για την παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πέναλτι (5-4)

Euro 2020, Γαλλία – Ελβετία 3-3: «Βόμβα» και αποκλεισμός για την παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πέναλτι (5-4)
Reuters

Όταν ακούς νοκ-άουτ αγώνα, κάτι τέτοιο ονειρεύεσαι. Έπειτα από ένα τρομερό σε εξέλιξη ματς, Γαλλία και Ελβετία έλυσαν τις διαφορές τους στην παράταση, αφού ήρθαν 3-3 στην κανονική διάρκεια, με τους “φιλοξενούμενους” να επιστρέφουν από το 3-1 και να χάνουν πέναλτι στο 0-1. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, με την Παγκόσμια πρωταθλήτρια να αποκλείεται (5-4). Ο Ζόμερ έδιωξε την -τελευταία- εκτέλεση του Εμπαπέ.

Δεν τα παράτησε κι έκανε ένα ποδοσφαιρικό… θαύμα. Η Ελβετία δεν “θαμπώθηκε” από τη… λάμψη της Γαλλίας, κατάφερε να “επιστέψει” από το 3-1, έστειλε το ματς στην παράταση (3-3) και στα πέναλτι και πανηγύρισε ιστορική πρόκριση στους “8” του Euro 2020. Ο Εμπαπέ απέτυχε να νικήσει τον Ζόμερ στο κρίσιμο τελευταίο πέναλτι των “τρικολόρ”.

Στα προημιτελικά η Ελβετία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στην Αγία Πετρούπολη την προσεχή Παρασκευή στις 19:00.

Δείτε ΕΔΩ το LIVE του αγώνα

Με το ξεκίνημα του αγώνα, η Γαλλία στηρίχθηκε στον Εμπαπέ, για να προκαλέσει ρήγματα στην αμυντική γραμμή της Ελβετίας. Οι… τυπικά φιλοξενούμενοι όμως ξεπέρασαν σχετικά γρήγορα την πίεση που δέχθηκαν, κέρδισαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και στο 15′ έφτασαν στο 0-1. Ο Τζούμπερ έβγαλε τη σέντρα (4η ασίστ στο Euro 2020) και ο Σεφέροβιτς με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Η Γαλλία προσπάθησε να γίνει ποιο.. επικίνδυνη, την ώρα που ο Ελβέντι έκανε καλή δουλειά στο μαρκάρισμα του Εμπαπέ. Η Ελβετία διαχειρίστηκε πολύ καλά το ματς μέχρι την ανάπαυλα, χωρίς να δει την εστία του Ζόμερ να απειλείται, την ώρα που ο Εμπολό έβαζε… δύσκολα στην άμυνα της ομάδας του Ντεσάμπ. Οι “τρικολόρ” έδειξαν μπλοκαρισμένοι για τα καλά, έχοντας μόνο ένα καλό σουτ από τον Ραμπιό (28′)!

Το δεύτερο ημίχρονο μας.. έδωσε όλα όσα δεν είδαμε στο πρώτο μέρος. Η Ελβετία μπήκε δυνατά, στο 53′ κέρδισε πέναλτι (το έδωσε ο διαιτητής μετά από on field review) αλλά ο Γιορίς κράτησε… όρθια την Γαλλία, μπλοκάροντας την εκτέλεση του Ροντρίγκες. Οι “τρικολόρ” όχι μόνο… ξύπνησαν, αλλά μέσα σε τέσσερα λεπτά έφεραν “τούμπα” το ματς. Με δυο του γκολ (57′ και 59′) ο Μπενζεμά “έφτιαξε” το 2-1 υπέρ της ομάδας του Ντεσάμπ.

Η μπάλα πήγε… πάνω – κάτω, με την Ελβετία να πιέζει για την ισοφάριση και την Γαλλία να δείχνει ψύχραιμη και να “χτυπά” στις αντεπιθέσεις. Το 3-1 ήρθε στο 75′ με το απίστευτο πλασέ του Πογκμπά εκτός μεγάλης περιοχής. Η Ελβετία δεν τα παράτησε κι έδωσε και πάλι ενδιαφέρον στην αναμέτρηση στο 81′, με τον Σεφέροβιτς να σκοράρει και πάλι και να μειώνει σε 3-2.

Οι φιλοξενούμενοι απέκτησαν και πάλι ελπίδες και σκόραραν στο 85′ με τον Γκαβράνοβιτς, τέρμα που ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η Ελβετία όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και στο 90′ έκανε το 3-3 με τον ίδιο παίκτη. Το ματς πήγε στην παράταση, με τον Κομάν να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι στο 90+4′.

Παρά την κούραση των παικτών (ο Μπενζεμά έγινε αναγκαστική αλλαγή), οι δυο ομάδες έπαιξαν επιθετικά στον έξτρα χρόνο, με την Γαλλία να έχει μεγάλη φάση στο 95′ (ο Ζόμερ έδιωξε εντυπωσιακά το βολέ που έπιασε ο Παβάρ μέσα από τη μεγάλη περιοχή). Οι “τρικολόρ” τα έδωσαν όλα στη συνέχεια, για να μη φτάσει το ματς στα πέναλτι, αλλά ο Εμπαπέ δεν φάνηκε ψύχραιμος στις φάσεις που του προέκυψαν. Η πρόκριση κρίθηκε στη… ρώσικη ρουλέτα.

Στα πέναλτι, οι δυο ομάδες πήγαν… μαζί, χωρίς να χάσουν εκτέλεση, μέχρι το 5ο της Γαλλίας. Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ζόμερ κι έτσι η Ελβετία πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην προημιτελική φάση του Euro.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις