Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σοκ στο παγκόσμιο τένις! Ντοπέ η Μαρία Σαράποβα!

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Ντοπέ βρέθηκε η Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα, η οποία σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε μόνη της ότι επί δέκα χρόνια έκανε χρήση του ίδιου φαρμάκου. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η ποινή της.

“Δεν θέλω να τελειώσω την καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω πραγματικά ότι θα μου δοθεί άλλη μια ευκαιρία”, είπε. “Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν για αυτό, παρά μόνο τον εαυτό μου. Στο τέλος της ημέρας, ό, τι κάνεις είναι για σένα.” 

Η Μαρια Σαράποβα ανακοίνωσε ότι το θετικό της δείγμα ελήφθη κατά τη διάρκεια του Australian Open και η ουσία στην οποία βρέθηκε ντοπαρισμένη, εντάχθηκε στη λίστα των απαγορευμένων, φέτος τον Ιανουάριο.

Το φάρμακο meldonium μέχρι και τον Ιανουάριο δεν απαγορευόταν, αλλά η αναθεωρημένη από τον WADA λίστα για τη νέα χρονιά το περιλαμβάνει.

Η Σαράποβα τόνισε ότι είχε παραλάβει τη νέα λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες από τον Δεκέμβριο, όταν της την έστειλε ο WADA, αλλά δεν τη διάβασε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός αντιντόπινγκ είχε ανακοινώσει από το φθινόπωρο ότι η εν λόγω ουσία βοηθάει τους αθλητές να αποδίδουν καλύτερα, ενώ τουλάχιστον επτά έως σήμερα έχουν βρεθεί με αντίστοιχο θετικό δείγμα.

Η 28χρονη Ρωσίδα ισχυρίστηκε ότι έκανε χρήση του φαρμάκου για να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη που ταλαιπωρεί την οικογένειά της.

Η συνέντευξη Τύπου ακολούθησε της ανακοίνωσης ότι δεν θα συμμετάσχει στο “Indian Wells”, λόγω ενός τραυματισμού.

Η γεννημένη στη Σιβηρία τενίστρια, ασχολείται επαγγελματικά με το σπορ από το 2001, δηλαδή από την ηλικία των 14 χρόνων. Είναι η μοναδική Ρωσίδα που έχει κατακτήσει Grand Slam, ενώ έχει στην κατοχή της και το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2012, στο Λονδίνο.

Η ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας

“Μετά τη δήλωση της Μαρία Σαράποβα η ITF επιβεβαιώνει τα ακόλουθα:

1) Στις 26 Ιανουαρίου η κ. Σαραπόβα πέρασε από έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν.

2) Το δείγμα εξετάστηκε από τα εργαστήρια του WADA και βρέθηκε θετικό στην “meldonium”, η οποία θεωρείται απαγορευμένη ουσία σύμφωνα με τον κώδικα του WADA.

3) Στις 2 Μαρτίου έγινε γνωστό στην κ. Σαραπόβα ότι κατηγορείται πως παρενέβη τους κανονισμούς του ντόπινγκ.

4) Η κ. Σαραπόβα αποδέχτηκε τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος στις 26 Ιανουαρίου.

5) Αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένη τιμωρία για την ουσία “meldonium” η κ. Σαραπόβα αποβάλλεται προσωρινά από τις 12 Μαρτίου μέχρι να ληφθεί απόφαση για την υπόθεση”.

 

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τένις Σαμίλ Ταρπίστσεφ τόνισε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες και πως οι αθλήτές παίρνούν ό,τι τους δώσουν οι φυσιοθεραπευτές τους. Μάλιστα, υποστήριξε πως θεωρεί πιθανό η 28χρονη αθλήτρια να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και συνέστησε αναμονή για να εξελιχθεί η υπόθεση. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε