Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

UEFA: Προβληματισμός για το Euro 2024 μετά τα πολλά «χαμένα» ματς

UEFA: Προβληματισμός για το Euro 2024 μετά τα πολλά «χαμένα» ματς
Ρεθτερσ

Η οριστική διακοπή στο Βέλγιο – Σουηδία, για προκριματικά του Euro 2024, σε συνδυασμό με τα ματς του Ισραήλ που δεν πραγματοποιούνται -λόγω του πολέμου με την Χαμάς- έφεραν σημαντικό «πονοκέφαλο» στην UEFA.

Euro… πρόβλημα για την UEFA! Η διακοπή της αναμέτρησης  ανάμεσα σε Βέλγιο και Σουηδία, μετά την επίθεση που έγινε περίπου μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, όπου σκοτώθηκαν δύο Σουηδοί φίλαθλοι (και ένας ακόμη βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση), όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, αλλά  και το Ισραήλ δυσκολεύουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης.

Τα προβλήματα του ημερολογίου συσσωρεύονται για την UEFA, ενώ απομένει μόνο ένα «παράθυρο» για την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 2024.

Οι Σουηδοί συντετριμμένοι από την επίθεση στις Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, επιλογή που συντάσσεται και η βελγική ομοσπονδία.

Οι κανονισμοί λένε ότι οι ημιτελείς αγώνες πρέπει να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, κάτι που δεν είναι πλέον εφικτό αφού η αποστολή  της Σουηδίας επέστρεψε στη Στοκχόλμη και οι παίκτες της επέστρεψαν στους συλλόγους τους.

Η UEFA θέλει να ολοκληρωθεί ο αγώνας πάση θυσία, μεταξύ άλλων γιατί οι βαθμοί που διακυβεύονται, συμπεριλαμβανομένων των γκολ σε εκείνον τον αγώνα, μπορούν να καθορίσουν τη θέση στην οποία θα καταλήξει το Βέλγιο και η Σουηδία. Το αποτέλεσμα έχει άμεσο αντίκτυπο σε άλλους ομίλους, άλλες ομάδες, στα play-offs ακόμα και στην κλήρωση για την τελική φάση στις 2 Δεκεμβρίου. Eκείνη την ημέρα  θα γίνουν γνωστοί οι 21 από τους 24  φιναλίστ, εκτός από  τις τρεις μέσω του Nations League.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισε η UEFA σε αυτό το παράθυρο. Οι  αναμετρήσεις του Ισραήλ με την Ελβετία και το Κόσοβο αναβλήθηκαν λόγω του πολέμου με τη Χαμάς. Η πρώτη  θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου σε ένα «παράθυρο» που θα είναι τριπλό για τους Ισραηλινούς, αφού εκείνες τις μέρες παίζουν και με Ρουμανία και Ανδόρα. Τίποτα δεν είναι γνωστό ακόμα για την αναμέτρηση με το Κόσοβο, αλλά πρέπει να παιχτεί ούτως ή άλλως γιατί το Ισραήλ βρίσκεται στον αγώνα για απευθείας πρόκριση στο Euro 2024 μαζί με τους Ελβετούς και τους Ρουμάνους.

Επιπλέον, το σύστημα playoffs του Nations League σημαίνει ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στην περίεργη κατάσταση να θέλει να…χάσει τον αγώνα της με την Ολλανδία στις 18 Νοεμβρίου για να έχει πιθανότητες να βρεθεί στο Euro 2024. 

«Έτσι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα χρειαστεί να κοιτάξει προσεκτικά προκειμένου να αποφύγει μια έκδηλη αλλοίωση του αποτελέσματος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική της ανάλυση η ισπανική εφημερίδα «AS».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις