Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΑΕΚ – Δέδας: «Θέλω η ομάδα να παίζει θεαματικό μπάσκετ»

ΑΕΚ – Δέδας: «Θέλω η ομάδα να παίζει θεαματικό μπάσκετ»
Intime.gr

Ο Στέφανος Δέδας ανέλυσε την φιλοσοφία του, εξήγησε πως θέλει να παρουσιάσει μια Αεκ που θα παίζει θεαματικό μπάσκετ, ενώ μίλησε για την ενίσχυση, τον Μάκη Αγγελόπουλο και τους στόχους του. “Να είμαστε έτοιμοι την εποχή που θα κρίνονται οι στόχοι – Ο κορμός δίνει τίτλους” τόνισε.

Την πρόθεσή του, η ΑΕΚ να παίξει γρήγορο και ελκυστικό μπάσκετ, εξέφρασε ο Στέφανος Δέδας, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με τους ρεπόρτερ της ομάδας, στο νέο γήπεδο της ομάδας στα Άνω Λιόσια.

Ο νέος προπονητής των «κιτρινόμαυρων» μίλησε για τη φιλοσοφία του, για τους στόχους που έχει θέσει, ενώ τόνισε πως η στελέχωση του ρόστερ έγινε με γνώμονα την φιλοσοφία του.

Ο Στέφανος Δέδας είπε αρχικά: «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο καινούριο σπίτι της ΑΕΚ. Από τη μεριά μου θα ήθελα να εκφραστώ από επίσημο βήμα και να ευχαριστήσω την διοίκηση της ΑΕΚ και ιδιαίτερα τον Μάκη Αγγελόπουλο και τον Γιώργο Χήνα με την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να αναλάβω την ομάδα σε μία κομβική εποχή και να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στο καινούριο γήπεδο, με διαφορετική φιλοσοφία.

Με ένα μπάσκετ που θα προσελκύσει τους φίλους της ΑΕΚ στο γήπεδο. Δεν είμαι από τους προπονητές που θα κρύψω πράγματα στο τακτικό κομμάτι. Είμαι ανοιχτός στην κριτική και θέλω να κάνω ξεκάθαρους τους στόχους μου, ομαδικούς και ατομικούς. Εύχομαι καλή σεζόν, υγεία. Άλλη μία δύσκολη χρονιά, που πρέπει να συνδυάσουμε την δουλειά μας με την πανδημία, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, να εστιάσουμε σε καλύτερες στιγμές».

Για το τι θα ήθελε να δει στην ΑΕΚ: «Η στελέχωση του ρόστερ έγινε με γνώμονα την φιλοσοφία μου. Αυτό έκανα και στην Χολόν και στην Τουρκία. Οφείλω να τονίσω ότι η στελέχωση έγινε σε συνεργασία με την διοίκηση, παίρνοντας παίκτες που ταιριάζουν. Να είμαστε μια οικογένεια, έχοντας κριτήριο να πάρουμε παίκτες που άρεσαν σε εμένα και την διοίκηση.

Χρειαζόμαστε να έχουμε πολλούς παράγοντες στο παιχνίδι μας. Επιθετικά μου αρέσει να παρουσιάζω ένα σύνολο όπου κάθε μέρα θα είναι διαφορετικός ο ηγέτης. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει, πόσο μάλλον ο αντίπαλος. Για να γίνει αυτό θέλεις να έχεις μία οργάνωση σχημάτων. Όπως ποιοι θα είναι στην περιφέρεια όταν παιζουμε χωρίς σέντερ ή ποιοι παίκτες θα απαρτίζουν τους παίκτες όταν έχουμε βαρύ κορμί. Δεν θέλουμε να είμαστε ομάδα του ενός, αν και έχουμε παίκτες που μπορούν να ηγηθούν όπως ο Χάρις και ο Παππάς. Προσπαθώ με το μπάσκετ που παίζουμε κάθε μέρα να έχουμε διαφορετικό ηγέτη και να είμαστε λιγότερο προβλέψιμοι».

Για το γεγονός ότι κλήθηκε να στήσει μία ομάδα από την αρχή και αν τον φόβισε: «Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις μία ομάδα με 12 καινούριους παίκτες. Γι΄ αυτό έφερα παιδιά που ξέρω πολύ καλά, είτε τους είχα σε προηγούμενες ομάδες, είτε παίκτες που είχα άμεσους αντιπάλους. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησα να κάνω μία παράκαμψη ώστε να τους ξέρω καλά. Ξέρω τις αδυναμίες τους, τα δυνατά τους σημεία. Προσπάθησα με αυτή την γκάμα παικτών να είμαι ένα βήμα μπροστά. Ίσως κάποιοι παίκτες να μοιάζουν με ρίσκο, αλλά για εμένα δεν είναι γιατί τους ξέρω.

Σίγουρα είναι δύσκολο αν δεν έχεις κορμό να χτίσεις αυτοματισμούς, αλλά κινήθηκα στοχευμένα ώστε να φαίνεται η ομάδα πιο έτοιμη απ΄ ό,τι θεωρητικά γίνεται. Ένα παράδειγμα είναι όπως μία εθνική ομάδα, όπως όταν βλέπεις ότι πολλά αστέρια δεν μπορούν να παίξουν καλά μαζί. Η πρόκληση είναι να δείξεις ότι μία ομάδα παίζει καλά μαζί. Η φιλοσοφία μου έχει δύο πτυχές. Ένα με τους 5 παίκτες έξω, που αυτό απαιτεί ένας με έναν παιχνίδι. Και υπάρχει και το πικ εν ρολ, δηλαδή της δημιουργίας, για αυτό αποκτήθηκαν ο Κολόμ και ο Μπόγρης. Θεωρώ ότι έχοντας δύο διαφορετικά στυλ στο ίδιο ματς θα μας κάνει δυσκολοκατάβλητους.

Σίγουρα ο αντίπαλος θα προβληματιστεί για το πώς θα μας αντιμετωπίσει γιατί παίζοντας με 5 έξω, ο Γκρίφιν και ο Γέλοβατς είναι καλοί σουτέρ, έτσι η δημιουργία δεν είναι τόσο σημαντική επειδή με τους χώρους που θα έχουμε θα είναι πιο απλό να δημιουργήσουν. Ο Φλιώνης ανεβαίνει επίπεδο και στα δύο φιλικά που κάναμε έχει κάνει τις δύο καλύτερες εμφανίσεις του. Χρειαζόμαστε την πιεστική άμυνα. Και εγώ θέλω αντί για ρολίστα να τον κάνω παίκτη που ο κόσμος θα πιστεύει ότι δίκαια φοράει την φανέλα της ΑΕΚ.

Έχουμε ένα μικρό ροτέισον για να βλέπουμε τις αδυναμίες και να προσθέτουμε γιατί δεν μου αρέσει να αλλάζουμε παίκτες. Πάντα παίζω με μικρό ροτέισον για να δούμε την αδυναμία μας και ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε για να είμαστε όπως πρέπει, όταν πρέπει».

Για το αν σκέφτεται την άμυνα: «Θέλουμε να παίξουμε θεαματικό μπάσκετ, να σκοράρουμε πολύ, να κερδίσουμε όσο δυνατόν περισσότερα παιχνίδια. Θα έχουμε και ήττες, αλλά από το να χάνουμε 70-63 είναι καλύτερο να έχουμε ψηλό σκορ και να παίζουμε θεαματικό μπάσκετ. Είναι και η νέα σελίδα που οραματιζόμαστε, ένα μπάσκετ με πολλά σουτ και επιθέσεις. Η επίθεση είναι προτεραιότητα. Έχουμε παιδιά που έχουν προτεραιότητα την άμυνα, όπως ο Φλιώνης, ο Βαουλέτ και ο Γκρίφιν που βγάζει φάσεις. Με τα νέα δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε μία σούπερ γεμάτη ομάδα που θα νικάει 100-70. Το σκορ θα ανεβαίνει και από εμάς και από τους αντιπάλους.

Όταν όμως στο τέλος θα κάνουμε την ανάλυση των πόντων ανά κατοχή, θα δούμε ότι το 82 παθητικό δεν θα είναι τόσο κακή άμυνα. Δεν υπάρχει ανίκητη φιλοσοφία, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι θα είμαστε καλοί και στην άμυνα αν δεν μένεις στο σκορ, επειδή θα έχουμε πολλές κατοχές. Για το ελληνικό μπάσκετ η προσέγγιση είναι καινοτόμος, αλλά έχω την ενέργεια και το πάθος να μεταφέρω ένα καινούριο πνεύμα, κάτι που έκανα στο Ισραήλ και την Τουρκία, σε καλά πρωταθλήματα. Θέλουμε ένα νέο γήπεδο, με καλό μπάσκετ και ελπίζουμε αυτό να συνδυαστεί με νίκες».

Για το πότε περιμένει να “ρολάρει” η ομάδα και αν η απουσία του Παππά θα καθυστερήσει αυτή την ετοιμότητα: «Σίγουρα η διαχείριση του Παππά ειναι πρόκληση για μένα, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, είναι ιδιαίτερο παιδί. Το ίδιο πρέπει να έχω στο μυαλο μου και στον Μάνι Χάρις. Αυτό που είπα στα παδιά είναι ότι πρέπει να εκτελέσουμε την φιλοσοφία μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε ανάγκη κανέναν παίκτη. Γι΄ αυτό σκοράραμε πολύ στα φιλικά. Όλοι λένε ότι οι Χάρις και Παππάς είναι οι πιο ταλαντούχοι και ιδιαίτεροι στην διαχείριση.

Δεν γίνεται να ανεβαίνεις διαρκώς 9 μήνες. Σίγουρα θα χρειαστεί να πάρεις παιχνίδια που δεν θα είσαι καλός. Μπορεί να χάσουμε και παιχνίδια που θα είμαστε καλοί. Αυτό το “παίρνουμε κάθε ματς ξεχωριστά” είναι και αλήθεια. Η κορύφωση της απόδοσης έχει να κάνει με το να δούμε τι αδυναμίες έχουμε και να προσθέσουμε παιδιά με σωστό τρόπο, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα κρίνεται η σεζόν από τον Φλεβάρη και μετά σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη. Το βασικό είναι να μην τελειώσει η βενζίνη μας τον Μάρτιο. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ομάδα ώστε από τον Φλεβάρη και μετά να είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε δυνατά την σεζόν. Όλα αυτά θέλουμε να διαχειριστούμε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και μέχρι τότε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ματς».

Για αν τον αγχώνει ότι οι φίλοι της ΑΕΚ θέλουν τρόπαια: «Σίγουρα είναι πίεση, ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι απαιτητικός και δεν τον ενδιαφέρει το μπάτζετ ή αν είμαστε καινούρια ομάδα. Δεν θέλω να κρυφτώ και να πω ότι φοβάμαι την πρόκληση. Το αν θα τα καταφέρουμε όμως θα είναι αποτέλεσμα φάσεων που θα γίνουν βήμα-βήμα. Να γίνουμε ομάδα, να παίξουμε ωραίο μπάσκετ, να έρθει ο κόσμος και να είμαστε έτοιμοι όταν κρίνονται όλα. Θα δούμε τότε ότι αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος: να σηκώνει τρόπαια. Είμαι προπονητής που δεν φοβάται να πάρει ευθύνη. Εμένα πρώτος μου στόχος είναι να γίνουν οι 12 παίκτες που έχουμε ομάδα. Ξέρω ότι έχουμε στόχους και θα προσπαθήσω να συνδυάσω τις απαιτήσεις του κόσμου της ΑΕΚ με τις ικανότητές μας για να τις ικανοποιήσω».

Για το αν θα υπάρξει κάποια προσθήκη: «Η φιλοσοφία μου ήταν να φτιάξουμε ένα γκρουπ με ποιότητα, αλλά μικρό, με “σφιχτό” ροτέισον, ώστε οι λίγοι -αριθμητικά- παίκτες να έχουν χρόνο να δείξουν πράγματα, κάτι που θα τους δώσει ψυχολογία. Έχουμε 12 παίκτες, αλλά υπάρχει και μία ιεραρχία, δεν είναι όλοι το ίδιο. Μόλις γίνει αυτό, τότε η ενδεχόμενη προσθήκη θα είναι πιο εύκολη να απορροφηθεί από το γκρουπ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε 12 ισάξιους παίκτες, αλλά μόλις δω ότι η ομάδα είναι έτοιμη για να απορροφήσει ένα καινούριο μέλος, αυτό θα γίνει».

Για το ποιοι είναι οι στόχοι και με τι θα είναι ευχαριστημένος: «Το να πω ότι πάμε να τα σαρώσουμε όλα, θα δείξει υπεροψία σε μία χρονιά που είναι μεταβατική. Το να πω “πάμε να παλέψουμε” είναι κοινότυπο. Πρέπει να γίνουμε πρώτα ομάδα. Αυτό δεν είναι υπεκφυγή. Ο στόχος μου είναι να έχουμε την αυτοπεποίθηση που πρέπει την κατάλληλη στιγμή για να δούμε οποιονδήποτε στα μάτια. Για να κατακτήσεις τίτλους χρειάζεται έναν κορμό και αυτοματισμούς. Μπορείς να ξεγελάσεις έναν αντίπαλο, αλλά όχι το άθλημα. Ο κορμός δίνει τίτλους. Πρέπει πρώτα να γινουμε ομάδα, ο κόσμος της ΑΕΚ να αγαπήσει αυτό το τμήμα. Αν το Φλεβάρη είμαστε όπως πρέπει, τότε θα ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος και τον στόχο: «Η ΑΕΚ είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί λόγω ιστορίας και κόσμου. Πρέπει όμως να είμαστε και ταπεινοί, με την έννοια ότι πρώτα πρέπει να γίνουμε ομάδα και μετά να δούμε ποιο θα είναι το “ταβάνι” μας. Δεν θα φοβηθώ στα μέσα της σεζόν, όταν η ομάδα θα είναι όπως πρέπει, να πιέσω.

Η Basket League έχει φέτος 9 ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη, κάτι που δείχνει την φιλοδοξία των ομάδων. Αυτό δείχνει την δίψα τους και την διάθεσή τους να κάνουν κάτι καλό. Σίγουρα η πορεία των ομάδων θα εξαρτηθεί από τους ξένους που θα επιλέξουν. Τα οικονομικά είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε καλύτερους παίκτες. Θα υπάρχει περισσότερη πίεση επειδή επιστρέφει και ο κόσμος. Εμένα δεν με ενδιαφέρει το επίπεδο του πρωταθλήματος, αλλά πώς θα κάνω την ΑΕΚ μία ομάδα με σφραγίδα».

Για την πρόταση της ΑΕΚ: «Μετά από 12 χρόνια στο εξωτερικό γύρισα στην Ελλάδα. Όταν μία ομάδα με το μέγεθος της ΑΕΚ σου χτυπάει την πόρτα, δεν μπορείς να πεις όχι. Να έχεις το θάρρος και την καρδιά να αποδεχτείς ότι μία μεγάλη ομάδα θέλει να σε κάνει τον ηγέτη της στο παρκέ. Αν δεν την αποδεχτείς, δεν έχεις μεγάλο χαρακτήρα. Η ΑΕΚ στο φινάλε της χρονιάς, λόγω των προβλημάτων, ήταν πρόκληση.

Με τακτοποιημένα οικονομικά, με περιορισμένο μπάτζετ, θα δημιουργήσω μία ομάδα που θα είναι ανταγωνιστική. Όταν η ΑΕΚ σου απευθύνει την πρόκληση, δεν μπορείς να αρνηθείς. Με την έλευσή μου ήλπιζα ότι θα αλλάξουν πράγματα. Με το νέο γήπεδο, με την τακτοποίηση των οικονομικών θεμάτων. Πλέον, σκέφτομαι μόνο το μπάσκετ, χωρίς προβλήματα. Ανυπομονώ να γυρίσω στην Ελλάδα. Μου είπανε “καλωσήρθες στη ζούγκλα”. Μπορώ να πετύχω και εγώ στην ΑΕΚ, παρά τις συνθήκες πίεσης που επικρατούν στην Ελλάδα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις