Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης: Φέρνει πολλά έσοδα στην Ελλάδα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης: Φέρνει πολλά έσοδα στην Ελλάδα

Η ελληνική ομοσπονδία Πάλης έχει φορέσει τα καλά της και αύριο το Ολυμπιακό Κέντρο Πάλης στα Ανω Λιόσια θα ανοίξει τις πύλες του και θα υποδεχτεί περισσότερους από 1000 αθλητές, προπονητές, που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης Παίδων – Κορασίδων.

Ο 4ος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και πρώην πρόεδρος της ΕΛΟΠ, Κωνσταντίνος Θάνος μίλησε για τις ενέργειές που έφεραν αυτή την μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, θα μπουν στη χώρα μας περίπου 1 εκατ. ευρώ. Ο Θάνος, έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αθλητισμό και επομένως εκτός από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, μας μίλησε για τις εξελίξεις στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τα κατασχετήρια στην ομοσπονδία και γενικότερα το μέλλον της ελληνικής Πάλης. Αναφέρθηκε στους τεράστιους αθλητές Γιώργο πιλίδη και Μαρία Πρεβολαράκη, ενώ κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στα Ανω Λιόσια να χειροκροτήσει τους αθλητές.

ΕΡ: Αύριο ξεκινάει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης Παίδων – Κορασίδων. Μια διοργάνωση, που κάνατε μεγάλη προσπάθεια για να έρθει στην Ελλάδα. Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται αυτές οι διοργανώσεις;

“Η ομοσπονδία της Πάλης, είναι ο φυσικός μας χώρος σε όλους εμάς που ασχοληθήκαμε με την Πάλη και δεν μας χρειάζονται να έχουμε κάποιον θώκο για να προσφέρουμε στο άθλημα που αγαπάμε. Από όποια θέση κι αν κατέχουμε θέλουμε να προσφέρουμε όλοι. Αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι το επίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην κατηγορία Παίδων – κορασίδων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, το εμπιστεύτηκε στην ελληνική, γιατί τα προηγούμενα χρόνια, κάναμε κάποιες μικρότερες διοργανώσεις, όπως το Μεσογειακό πρωτάθλημα, τα διεθνή τουρνουά στην Αρχαία Ολυμπία, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Βετεράνων. Ομως, δεν είχαν την ισχύ και την επισημότητα που έχει το συγκεκριμένο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μας εμπιστεύτηκαν όμως, γιατί είδαν ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ καλές διοργανώσεις. Στόχος μας είναι να πάει πολύ καλά η διοργάνωση και να πάνε πολύ καλά οι αθλητές μας”.

ΕΡ: Εχουμε ρεκόρ συμμετοχών, μιας και θα έρθουν στη χώρα μας 1068 αθλητές, προπονητές και συνοδοί. Η Ομοσπονδία επενδύει πάρα πολύ στον αθλητικό τουρισμό, μιας και πολλά χρήματα θα έρθουν στη χώρα μας…

“Από το 2012 που κάνει η ομοσπονδία διεθνείς διοργανώσεις, έγιναν σε χώρους και μέρη που προσελκύουν πολύ κόσμο, όπως η Αρχαία Ολυμπία. Το 90% των ανθρώπων που ήρθαν στην Αρχαία Ολυμπία τότε επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την περιοχή και πολύ από αυτούς δεν ήξεραν που βρίσκεται. Εμείς  το κάναμε στοχευμένα, γιατί θέλαμε να αναδείξουμε τους αθλητικούς τουρισμούς της χώρας. Πήγαμε στο κέντρο της Ελλάδας στη Λάρισα και τώρα στην Αθήνα που έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και γενικότερα που είναι μία πόλη με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά”.

ΕΡ: Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα μπουν στη χώρα μας, όχι στα ταμεία της ομοσπονδίας, ένα εκατομμύριο ευρώ. Με τους αθλητές που θα πληρώσουν τη διαμονή τους, τις εξόδους τους στα μαγαζιά. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι για εσάς;

“Τα έσοδα που θα υπάρξουν για τη χώρα θα είναι αρκετά. Αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να ξέρω πόσα έσοδα θα έρθουν στη χώρα. Σίγουρα, όμως, όταν θα έρθουν πάνω από 1000 άνθρωποι, θα πληρώσουν τα ξενοδοχεία τους , θα πληρώσουν το φαγητό τους, τις μετακινήσεις τους, θα βγουν στην αγορά, θα ψωνίσουν. Ολο αυτό είναι ένα αρκετό υψηλό οικονομικό όφελος για τη χώρα πρώτα από όλα. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις, που δεν κοστίζουν, αλλά φέρνουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού, Τουρισμού και ίσως με το Πολιτισμού και από κοινού να φτιαχτεί ένα σχέδιο, προκειμένου να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες διοργανώσεις. Αυτοχρηματοδοτούμενες στην ουσία, που θα κατακτήσουν την Ελλάδα κέντρο αθλητικού προορισμού, όχι μόνο για διοργανώσεις, αλλά και για προετοιμασίες αθλητών υψηλού επιπέδου. Γιατί έχουμε τις εγκαταστάσεις, έχουμε το κλίμα και μπορούμε να επενδύσουμε πάρα πολύ”

ΕΡ: Στο τέλος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, τι θα θέλατε να έχει πετύχει η Ελλάδα και η ομοσπονδία;

“Πρώτος στόχος είναι αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα να είναι η απαρχή για πολλές μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες και υψηλότερες διοργανώσεις. Εύχομαι και θέλω σε συνεργασία με το ΔΣ της ομοσπονδίας και τον πρόεδρο τον κ. Τραμπάκουλα. Δουλεύουμε πολύ καιρό για την διοργάνωση και πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά. Από εκεί και πέρα μια διοργάνωση εξαρτάται εκτός από το οργανωτική κομμάτι και από δύο άλλα πράγματα. Θέλουμε προσέλευση φιλάθλων. Οσο περισσότεροι να έρθουν στο γήπεδο να τους παρακολουθήσουν τους αγώνες. Και φυσικά από τις επιτυχίες των αθλητών μας. Που πιστεύω ότι κι εκεί θα πάμε αρκετά καλά. Μέχρι σήμερα ό,τι έχουμε κάνει έχει στεφθεί με επιτυχία. Πιστεύω ότι και αυτό το πρωτάθλημα να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία”.

ΕΡ: Ο Πιλίδης έχει γράψει ήδη ιστορία και σε λίγες μέρες θα διεκδικήσει το 6 στα 6 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα στην κατηγορία των παίδων…

“Ο Γιώργος Πιλίδης είναι ένας νέος αθλητής, που γράφει τη δική του ιστορία. Αυτό που έχει πετύχει, δεν το έχει κάνει κανείς αθλητής παγκοσμίως. Είναι ένας αθλητής που αν τον έχει ο Θεός καλά, πιστεύω θα γράψει ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό. Οχι μόνο στην Πάλη, αλλά στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Δεν είναι μόνο ο Πιλίδης, μην ξεχνάμε ότι ο Παγκαλίδης πήρε μετάλλιο στο ευρωπαϊκό φέτος. Και γενικότερα έχουμε αθλητές που έχουν τις δυνατότητες να φέρουν πολύ μεγάλες επιτυχίες”

ΕΡ: Η Μαρία Πρεβολαράκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αποδεικνύοντας ότι είναι μία σπουδαία αθλήτρια…

“Η Μαρία Πρεβολαράκη έχει περάσει στο πάνθεον των αθλητών της Πάλης. Εχει ξεπεράσει σε μετάλλια σε Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες τον μεγάλο τον Μπάμπη Χολίδη και τον Γαλακτόπουλο που έχουν 5 και 4 μετάλλια αντίστοιχα. Η Μαρία έχει πλέον έξι μετάλλια. Είναι τεράστια αθλήτρια και μοναδική η επιτυχία της. Χωρίς η ομοσπονδία να μπορεί να την βοηθήσει, όσο πρέπει να βοηθήσει μία τόσο μεγάλη αθλήτρια. Αυτό που της λείπει είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο, που πιστεύω ότι θα ανέβει στο βάθρο”

ΕΡ: Να αλλάξουμε κεφάλαιο. Η ομοσπονδία έχει περάσει έναν χρόνο πάρα πολύ δύσκολα. Οι επιδοτήσεις πέφτους και ταυτόχρονα έρχονται συνέχεια κατασχετήρια, από χρέη παλαιότερων διοικήσεων. Πως μπορείς να ασχοληθείς με το αγωνιστικό κομμάτι με όλα αυτά τα προβλήματα;

“Αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, δυστυχώς συμβαίνει και στην χώρα. Η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια βρίσκεται σε μία εξαιρετική άσχημη οικονομική κατάσταση. Συνεχώς μειώνονται οι προϋπολογισμοί, οι μισθοί, οι συντάξεις. Αυτό, όμως, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Ηδη είμαστε πάρα πολύ χαμηλά και παρακάτω από ό,τι πρέπει να είμαστε, όσον αφορά την χρηματοδότηση του αθλητισμού. Για να καταλάβει ο κόσμος ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Τα χρήματα που δίνει το κράτος για τον αθλητισμό, τα μισά επιστρέφουν άμεσα. Από ΦΠΑ και από φόρους. Τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν στις προετοιμασίες των αθλητών, στις προετοιμασίες. Μαζεύουμε πάρα πολλά παιδιά στους συλλόγους. Που σημαίνει ότι φεύγουν από κακές συνήθειες, από ναρκωτικά. Εχουμε περισσότερους υγιείς ανθρώπους, που δεν αρρωσταίνουν εύκολα, δεν πάνε στα νοσοκομεία και δεν επιβαρύνουν την οικονομία. Το κέρδος λοιπόν για τον αθλητισμό είναι πολλαπλάσιο και κατά δεύτερον το κοινωνικό κομμάτι είναι τεράστιο. Πρέπει ο αθλητισμός να υποστηριχθεί. Δεν λέω όπως τα παλιά τα χρόνια, να υπάρχει μια σπατάλη άνευ προηγουμένου. Ομως η χρηματοδότηση για τον αθλητισμό δεν επαρκεί. Για να κάνουμε υψηλό πρωταθλητισμό και να ετοιμάσουμε τους αθλητές, χρειαζόμαστε την κινητήριος δύναμη, που είναι τα χρήματα. Γι αυτό και οι επιτυχίες στην Πάλη και στον ελληνικό αθλητισμό, είναι μικρά θαύματα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα χρέη που κληρονόμησε η ομοσπονδία από τις προηγούμενες διοικήσεις, με διάφορες δικαστικές αποφάσεις και κατασχετήρια αυτό που έχω να πω σ’ αυτούς, που αρκετοί προέρχονται από το χώρο της Πάλης. Αυτό που κατάσχουν, είναι τον ιδρώτα τον αθλητών μας. Δεν κατάσχουν τίποτα περισσότερο Η ομοσπονδία θα συνεχίσει να υπάρχει. Οι αθλητές και οι προπονητές θα συνεχίσουν να προπονούνται και να φέρνουν επιτυχίες. Κόντρα, σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα και όχι το άθλημα. Αυτοί που αγαπάνε πραγματικά το άθλημα, βρίσκονται αυτή την στιγμή εδώ, δουλεύουν και εργάζονται χωρίς χρήματα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, που όλα αυτά τα χρόνια, είτε κατασπατάλησαν τα χρήματα της ομοσπονδίας, είτε την καταχρέωσαν, είτε έρχονται και κατάσχουν τα διπλάσια και τριπλάσια χρήματα από αυτά που δικαιούνται να ξέρουν πως όλη η κοινωνία της Πάλης τους έχει βάλει στο περιθώριο και τους έχει βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορία του αθλήματος”.

ΕΡ: Θα θέλαμε να μας κάνετε κι ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή…

“Σίγουρα μια αντιπαράθεση και μία διαμάχη σε οποιοδήποτε χώρο, δεν μπορεί να αφήσει περιθώρια ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας. Του νυν προέδρου του Σπύρου Καπράλου και του προέδρου της ΔΟΑ Ισίδωρου Κούβελου. Είναι δύο άνθρωποι που έχουν προσόντα, προτερήματα και έχουν προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό. Εγώ είμαι ο τελευταίος που μπορώ να τους βάλω στη ζυγαριά. Οι ομοσπονδίες αναπόφευκτα μοιράστηκαν στη μέση, μιας και έπρεπε να κάνουν μια επιλογή. Κατά την γνώμη, μου όμως, αυτή η διαμάχη πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό. Να τελειώσουν οι εκλογικές διαδικασίες και ανεξαρτήτως ποιος θα επικρατήσει. Την επόμενη μέρα να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν όλοι μαζί, για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Γιατί, ήδη έχουμε τεράστια προβλήματα. Ευχής έργον θα ήταν να υπάρχει μια συνεννόηση, να παραμεριστούν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Γιατί πάνω από όλα αυτό που προέχει είναι το συμφέρον όλων μας και η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι το σπίτι όλων των ομοσπονδιών”.

ΕΡ: Τέλος το μέλλον της ελληνικής Πάλης ποιο είναι;

“Οσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του αθλήματος, το άθλημά μας και κάθε άθλημα θα πάει καλά. Αυτή την στιγμή η Πάλη έχει την τύχη να έχει μια σειρά ανθρώπων που πονάνε το άθλημα. Εχει την τύχη να έχει προπονητές να δουλεύουν αφιλοκερδώς ή με ελάχιστη αγάπη και να συνεχίζουν να δουλεύουν με πολύ μεράκι. Εχει την τύχη να έχουμε αθλητές, οι οποίοι μέσα από αυτές τις δυσκολίες έχουν δυνατότητες και διακρίνονται. Και όσο οι άνθρωποι που ασχολούμαστε ενεργά, όπως η διοίκηση, οι προπονητές και οι αθλητές, είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, σίγουρα θα πάμε πάρα πολύ καλά. Τα δείγματα είναι θετικά. Γιατί έχουμε 4 μετάλλια και θα πάρουμε κι άλλα στο Παγκόσμιο, έχουμε την 5η θέση του Ιωσηφίδη και γενικότερα η ελληνική Πάλη φέρνει συνέχεια επιτυχίες”.

Πηγή: ΑΠΕ

Άλλα σπορ Τελευταίες ειδήσεις