Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη προκαλούν… φόβο στους αντιπάλους!

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη προκαλούν… φόβο στους αντιπάλους!
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη τείνουν να γίνουν ο χειρότερος εφιάλτης των αντιπάλων τους και αυτό πλέον δεν το λένε μόνο τα αποτελέσματά τους και η παγκόσμια κατάταξη στο τένις αλλά και μία επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ.

Ένας τενίστας -όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη- που είναι ανερχόμενο “αστέρι” και ανεβαίνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ή ένας αντίστοιχος σκακιστής έχει με το μέρος του ένα βασικό πλεονέκτημα. Η “αύρα” που αποπνέει η ανοδική του τάση κάνει τους αντιπάλους του να αποδίδουν χειρότερα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χεμάντ Κακάρ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν περισσότερους από 117.000 αγώνες τένις και πάνω από πέντε εκατομμύρια online παρτίδες σκάκι.

Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι ακόμη και όταν οι αντίπαλοι είναι ισοδύναμοι, παίζουν χειρότερα εναντίον κάποιου που γνωρίζουν ότι είναι ανερχόμενος και ανεβαίνει σταδιακά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

“Τα πειράματα μας δείχνουν ότι οι παίκτες κάνουν ένα είδος νοητικών υπολογισμών για τους ανταγωνιστές τους. Σκέφτονται ότι, όπως μια μπάλα κατρακυλά στην κατηφόρα συνεχώς ώσπου κάποιος τη σταματήσει, έτσι και κάποιος θα συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της φοράς του, οπότε αρχίζουν να νιώθουν ότι απειλούνται και η απόδοσή τους πέφτει”, δήλωσε ο Κακάρ.

Όσο ανεβαίνει στην κατάταξη ένας παίκτης τόσο αποκτά μία φήμη που γίνεται εκφοβιστική στα μάτια των αντιπάλων του, ακόμη και αν πρόκειται για έμπειρους επαγγελματίες. Ένας κορυφαίος αθλητής λοιπόν τείνει να φοβάται στο μυαλό του περισσότερο κάποιον που έρχεται με… φόρα από χαμηλά και ανεβαίνει, παρά κάποιον ισοδύναμο αντίπαλο.

Το συμπέρασμα για εμάς λοιπόν είναι απλό. Η Μαρία Σάκκαρη έχει άλλον ένα σύμμαχο στη μάχη της να αναρριχηθεί στην κατάταξη ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον αντίποδα βρίσκεται στο νούμερο 7 του κόσμου και πλέον έχει ένα νέο… “φόβο” να αντιμετωπίσει.

 

Άλλα σπορ Τελευταίες ειδήσεις