Τετάρτη, 1 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αναβολή Super Cup Τουρκίας: «Δεν τήρησαν τους κανονισμούς» λέει η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας

Αναβολή Super Cup Τουρκίας: «Δεν τήρησαν τους κανονισμούς» λέει η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας
Reuters

Μεγάλος “θόρυβος” σηκώθηκε στην Τουρκία μετά την αναβολή του τελικού του ποδοσφαιρικού Super Cup της χώρας, ανάμεσα στη Γαλατάσαραϊ και τη Φενέρμπαχτσε που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Παρασκευή (29/12) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η ακύρωση του τελικού του Super Cup Τουρκίας μεταξύ της Γαλατάσαραϊ και της Φενερμπαχτσέ στο Ριάντ ήταν αποτέλεσμα της μη τήρησης των κανονισμών του αγώνα από τις ομάδες, ανέφερε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας επικαλούμενη δήλωση των διοργανωτών.

Ο αγώνας που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ακυρώθηκε, με τους δυο συλλόγους να κάνουν λόγο -στην κοινή τους ανακοίνωση- για “μερικά προβλήματα” με τη διοργάνωση του παιχνιδιού.

“Ανυπομονούσαμε να διεξαχθεί ο αγώνας στην ώρα του σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς ποδοσφαίρου που απαιτούν το παιχνίδι να παρουσιάζεται χωρίς συνθήματα εκτός του πεδίου του, ειδικά επειδή αυτό συζητήθηκε με την τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τον αγώνα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης της Σαουδικής Αραβίας.

“Παρά τη συμφωνία αυτή, ήταν ατυχές που οι δύο ομάδες δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα, γεγονός που οδήγησε στη μη διεξαγωγή του αγώνα”, τονίζεται

Ο Κεμάλ, τα τουρκικά σύμβολα και το… φιάσκο με την αναβολή

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο “τσακωμός” της πλευράς των Τούρκων με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας προέκυψε εν μέσω ισχυρισμών ότι δεν θα παιχτεί ο τουρκικός εθνικός ύμνος της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν θα επέτρεπαν στους ποδοσφαιριστές να φορέσουν μπλουζάκια με τον ιδρυτή Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ -πριν από τον αγώνα- στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων απ’ την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει να συνδυάσουν τον αγώνα με διάφορα events, όπως πανό με μηνύματα για ειρήνη, με μηνύματα για τους θανάτους Τούρκων, μπλουζάκια στο ζέσταμα με τον Κεμάλ Ατατούρκ και ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας στο «Κινγκ Σαούντ».

Οι Σαουδάραβες, εντούτοις, απαγόρευσαν τα περισσότερα εξ αυτών κι αυτό είχε ως συνέπεια από το μεσημέρι της Παρασκευής (29.12.2023) να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με παράγοντες των τουρκικών συλλόγων. Αν και αρχικά η TFF ενημέρωσε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά και με τα προγραμματισμένα events, όλα άλλαξαν στην πορεία.

Μία ώρα πριν από την έναρξη (19:45) οι αποστολές των ομάδων δεν είχαν φύγει από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν, διαμηνύοντας ότι αν δεν τους επιτραπεί να φορέσουν τα μπλουζάκια με τον Κεμάλ, δεν θα πήγαιναν στο γήπεδο.

Οι δε Σαουδάραβες έβαλαν αστυνομικούς στα αποδυτήρια, ώστε να αποτρέψουν τους παίκτες των δύο ομάδων -εάν πήγαιναν στο γήπεδο- να βγουν με μπλουζάκια με τον Κεμάλ. Την ίδια ώρα, Τούρκοι φίλαθλοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία τους έβγαλε από το γήπεδο επειδή φορούσαν φανέλες τα παραπάνω μηνύματα.

Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του ματς οι παίκτες ενημερώθηκαν πως ο αγώνας αναβλήθηκε, ενώ φέρεται να έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της TFF, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις