Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ανγκελα Μέρκελ και Γιόακμ Λεβ συναντήθηκαν πριν πουν “αντίο” στη Γερμανία

Ανγκελα Μέρκελ και Γιόακμ Λεβ συναντήθηκαν πριν πουν “αντίο” στη Γερμανία
Reuters

Οι θητείες τους σε καγκελαρία και εθνική Γερμανίας ολοκληρώνονται και δεν ανανεώνονται. Άνγκελα Μέρκελ και Γιόακιμ Λεβ τα είπαν για μια τελευταία φορά, με την ιδιότητα που έχουν αυτή τη στιγμή.

Λίγες ημέρες πριν την τελευταία συμμετοχή του σε μεγάλη διοργάνωση ως προπονητής της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιόακιμ Λεβ συναντήθηκε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την αποχώρηση τους, από τις θέσεις που κατέχουν.

Θυμίζουμε ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος, ενώ ο Γιόακιμ Λεβ θα αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της “νασιονάλμάνσαφτ” μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ομάδας στο Euro 2020 (11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου).

«Ναι, μιλήσαμε επίσης για το ποια είναι είναι τα μελλοντικά μας σχέδια. Και οι δύο πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη καλή στιγμή να πούμε αντίο. Μιλήσαμε επίσης για το γεγονός ότι μετά από τόσο έντονο χρονικό διάστημα θα υπάρξει πιθανόν κάποιο εσωτερικό κενό», είπε ο Λεβ σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit».

«Η θέση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι τόσο περίπλοκη και τόσο δύσκολη, τρέφω μεγάλο σεβασμό για αυτήν και την επίδοσή της. Είναι πολύ ανθρώπινη, μπορεί να καταλάβει τους άλλους ανθρώπους και μπορεί να εξηγήσει με απλό τρόπο δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα. Και μόνο αυτό το βρίσκω συναρπαστικό», είπε για την καγκελάριο.

Ο Γιόακιμ Λεβ μίλησε λεπτομερώς για το βάρος και το κενό κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας. Ακόμα και μετά τον μεγαλύτερο θρίαμβό του, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, «δεν απείχα πολύ από μια καταθλιπτική διάθεση. Μετά από κάθε διοργάνωση υπάρχει ένα κενό», όπως είπε.

«Εκείνη την εποχή, σκέφτηκα πολλά στο νοικιασμένο σπίτι μου στη Σαρδηνία. Καθόμουν εκεί και σκεφτόμουν: Τώρα είμαι τόσο μόνος εδώ, πού είναι οι άνθρωποι μου, πού είναι η ομάδα μου, πού είναι οι παίκτες μου, πού είναι οι στόχοι;» Εκείνη την εποχή τον πλησίασε ένας σύμβουλός του και του είπε «Μα τι είδους διάθεση είιναι αυτή; Είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής! Και δίνεις την εντύπωση πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου!», εκμυστηρεύτηκε στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Ακόμα και μετά την ιστορική νίκη της εθνικής Γερμανίας στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014 με 7-1 επί της οικοδέσποινας Βραζιλίας, ένιωσε μοναξιά. «Ήταν ίσως το ωραιότερο παιχνίδι της καριέρας μου, αλλά ήταν πάρα πολύ για μένα ως προπονητής», όπως είπε.

Οι δύσκολες αποφάσεις σε επίπεδο επιλογής παικτών τον βασάνισαν ιδιαίτερα.« Ήταν τρομερό να πώ στους βετεράνους παίκτες ότι δεν είναι πλέον μέρος της ομάδας: Φυσικά αυτό με άγγιξε πάρα πολύ συναισθηματικά. Μερικές φορές δεν κοιμόμουν τη νύχτα. Είμαι κι εγώ άνθρωπος». Το 2019, ο Λεβ απέσυρε τους παγκόσμιους πρωταθλητές Ζερόμ Μπόατενγκ, Ματς Χούμελς και Τόμας Μίλερ, αλλά εν τω μεταξύ επανέφερε τους Μίλερ και Χούμελς.

«Αυτό το κύμα συγκινήσεων με έκανε πιο κλειστό. Αυτό είναι το τίμημα της ζωής ενός εθνικού προπονητή. Κλείστηκα σαν στρείδι. Ειδικά όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν δημόσιο πρόσωπο. Κάποιες μέρες αυτό ήταν ένα βαρύ φορτίο για μένα, γιατί λαχταρώ την ανωνυμία. Δυστυχώς, δεν καταφέρνω πάντα να βγάζω αυτήν την πανοπλία στην ιδιωτική μου ζωή. Πολύ χαρούμενος ήμουν στην αρχή της καριέρας μου με την ερασιτεχνική ομάδα. Τότε χαιρόμουν πραγματικά», πρόσθεσε.

Ο Λεβ μίλησε επίσης για το χρόνο μετά το επερχόμενο Euro (11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου), μετά το οποίο θα τερματίσει την 15ετή θητεία του ως ομοσπονδιακός προπονητής. «Δεν το φοβάμαι. Πρώτα απ ‘όλα, φαντάζομαι ότι θα είναι μια ανακούφιση να μην έχω ευθύνες για κάποιο διάστημα. Μερικές φορές η ευθύνη είναι ένα βάρος. Ανυπομονώ για μια κάποια ελευθερία. Θα υπάρξουν νέες ευθύνες, αλλά μάλλον θα πρέπει πρώτα να επιτρέψω το κενό. Θα χρειαστώ χρόνο για να ελευθερωθώ συναισθηματικά μετά από 17 χρόνια με την εθνική ομάδα».

Ένα κενό που αντικατοπτρίζεται στην προσωπική του ζωή: «Τα τελευταία δέκα χρόνια σκέφτομαι συνεχώς πώς θα ήταν να είχα παιδιά. Έχω βέβαια κάποια βαφτιστήρια… Φυσικά υπάρχουν στιγμές που μου λείπουν πάρα πολύ τα δικά μου παιδιά. Μεγάλωσα σε μια μεγάλη οικογένεια, έχω τέσσερα αδέλφια. Η μητέρα μου έχει οκτώ αδέλφια. Έχω δεκάδες ξαδέλφια. Και όλοι τους έχουν πολλά παιδιά. Το σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτο».

Πηγή: ΑΠΕ, Die zeit, RTL, Der Spiegel

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις