Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Αργεντινή – Γαλλία 3-3 (4-2 στα πέναλτι): Ο Λιονέλ Μέσι επανέφερε την αλμπισελέστε στην πρώτη θέση σε Μουντιάλ

Αργεντινή – Γαλλία 3-3 (4-2 στα πέναλτι): Ο Λιονέλ Μέσι επανέφερε την αλμπισελέστε στην πρώτη θέση σε Μουντιάλ
Reuters

Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε τα.. πάντα για να δώσει το Μουντιάλ 2022 στην Γαλλία, αλλά οι Λιονέλ Μέσι και Εμιλιάνο Μαρτίνες κατάφεραν να δώσoυν στην Αργεντινή την… κορυφή του κόσμου. Παγκόσμια πρωταθλήτρια η “αλμπισελέστε” μετά από 36 χρόνια, επικρατώντας στα πέναλτι με 4-2. Στο 3-3 η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση, με τον Γάλλο επιθετικό να σκοράρει δυο φορές στο φινάλε του 90λεπτου. Δυο γκολ ο ηγέτης των Λατινοαμερικάνων.

Ποδοσφαιρικό έπος στο Μουντιάλ 2022 με θριαμβεύτρια την Αργεντινή! Σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς, η “αλμπισελέστε” επικράτησε με 4-2 στα πέναλτι της Γαλλίας και κατέκτησε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της στα γήπεδα του Κατάρ.

Ο αγώνας τελείωσε 2-2 στην κανονική του διάρκεια, η παράταση “ανέβασε” το σκορ στο 3-3, ωστόσο, στη «ρουλέτα» των πέναλτι, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απέκρουσε την εκτέλεση του Κομάν, ενώ ο Τσουαμενί ήταν άστοχος. Δύο γκολ πέτυχε ο Λιονέλ Μέσι, ενώ χατ τρικ για τους Γάλλους σημείωσε ο Εμπαπέ, στέλνοντας το ματς στην παράταση με δυο γκολ στο φινάλε του τελικού.

Ο Λιονέλ Μέσι έσπασε όλα τα ρεκόρ στον τελικό του Μουντιάλ

Το ματς

Η Αργεντινή εμφάνισε πιο επιθετική εικόνα στα πρώτα λεπτά του τελικού, με την Γαλλία να δέχεται πίεση και να δυσκολεύεται στην κυκλοφορία της μπάλας. Η υπεροχή της “αλμπισελέστε” εδραιώθηκε σιγά σιγά, με τον Λιονέλ Μέσι να “στηρίζει” κάθε επιθετική προσπάθεια της ομάδας. Οι “μπλε” άργησαν πολύ να φανούν επιθετικά, με τους Εμπαπέ, Ζιρού και Γκριεζμάν να μην… αγγίζουν μπάλα.

Το ματς άρχισε να… γέρνει προς την Αργεντινή και το 1-0 δεν άργησε να έρθει. Ο Ντεμπελέ ανέτρεψε τον Ντι Μαρία εντός μεγάλης περιοχής και ο Λιονέλ Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 1-0. Η Γαλλία συνέχισε να… απουσιάζει από τον αγωνιστικό χώρο και στο 36′ δέχθηκε μια φαρμακερή αντεπίθεση, με τον Ντι Μαρία να είναι ο τελικός αποδέκτης και να κάνει το 2-0.

Βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να αντιδράσει, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έκανε διπλή αλλαγή, ρίχνοντας στο ματς τους Τουράμ και Κόλο Μουανί στη θέση των Ντεμπελέ και Ζιρού.

Η Γαλλία δεν μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα της στην επανάληψη και η Αργεντινή έδειξε να ελέγχει το ματς και να.. οδεύει προς την κατάκτηση του Μουντιάλ 2022. Μετά από τις αλλαγές που έκανε σταδιακά ο Ντεσάμπ και μέσα σε δυο λεπτά -πριν το φινάλε του ματς- η “αλμπισελέστε” έφτασε σε απίστευτη ισοφάριση! Στο 79′ ο Μαρτσίνιακ έδωσε πέναλτι, σε ανατροπή του Μουανί από τον Οταμέντι, με τον Εμπαπέ να μειώνει σε 2-1. Στο 81′ ο “αστέρας” των “μπλε” και της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε το 2-2 με τρομερό γυριστό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με τις δυο ομάδες να είναι προσεκτικές στην άμυνα. Η μοναδική καλή φάση ήρθε στο 90+7, με τον Γιορίς να διώχνει το δυνατό σουτ του Μέσι. Το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, όμως, έκρυβε μεγάλες συγκινήσεις. Στο 118′ ο Μέσι έκανε το 3-2 κι έγινε ο δεύτερος Αργεντινός μετά τον Κέμπες το 1978 που βάζει δύο γκολ σε τελικό. Στο 116′ ο διαιτητής έδωσε πέναλτι, για χέρι του Μοντιέλ και ο Εμπαπέ έκανε -χατ-τρικ και έστειλε το ματς στα πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΑΛΛΙΑ

Μέσι 1-1 Μπαπέ 1-0

Ντιμπάλα 2-1 Κομάν (Απόκρουση Μαρτίνες)

Παρέδες 3-1 Τσουαμενί (Άουτ)

Μοντιέλ 4-2 Κόλο Μουανί 2-3

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις