Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άρης: «Δεν είναι άτοπο να συζητάμε για πρωτάθλημα» είπε ο Μπρούνο Γκάμα

Άρης: «Δεν είναι άτοπο να συζητάμε για πρωτάθλημα» είπε ο Μπρούνο Γκάμα
ΦΩΤΟ intime

Ο Μπρούνο Γκάμα είναι για μία ακόμη σεζόν από τους κορυφαίους παίκτες του Άρη και πρώτος σκόρερ του στο πρωτάθλημα, όπου η ομάδα κάνει φέτος πρωταθλητισμό.

Ο Άρης είναι στη δεύτερη θέση κι ο Γκάμα δεν απέφυγε να μιλήσει και για το στόχο του πρωταθλήματος, σε μεγάλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero της Θεσσαλονίκης.

Οι δηλώσεις του Γκάμα

Για τις πρώτες ελληνικές λέξεις που έμαθε: «Μ@λ@κ@ (σ.σ. γέλια), καλημέρα και ευχαριστώ».

Για την χρονιά που ολοκληρώνεται: «Η σεζόν σε γενικές γραμμές είναι καλή. Παρότι δεν αρχίσαμε καλά με την Ευρώπη, ήταν σημαντικό ότι αντιδράσαμε και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουμε μια σταθερή και συμπαγής ομάδας. Έχουμε βέβαια δρόμο ακόμα, οπότε πρέπει να διατηρήσουμε την απόδοσή μας σε υψηλό επίπεδο, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Για το κατά πόσο φανταζόταν ότι η ομάδα θα ήταν στη 2η θέση με το φινάλε του 1ου γύρου: «Οταν ξεκινήσαμε την προετοιμασία, αφενός γνωρίζαμε ότι έχουμε πολύ καλό υλικό. Ένα πλήρες ρόστερ. Δεν μπορείς να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, ενώ έπρεπε να ενσωματώσουμε και πολλούς νέους παίκτες. Σε αυτό το κομμάτι, τα καταφέραμε καλά. Οι παλιοί έκαναν ένα καλό… πάντρεμα με τους νέους. Όσο περνάει ο καιρός, θα γινόμαστε καλύτεροι.

Δεν πιστεύαμε ότι θα είμαστε τόσο ψηλά, αλλά στις πρώτες θέσεις σίγουρα. Ήταν πολύ καλό ότι επικεντρωνόμασταν πάντα στο επόμενο ματς. Με τις νίκες, πήραμε αυτοπεποίθηση και αισθανθήκαμε πιο δυνατοί».

Για την ανανέωση του συμβολαίου του, το περασμένο καλοκαίρι: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι περνάω ωραία εδώ με την οικογένειά μου. Από εκεί και πέρα, έπρεπε να χειριστώ την κατάσταση επαγγελματικά. Όταν είσαι στην ολοκλήρωση της καριέρας σου, οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνεται με εμπειρία και σύνεση. Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με τον Άρη, οπότε ήταν διαδικαστικό το ζήτημα όταν μίλησα με τον πρόεδρο για να συμφωνήσουμε. Ήταν πολύ εύκολο. Αισθάνομαι πολύ άνετα και ικανοποιημένος εδώ. Θέλω να πετύχουμε το κάτι παραπάνω. Είτε τους ομίλους του Europa League είτε την κατάκτηση του Κυπέλλου. Είναι ένα έξτρα κίνητρο για μένα και την ομάδα».

Για το παιχνίδι με τη Λαμία η οποία τον σημάδεψε με τον σοβαρό τραυματισμό του πρόπερσι, όπως επίσης και για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση: «Η Λαμία όντως ήταν το πρώτο μου ματς και φυσικά υπάρχει ο τραυματισμός μου. Είναι πράγματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Κάποια σημαδιακά θέματα ή και συμπτώσεις. Είναι κομμάτι της ζωής. Έχουμε καλές και κακές στιγμές.

Όταν τραυματίστηκα έπεσε η ψυχολογία μου. Θεωρώ όμως ότι δεν ήταν θέμα καλής τύχης αλλά και προσήλωσης στην καθημερινή δουλειά με τους γιατρούς μου. Ήταν σημαντικό επίσης ότι πήγα στην Πορτογαλία, όπου είχα την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου. Όλα έγιναν όπως έπρεπε, επανήλθα και όλα πάνε καλά».

Για το πως βιώνει την απουσία του Ούγκο Σόουζα και την παρουσία του Σάντε Σίλβα από φέτος στην ομάδα: «Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των ανθρώπων. Όλα τα άτομα είναι διαφορετικά. Ο Ούγκο ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στο διάστημα που ήταν εδώ. Με υποδέχθηκε και αισθάνθηκα ασφάλεια, ότι έχω έναν φίλο. Από εκεί και πέρα ο Σίλβα είναι ένα εξαιρετικό παιδί, με πολύ ταλέντο. Όπως ο Σόουζα με μένα, έτσι και εγώ ως… παλιός προσπαθώ να τον βοηθήσω να προσαρμοστεί στην ομάδα. Έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης».

Για εκείνους που χαρακτηρίζουν τον Σίλβα ως διάδοχο του Μπρούνο Γκάμα: «Είναι πολύ όμορφο. Θα χαιρόμουν να συνεχίσει στον Άρη. Είναι καλό και για την ομάδα. Θα συμφωνήσω κατά το ήμισυ. Δεν έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε και κοινά στοιχεία. Είναι πιο γρήγορος από μένα. Θα ήταν πολύ καλός ένας παίκτης με περιθώρια βελτίωσης να παραμείνει στις τάξεις του Άρη».

Για το πως βλέπει το ελληνικό πρωτάθλημα και αν ο Άρης μπορεί να φτάσει στον τίτλο: «Έχει ένα πολύ καλό επίπεδο η Ελλάδα. Αυτό που παρατήρησα όταν ήρθα, είναι ότι οι περισσότερες ομάδες δίνουν έμφαση στο κομμάτι της τακτικής. Δεν δίνουν εύκολα χώρους και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ανοικτό γήπεδο. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο δύσκολο το δημιουργικό παιχνίδι για παίκτες όπως εγώ. Εάν προσαρμοστείς όμως, υπάρχει η δυνατότητα να έχεις ομάδα με πρωτοβουλία και δημιουργικότητα. Εμείς έχουμε καλή συμπεριφορά πίσω, όπως επίσης μπορούμε να δημιουργούμε.

Για εμάς, είμαστε σε καλό επίπεδο. Έχουμε σταθερότητα, όμως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πρωτάθλημα. Το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό. Εάν παραμείνουμε κοντά, δεν θα είναι άτοπο να συζητάμε για πρωτάθλημα. Για την ώρα είναι μακρινό και δύσκολο να επιτευχθεί».

Για αυτά που δεν του αρέσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Θα έλεγα ότι κάτι που δεν μου αρέσει είναι οι κουβέντες για τη διαιτησία. Αυτό όμως γίνεται και σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία».

Για την καριέρα του τα προηγούμενα χρόνια, το απωθημένο της Μπράγκα και αν μιλούσε καθόλου με τον Αμπέλ Φερέιρα: «Όντως είμαστε συντοπίτες με τον Αμπέλ, αλλά δεν έχουμε σχέση. Είχαμε παίξει αντίπαλοι ως ποδοσφαιριστές. Γνωριζόμαστε αλλά δεν έχουμε προσωπική σχέση».

Για την Εθνική Πορτογαλίας και αν είναι απωθημένο για αυτόν: «Το θέμα της Εθνικής ήταν περισσότερο όνειρο, παρά απωθημένο. Είναι μία ομάδα με τρομερό ανταγωνισμό στις θέσεις της επίθεσης. Από εκεί και πέρα, είχα πάει μία φορά σε αποστολή της Εθνικής αλλά δεν αγωνίστηκα. Ήταν πριν επτά χρόνια. Είναι άτοπο να κληθώ τώρα στην Εθνική τώρα».

Για την παρουσία του Ντανίλο Περέιρα στον Άρη: «Γνώριζα ότι είχε περάσει από τον Άρη. Μου το είχε πει ο Σόουζα και ο Τσακίρης».

Για τον Ένινγκ και όσα άλλαξαν με την έλευση του Άκη Μάντζιου: «Δεν μου αρέσει να συγκρίνω τη δουλειά δύο επαγγελματιών. Και οι δύο είναι καλοί προπονητές. Η αλλαγή με τον Μάντζιο είναι ότι δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι της τακτικής. Η ομάδα έγινε πιο συμπαγής και άρχισαν να έρχονται πιο εύκολα οι νίκες ακόμα και σε μία μέτρια μέρα. Γίναμε πιο αποτελεσματικοί, χωρίς να θέλω να απαξιώσω τη δουλειά του προκατόχου του».

Για την παραμονή του στα περσινά πλέι οφ, παρόλο που έληγε το συμβόλαιό του: «Πέρα από το ότι ήταν θέμα αφοσίωσης και επαγγελματισμού, ένιωθα πολύ καλά εδώ και θεωρούσα ότι ήταν πολύ πιθανό να συνεχίσω στον Άρη. Οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Ο κόσμος έλειπε από τα γήπεδα, έγινε στάση πληρωμών λόγω κορωνοϊού. Επειδή όμως είχα περάσει και το κομμάτι της αποχής λόγω τραυματισμού, ήθελα να απολαύσω κάθε λεπτό».

Για το βάθος του πάγκου που υπάρχει στον Αρη: «Αυτό δίνει πλέον πάρα πολλές επιλογές. Δεν υστερούν σε ποιότητα οι αλλαγές που έρχονται από τον πάγκο. Με τον εσωτερικό ανταγωνισμό, μια μεγάλη ομάδα σαν τον Άρη μπορεί να διατηρεί τους υψηλούς στόχους και την πρόοδο. Όχι απλά ξεκουράζονται κάποιοι παίκτες αλλά ίσα-ίσα για να μην νιώθουν άνετοι χωρίς να έχουν την ανάλογη απόδοση».

Για το αν αισθάνεται ηγέτης στον Άρη: «Θεωρώ ότι δεν με εκφράζει η λέξη του ηγέτη με την έννοια του εγωισμού και την ιεραρχική. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνομαι σημαντικός στην ομάδα. Με την ηλικία που έχω και τις παραστάσεις, φυσικά θεωρώ ότι έχω το στοιχείο μου να βοηθήσω τους πιο νεαρούς. Είμαι στη διάθεση του συνόλου, στον ρόλο του ηγέτη, αλλά χωρίς να ασπάζομαι αυτή την ετικέτα».

Για τους τρεις παίκτες που του αρέσουν στο Ελληνικό πρωτάθλημα, πέρα από τους συμπαίκτες του: «Θα μπορούσα να πω πολλούς περισσότερους από τρεις. Θα πω τον Μάνταλο τον οποίο θεωρώ πολύ ποιοτικό ποδοσφαιριστή, τον Γιαννούλη που είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός αλλά και τον Βαλμπουενά που είναι ποιοτικά ανώτερος από τους υπόλοιπους. Όπως και ο συμπατριώτης μου ο Σεμέδο, που είναι παίκτης πρώτης γραμμής για το Ελληνικό πρωτάθλημα».

Για το αν είναι ακόμα μάνατζερ του ο Ζόρζε Μέντες: «Μέχρι πριν 1-2 χρόνια ήταν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επικοινωνία. Δεν έχουμε αυτή τη συνεργασία πλέον».

Για το βαρύ πρόγραμμα του Άρη και αν θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τη νέα σεζόν: «Ο Ιανουάριος είναι πάρα πολύ σημαντικός μήνας. Υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός αγώνων. Θα πρέπει να διατηρούμε φρέσκια την ομάδα, με αποθεραπεία και rotation. θα πρέπει να έχουμε και τύχη με τραυματισμούς».

Για το αν είναι επικίνδυνο το παιχνίδι με τη Λαμία: «Η Λαμία είναι δύσκολος αντίπαλος στην έδρα της. Υπάρχει και ο παράγοντας έκπληξη αφού άλλαξε παίκτες και προπονητή».

Τι θα ήθελε να ήταν αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής: «Ως νεαρός, σκεφτόμουν να γίνω καθηγητής μαθηματικών. Ήταν μια σκέψη της εφηβείας».

Για το αν θα παντρευτεί σύντομα: «Έχω μια μακροχρόνια σχέση. Είμαστε ευτυχισμένοι μαζί, δεν έχουμε στόχους και μακροπρόθεσμα σχέδια. Ό,τι έρθει, καλοδεχούμενο».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις