Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΑΕΚ – Μπάνκι: “Κάθομαι πάνω σε μια βόμβα! Ή θα με απογειώσει ή θα με… σκοτώσει”

ΑΕΚ – Μπάνκι: “Κάθομαι πάνω σε μια βόμβα! Ή θα με απογειώσει ή θα με… σκοτώσει”
ΦΩΤΟ eurokinissi

Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο περιέγραψε ο Λούκα Μπάνκι, τις προσδοκίες που υπάρχουν για αυτόν και την ομάδα από τους ανθρώπους και τους οπαδούς της ΑΕΚ, κάνοντας λόγο για μία ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του.

Για την “πίεση” του αποτελέσματος που υπάρχει στην ΑΕΚ, μετά και την περσινή εκπληκτική χρονιά της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, μίλησε στο match programme του αγώνα με τη Φουενλαμπράδα για το Champions League, ο προπονητής της Ένωσης, Λούκα Μπάνκι.

Η συνέντευξη του Μπάνκι

Κόουτς, είναι ο αγώνας με Φουενλαμπράδα κομβικός για την πρόκριση της ΑΕΚ;

«Nαι είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα. Μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες εκτός έδρας, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που έχουμε και στα εντός έδρας ματς. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δυνατό όμιλο με πολύ ανταγωνιστικές ομάδες, όπως είναι και η ισπανική ομάδα. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ξέρω πολλά για την Φουενλαμπράδα και για τον νέο της κόουτς (σ.σ Νέστορ Γκαρσία) και πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ δυνατό ματς».

Στη Ντιζόν μίλησες στους παίκτες με επίκληση στο συναίσθημα, θυμίζοντας, ότι μόνο ΑΕΚ και Ρεάλ, «κουβαλάνε» το χρυσό λογότυπο στη φανέλα τους. Θεωρείς, ότι εισακούστηκες και ήταν μία από τις «αιτίες» της νίκης στη Γαλλία;

«Πριν από κάθε αγώνα μιλάω στους παίκτες μου και προσπαθώ να τους περάσω το μήνυμα σε ποια ομάδα παίζουν και πόσο σημαντικό είναι το επόμενο ματς που έχουμε μπροστά μας. Θα έλεγα ότι είναι επαγγελματίες και καλοί παίκτες και δεν θεωρώ ότι μία ομιλία θα τους κάνει να παίξουν ακόμα καλύτερα. Όμως έχουμε μια ομάδα που αποτελείτε από νεαρούς παίκτες και για κάποιους αυτά όλα φαίνονται καινούργια. Εγώ προσπαθώ κάθε μέρα να να τους βοηθάω όχι μόνο στο κομμάτι που λέγεται μπάσκετ, αλλά και σε αυτό της σωστής νοοτροπίας, ώστε να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Μια συμπαγής ομάδα με εξαιρετική χημεία».

Τη βαρύτητα ή αλλιώς την πίεση της φανέλας της ΑΕΚ, τη νιώθεις και εσύ πλέον μετά από τόσο καιρό στην ΑΕΚ;

«Φυσικά και τη νιώθω από την πρώτη μέρα. Δεν θα έλεγα την πίεση, αλλά νιώθω τις προσδοκίες που έχει αυτή η ομάδα. Το ήξερα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, τι θα αντιμετωπίσω, καθώς η περσινή χρονιά ήταν πέραν των προσδοκιών για την ΑΕΚ. Κάθομαι πάνω σε μια βόμβα. Το γνωρίζω καλά. Αυτή η βόμβα ή θα εκραγεί και θα με… σκοτώσει ή θα εκραγεί και θα με απογειώσει. Το όνειρο μου είναι να γίνει η απογείωση και να καταφέρω πολλά με την ΑΕΚ».

Με τι είσαι ευχαριστημένος από την ομάδα, με τι δεν είσαι ευχαριστημένος;

«Η άμυνα που παίζουμε είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη και το πάθος που βγάζουμε στα τελευταία μας είναι κάτι που μου αρέσει. Αυτό που θα ήθελα πολύ να διορθώσω είναι όταν κατά τη διάρκεια των αγώνων αντιμετωπίζουμε χωρίς καθαρό μυαλό τα προβλήματα που μας βάζουν οι αντίπαλοι μας. Πρέπει να δώσουμε βάση στην ομαδικότητα και να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς. Να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας συνολικά».

Η ΑΕΚ έχει κόσμο σε όλους τους αγώνες της στο εξωτερικό με παρουσία Ελλήνων ομογενών ή μεταναστών, αλλά και στην ελληνική επαρχία, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες ομάδες. Πόσο σε εντυπωσιάζει αυτό;

«Είναι κάτι το φοβερό. Δεν το έχω ξανασυναντήσει στη ζωή μου. Νιώθω τρομερά υπερήφανος που φοράω τη φανέλα με το σήμα της ΑΕΚ. Όπου και να πάω συναντώ οπαδούς της ομάδας. Από το Ρέθυμνο, την Πάτρα έως την Τσεχία και τη Ντιζόν. Σοκαρίστηκα με την εικόνα των οπαδών μας στην Πάτρα. Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσουμε με τη νίκη αλλά δεν είναι δυνατόν να κερδίζεις κάθε φορά. Γι αυτό και προσπαθώ καθημερινά, όπως και οι παίκτες μου, να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι και να ανταμοίβουμε αυτούς του οπαδούς με νίκες».

Έχεις πλήρη εικόνα για τη δυναμικότητα των ομάδων στο BCL; Ποιες είναι οι ομάδες από τον όμιλό μας, που μπορούν να προκριθούν; Ποιες είναι οι ομάδες σε άλλους ομίλους, που σε έχουν εντυπωσιάσει;

«Είναι πολύ εύκολο να πω ότι ο όμιλος μας είναι ο πιο δύσκολος μακράν σε όλο το BCL. Η Χάποελ με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο και πιστεύω ότι η Μπάμπεργκ θα επανέλθει πολύ σύντομα στις καλές εμφανίσεις. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για άλλες ομάδες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές που είναι υποψήφιες για το Final – 4. Το επίπεδο της διοργάνωσης έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο φέτος και αυτό φάνηκε από τις προσθήκες νέων ομάδων που είναι δυνατά ονόματα στην Ευρώπη».

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις