Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ίβκοβιτς: “Κάναμε λάθος με τον Αντετοκούνμπο στον Ολυμπιακό”

Ίβκοβιτς
Eurokinissi

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς φιλοξενήθηκε σε εκπομπή της Cosmote TV και μίλησε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος τον είχε εντυπωσιάσει την περίοδο που αγωνιζόταν στον Φιλαθλητικό, τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και τον «μοναδικό» Ομπράντοβιτς.

Μιλώντας στην εκπομπή “Pick N’ Roll” ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μίλησε για το ενδιαφέρον που είχε δείξει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο την περίοδο που ήταν στον Ολυμπιακό, ενώ μίλησε ακόμα για τον Βασίλη Σπανούλη, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Λούκα Ντόντσιτς, τον Θοδωρή Παπαλουκά, αλλά και για την κόντρα που υπάρχει μεταξύ FIBA και Euroleague.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μίλησε…

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: Θα ήθελα να τον δω σε μία δυνατή ομάδα. Προσπαθήσαμε τότε με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Πήγα να δω τον Γιώργο Αγγέλου και δεν μπορούσα να πιστέψω πως υπάρχει τέτοιο ταλέντο. Ο Βαγγέλης Αγγέλου μου είπε πως έχει κάποια δικαιώματα η Σαραγόσα. Είπα να πω στον Τιτο Κομνηνό που έχει σχέσεις με την Εφές, να πάρει αυτό το ταλέντο. Κάναμε λάθος τότε. Μπράβο σε αυτό το παιδάκι.

Για το φιλανθρωπικό χαρακτήρα του παιχνιδιού προς τιμήν του που διοργάνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός: Επειτα από αυτό το παιχνίδι, κατάλαβα πως έπρεπε να γίνει. Μαζεύτηκε καλός κόσμος. Οταν με κάλεσε ο Κώστας Γιαννόπουλος να δω τον οργανισμό “Χαμόγελο του Παιδιού” και το αυτοκίνητο που έγραφε από τον “Ντούσαν Ιβκοβιτς και τους φίλους του” ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή για εμένα.

Για μία παλαιότερη του δήλωση για την… κάβα που άφηναν οι Ελληνες στα νυχτερινά μαγαζιά: Θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Δεν μπορώ να καταλάβω την ελληνική νοοτροπία, όταν οι άνθρωποι πάνε στα μπουζούκια. Μόλις τελειώσει  ο τραγουδιστής το πρόγραμμα του φεύγουν όλοι . Ενας Σέρβος δεν θα αφήσει ούτε μία σταγόνα από το μπουκάλι μέχρι να φύγει.  Πώς πηγαίνουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους να παίρνει το αποτέλεσμα και όχι μία καλή παράσταση;

Για το ότι τον χαρακτηρίζουν σαν στρατηγό: Θέλω να έχω τον παίκτη στη θέση που θα δώσει τα περισσότερα. Ζητάω την πειθαρχία ως βάση. Δεν ήθελα ποτέ να υπάρχει καραντίνα. Ηθελα να έχω τον έλεγχο δύο φαγητών και ενός καλού μίτινγκ στο ξενοδοχείο.

Για το αν είχε διώξει τον Κλιφ Λέβινγκστον για μία Coca Cola: Διαφωνήσαμε με έναν άνθρωπο από τους Μπουλς για την τακτική. Στο παιχνίδι στο Πανόραμα ζήτησε Coca Cola. Του είπα πως πίνουμε φυσική πορτοκαλάδα. Αρχισε να κυνηγάει τον σερβιτόρο. Οταν χάσαμε 26 πόντους από το Περιστέρι, του είπα να πάει στις ΗΠΑ να ξεκουραστεί και να έρθει σε 4 εβδομάδες. Ο μεγάλος παράγοντας, Νίκος Βεζυρτζής μου είπε να “Ντούντα μην το κάνεις, θα είμαι μπροστά στην καταστροφή”. Του είπα πως το κάνω για την ομάδα και όταν ο Κλιφ γύρισε, ήταν άλλος άνθρωπος.

Για την σχέση με τον αδελφό του: Είχε όραμα. Αυτό που πρότεινε είχε πολύ μεγάλες δυνατότητες. Είχε σπουδαίο ταλέντο.

Για τον αδελφό της γιαγιάς του, Νίκολα Τέσλα και την ενασχόλησή του με τα περιστέρια: Αλλαξε την ζωή μας. Δυστυχώς δεν τον είχαν πιστέψει πολύ οι άνθρωποι. Από εκεί πήρα και την αγάπη για τα περιστέρια. Εχω πολλούς φίλους περιστεράδες, όπως τον Αργύρη Καμπούρη. Είναι πιο δύσκολο να διαχειρίζεσαι περιστέρια από ό,τι παίκτες. Μπορείς να εξηγήσεις στον παίκτη και να γίνεις δάσκαλος. Στα περιστέρια βέβαια ό,τι τους δίνεις, αυτά παίρνουν. Ο παίκτης μπορεί να φάει σοκολάτα. Τα περιστέρια μόνο όσα τους δίνεις.

Για την διαμάχη της FIBA με την EuroLeague: Δεν βοηθάει ο πόλεμος. Δεν πάμε καλά. Είμαι τυχερός που μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω. Θέλω να βοηθήσω.

Για το τι άφησε σαν παρακαταθήκη στο μπάσκετ: Θα δείξει στο μέλλον. Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήμουν στους επίσημους. Ενας άνθρωπος ήρθε και με φίλησε δακρυσμένος. Δεν ήξερα ποιος είναι. Ηταν ο νυν πρόεδρος της FIBA, Μουρατόρε και με ευχαρίστησε για το flex. Δεν είμαι πολιτικός για να μιλώ για τον εαυτό μου. Ας πούνε οι άλλοι. Αν γράψω μια βιογραφία, δεν θα γράψω για το μπάσκετ. Θα γράψω για τους φίλους που είναι κοντά μου.

Για το πόσο χρόνο αφιέρωνε στις προπονήσεις για τα plays ειδικών καταστάσεων: Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει να γνωρίζουν τους κανονισμούς. Πάντα έφερνα στην αρχή της σεζόν έναν διαιτητή για να αναλύει τους κανονισμούς. Είχα δουλέψει πολύ για αυτές τις περιπτώσεις. Το 2002, όταν μίλησα με τους Ντένβερ, με ρώτησαν για αυτό. Τους είπα πως θέλω να μάθουν οι παίκτες να αποφασίζουν σωστά και να μην χρειάζεται να πάρω τάιμ άουτ, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο..

Για το ποια ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή στο μπάσκετ: Για το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα 24”. Πρέπει να πω κάτι για εμένα. Ημασταν στο ξενοδοχείο Αστέρας στη Βουλιαγμένη μαζί με τον Στάνκοβιτς. Η FIBA πάντα περίμενε προτάσεις. Ο κόσμος με τα 30” δεν καταλάβαινε το πνεύμα και την ουσία του μπάσκετ. Οι ομάδες είχαν τον έλεγχο με αργές επιθέσεις. Για εμένα το παιχνίδι είναι ζωντανό. Το 1988 έπαιξα ένα παιχνίδι με τους Μπόστον Σέλτικς και είδα πως οι παίκτες τέλειωναν τις επιθέσεις βιαστικά. Οι παίκτες είναι τεμπέληδες. Είπα να βάλουμε τα 8” και μετά το υιοθέτησε και το NBA. Το γιουγκοσλαβικό μπάσκετ ήθελε να νικάμε τους Ρώσους και να δούμε πού βρισκόμασταν με τους Αμερικάνους. Κερδίσαμε πάρα πολλά με το πιεστικό μπάσκετ.

Για τον Λούκα Ντόντσιτς και συγκρίνεται με τους Ντράζεν Πέτροβιτς και Τόνι Κούκοτς: Είναι ένα φαινόμενο. Ο Ντράζεν έπαιζε στο “1” και ο Κούκοτς ως το “4”. Πιστεύω πως κανείς τους στα 18 δεν έπαιξε τόσο ώριμα, όσο παίζει τώρα ο Ντόντσιτς.

Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Ο Ζέλικο είναι γεννημένος στο γήπεδο. Εχει τόσο μεγάλη επαφή με το γήπεδο, όσο κανείς άλλος. Δεν υπάρχει κάποιος κοντά του.

Για ποια στιγμή από την καριέρα του τον σημάδεψε περισσότερο και μπορεί να τον χαρακτηρίσει πιο πολύ: Με τον Πανιώνιο, είχε έρθει ο Μάικ Φρατέλο. Μου είπε “κόουτς, θέλεις να μου δώσεις μία προπόνηση σε κασέτες”. Αυτό ήταν καλύτερο μπάσκετ. Οταν παίξαμε με τον ΠΑΟΚ, κάποιοι φίλοι μου είπαν πώς θα προχωρήσει στην Eυρώπη ο Πανιώνιος χωρίς να έχει μία; Κερδίσαμε 3-0 τον ΠΑΟΚ.  Τρία παιδιά μου είπαν “ευχαριστούμε που γίναμε μάγκες.

Για το αν υπάρχουν… νέοι Ιβκοβιτς: Υπάρχουν παιδιά που βγαίνουν. Είναι νωρίς να πούμε ονόματα. Την επόμενη φορά που θα είμαι εδώ, θα σου πω αν δικαιώθηκα.

Για τον αν έχει απωθημένα:  Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα. Πολλοί λένε πως δεν μου λείπουν τα τα τρόπαια. Μου λείπουν φίλοι που μετά τόσα χρόνια, δνε μπορούμε να είμαστε μαζί. Στις στιγμές της δόξας, σκέφτομαι πάντα τις μας έφερε εκεί. Από τεχνικής πλευράς, αν έπαιζα πολύ πικ εντ ρολ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 με τον Σαμπόνις, θα κερδίζαμε το παιχνίδι.

Για τους Γουόριορς: Ανατρέπουν την λογική. Είχα πει πως το σουτ δεν κερδίζει μόνο το παιχνίδι. Ανατρέπουν το παιχνίδι. Είναι αλήθεια αυτό.

Για τον Βασίλη Σπανούλη: Βοήθησε πάρα πολύ. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης. Ο Σπανούλης, όμως, ξεχωρίζει με τον επαγγελματισμό του. Είναι ένας μεγάλος εργάτης. Εχει μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν έχει άλλος τόση αποφασιστικότητα, όσο εκείνος.

Για τον Θοδωρή Παπαλουκά: Πιστεύω πως τον βοήθησα πάρα πολύ. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα λάθος και του μείωσε το συμβόλαιο. Είπα στην ΤΣΣΚΑ να δουν τον Χατζηβρέττα και τον Παπαλουκά και τους πήραν.

Για τη σύζυγό του: Χωρίς τη Νένα δεν θα ήμουν επιτυχημένος. Ηταν πάντα κοντά και με βοήθησε αφάνταστα.

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις