Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μπουρούσης για Αντετοκούνμπο: “Ας έρθει ο Γιαννάρας στο Παγκόσμιο κι εγώ…”

Μπουρούσης για Αντετοκούνμπο: “Ας έρθει ο Γιαννάρας στο Παγκόσμιο κι εγώ…”
ΦΩΤΟ intime

Η Εθνική Ελλάδας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η προσέγγιση της ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και η παρουσία του στην Κίνα. Πέρα από τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στον Ολυμπιακό την τελευταία περίοδο, ο Γιάννη Μπουρούσης σχολίασε τα πάντα.

Δεν “μάσησε” τα λόγια του! Ο Γιάννης Μπουρούσης μίλησε χωρίς δισταγμό στον “Sport24 Radio 103.3” και αρχικά σχολίασε τη δήλωση του Θανάση Σκουρτόπουλου (σ.σ. ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε πει πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να παίξει και στη θέση “5”), κάνοντας… αρχηγική δήλωση.

“Ας έρθει Γιαννάρας, να πάρουμε μετάλλιο κι εγώ θα είμαι στην γωνία! Όλοι στην Εθνική είναι φτασμένοι παίκτες. Εγώ θα τους πάρω να πάμε για κάνα καφέ να χαλαρώσουμε και τέτοια. Αυτό κάνει ο αρχηγός” τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας σέντερ.

Τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Μπουρούσης:

Για την φετινή σεζόν στην Κίνα: “Φέτος δεν πέρασα καλά στην Κίνα. Πέρυσι έλεγα ότι δεν φεύγω από εκεί ποτέ. Τώρα που άλλαξε τοποθεσία η ομάδα, έχω πει “όχι”, αλλά υπάρχουν άλλες ομάδες που με θέλουν”.

Για το αν έχει πει ποτέ “τι κανω εδώ” στην Κίνα: “Φέτος το έχω πει και ειδικά με το μέρος που μετακομίσαμε τώρα”.

Για τις συμβουλές που έχει δώσει στην Ομοσπονδία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κίνα: “Το άγχος μου – και έχω ενημερώσει την Ομοσπονδία – είναι ότι πρέπει να δούμε τα φιλικά που θα γίνουν, το ξενοδοχείο και πρέπει να υπάρξει πίεση στο φαγητό. Δεν τους νοιάζει τους Κινέζους. Είναι τραγικά τα πράγματα. Είναι ικανοί να σου δώσουν και κατσαρίδες και φιδάκια”.

Για την Εθνική: “Δε μας πιστεύατε. Ήρθαν νέα παιδιά. Μεγάλη μας τιμή για όλους που βρισκόμαστε σε ένα ακόμα Παγκόσμιο τουρνουά. Η ελίτ του μπάσκετ μετά την Ολυμπιάδα. Να είμαστε όλοι υγιείς. Δεν θα μιλήσω για στόχους, έχουμε φάει τα μούτρα μας στο παρελθόν. Η Εθνική, είτε είναι ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ, όλοι πάντα προσπαθούν το καλύτερο για την χώρα τους. Δεν πληρωνόμαστε. Αν πάρουμε μετάλλιο, θα πάρουμε το μπόνους. Πάμε στην Εθνική, ξοδεύουμε χρόνο αφήνοντας τις οικογένειάς μας έπειτα από κουραστική σεζόν”.

Για τα “παράθυρα” και τα παιδιά που βοήθησαν: “Δεν έπαιξα και στα δέκα. Παίξανε κάποια παιδιά, που δώσανε τα πάντα και αξίσουν συγχαρητήρια και σεβασμό και δεν έχει πέσει όσο βάρος πρέπει. Εγώ βγάζω το καπέλο στον Μαργαρίτη ας πούμε, που ήταν ο πιο μεγάλος. Και πρέπει να είναι και στην προετοιμασία για μένα. Δεν είμαι μάνατζέρ του, αλλά τον εκτιμώ”.

Τι του έχει λείψει από την Ελλάδα: “Τίποτα. Ήμουν 5 χρόνια εξωτερικό, γύρισα έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό και έφυγα. Το μόνο που μου έλειψε ήταν η οδήγηση, επειδή στην Κίνα δεν δίνουν δίπλωμα στην Κίνα, αλλά εκεί είναι επικίνδυνα έτσι κι αλλιώς. Μου έχει λείψει η Euroleague. Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ όλα τα παιχνίδια”.

Για το αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα: “Έχω βρει από έναν τρόπο ζωής, αλλά αν μου δοθεί η ευκαιρία θα πάω εξωτερικό. Εσωτερικό όμως δεν θα παίξω άλλο. Πόσο ακόμα;”

Για το αν μίλησε με την ΑΕΚ: “Δεν καθίσαμε κάτω με την ΑΕΚ να μιλήσουμε. Δεν απέφυγα κάτι. Πήραν το μάνατζέρ μου, αλλά δεν βρεθήκαμε ποτέ από κοντά να μιλήσουμε”.

Για το αν θα επέστρεφε ποτέ στην ΑΕΚ: “Η ΑΕΚ με έβαλε στις γραμμές να γίνω υγιής – γιατί έχω κάνει 3 σοβαρά χειρουργεία στην ΑΕΚ. Με σωστές συνθήκες και προϋποθέσεις θα το σκεφτόμουν. Αυτή τη στιγμή όμως το μυαλό μου είναι να αγωνιστώ εξωτερικό. Θέλω να παίξω άλλα τρία χρόνια”.

Για το αν θα υπέγραφε τώρα σε ευρωπαϊκή ομάδα: “Έχω μία μικροθλάση. Αν έλεγα ότι θα παίξω, θα έπρεπε να κάτσω 10 μέρες. Δεν θα πήγαινα σε ομάδα για ένα μήνα. Σε ένα μήνα γεννάει η γυναίκα μου, τρίτο κοριτσάκι”.

Για το τι του έχει λείψει από την Euroleague: “Τα παιχνίδια, η ένταση και το μπάσκετ, το σωστό το… ορθόδοξο”.

Για τον Παναθηναϊκό και το comeback του στην Euroleague και αν έχει τύχη κόντρα στην Ρεάλ: “O Παναθηναϊκός θα είναι πιο χαλαρός από ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Λείπει και ο Γιουλ. Αν ο Παναθηναϊκός παίξει όπως το τελευταίο δίμηνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Για τον Γιώργο Παπαγιάννη: “Ο Παπαγιάννης παίζει τώρα, του δίνει χρόνο ο προπονητής, τον πιστεύει και από εκεί που έλεγαν ότι δεν κάνει, έχει μπει σε ένα λούκι που ανεβαίνει. Έχει μεγάλη αλλαγή και διαφορά από τότε που τον εμπιστεύτηκε ο προπονητής. Ένας παίκτης θέλει να τον πιστέψει ο προπονητής ακόμα και στο λάθος”

Για τη νέα διεύρυνση της Euroleague: “Καλό είναι που θα μεγαλώσει σε μέγεθος”.

Για το αν μεγαλώνει η ψαλίδα στην Euroleague ανάμεσα στις ομάδες της κορυφής και τους υπόλοιπους: “Οι ομάδες που ξεχωρίζουν θα είναι πάντα η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρμπαχτσε – που βάζει λεφτά – η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα. Ομάδες που βάζουν λεφτά και θα είναι ένα κλικ παραπάνω. Η Γκραν Κανάρια προκρίθηκε και παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Οι ελληνικές ομάδες αν έπαιζαν σε αντίστοιχο πρωτάθλημα όπως της ACB θα είχαν μεγάλο πρόβλημα. Το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος βοηθάει τις ελληνικές ομάδες στην Euroleague. Όταν έχεις 7 παιχνίδια στην Αθήνα και δύο στην Θεσσαλονίκη, είναι πολύ διαφορετικό, κουράζεσαι λιγότερο”.

Για τον Ολυμπιακό και αν περίμενε να αποκλειστεί: “Δεν το πίστευε κανείς έτσι όπως ξεκίνησε και ήταν 4ος και 5ος. Όλοι είχαν πέσει πάνω στον Παναθηναϊκό και έλεγαν ότι δεν θα περάσει”.

Για το αν είναι υπέρ να γίνει κλειστή λίγκα η EuroLlague και να μην υπάρχουν εθνικά πρωταθλήματα: “Δεν συμφωνώ με αυτή την προοπτική. Όταν σταματήσω εγώ το μπάσκετ θα πάω να δω με τα παιδάκια μου την ομάδα μου να παίζει, γιατί να μου το κόψει εμένα αυτό;”

Για το ελληνικό πρωτάθλημα: “Υπάρχουν ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Ήφαιστος, ο Προμηθέας, ο Χολαργός, το Περιστέρι. Υπάρχουν ομάδες που έχουν δύναμη. Ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο γιατί είναι του ποδοσφαίρου. Υστερεί η Ελλάδα στο μάρκετινγκ”.

Για τις αποφάσεις του Ολυμπιακού: “Δεν είναι δουλειά μου να σχολιάσω τον Ολυμπιακό. Είμαι επαγγελματίας αθλητής. Αν έκοβα το μπάσκετ χθες θα το σχολίαζα”.

Για το ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ: “Αν βγάλουμε τον Γιάννη, επειδή είμαστε Έλληνες, θα ήθελα οι Ρόκετς λόγω του Χάρντεν”.

Για την αποχώρηση του Ντιρκ Νοβίτσκι από το παρκέ: “Ο Νοβίτσκι ήταν από τα είδωλά μου. Τον έχω γνωρίσει και εκτός γηπέδου και είναι απίστευτος τύπος. Μοιάζουμε πολύ στον χαρακτήρα”.

Για την ψαλίδα ΝΒΑ-Ευρώπης: “Σε ατομικό επίπεδο έχει ξεφύγει το ΝΒΑ. Σκεπτόμενο μπάσκετ, στυλ ευρωπαϊκό, δεν υπάρχει. Το ΝΒΑ τώρα ξεκινάει, στα playoffs. Μέχρι τώρα ήταν τρέλα, πλάκα και σόου. Είναι άλλη κουλτούρα”.

Για το επίπεδο μπάσκετ στην Κίνα: “Στην Κίνα έχουν την ίδια λογική με το ΝΒΑ, το κάνανε 48 λεπτά και τρέχουν πάνω-κάτω και δεν παίζουν άμυνα. Έχουν άλλη κουλτούρα”.

Για το τι θα άλλαζε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: “Θα πρόσθετα 8 λεπτά και θα τα έκανα 48 όπως στο ΝΒΑ. Θα υστερούσε το παιχνίδι στην άμυνα, αλλά θα έβλεπες περισσότερους πόντους”.

Για το αν θεωρεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο καλύτερο του Γκάλη: “Είναι ιεροσυλία να πούμε κάτι τέτοιο. Δεν ακουμπάμε Γκάλη, Γιαννάκη, Χριστοδούλου, Φασούλα και γενικώς αυτή τη γενιά”.

Για το τι έμαθε στην Κίνα: “Είναι δεμένοι άνθρωποι, που εστιάζουν στην οικογένεια. Είναι πολύ εργατικοί. Η πόλη είναι καθαρή, αν και οι ίδιοι δεν έχουν γενικώς δεν είναι πολύ καθαροί. Έχουν δικό τους ίντερνετ και social media. Τους θέλουν κλεισμένους. Τους ρωτούσα πράγματα που αγνοούσαν ότι υπάρχουν”.

Τι ομάδα ήταν μικρός: “ΑΕΚ. Όχι φανατικός ή κάτι τέτοιο. Στο μπάσκετ έβλεπα Άρη και ΠΑΟΚ όταν ήμουν μικρός. Αλλά δεν ήμουν φανατικός όπως ο αδελφός μου, που είναι Παναθηναϊκός”.

Για το αν είχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό πριν την έναρξη της φετινής σεζόν: “Φέτος δεν είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό”.

Για τον λόγο που η Ελλάδα δεν βγάζει σουτέρ: “Πώς δεν βγάζει σουτέρ; Ο Βασιλειάδης δεν είναι σουτέρ; Τι να βγάλουμε, Τζέισι Κάρολ; Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Ευρώπη; Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να σουτάρουν”.

Οι 4 παίκτες με τους οποίους θα ήθελε να μοιραστεί το παρκέ: “Γιουλ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Σενγκέλια και Βέσελι”

Για τον Ντίνο Μήτογλου: “Τον γουστάρω, είναι πολύ καλό παιδί. Είναι καλός, έχει μέλλον”.

Για τον Νικ Καλάθη: “Αν τον παίξεις πίσω τον Καλάθη, του επηρεάζεις το μυαλό. Κάνει προπόνηση όμως συνέχεια, το ξέρω γιατί τον έχω ζήσει”.

Για τους κανονισμούς που υπάρχουν στο κινεζικό πρωτάθλημα: “Έχω παίξει 140 ματς στην Κίνα, έχασα μόνο ένα λόγω ντισκαλιφιέ. Αν μαζέψω 4 τεχνικές ποινές, τρώω τιμωρία έναν αγώνα και τρως πρόστιμο. Είναι αυστηροί στους νόμους. Μπορεί να μην δει κάτι ο διαιτητής, αλλά να το δει κάποιος άλλος και με βάση το VIDEO να σε τιμωρήσουν. Η διαιτησία γενικά δεν είναι καλή στην Κίνα”.

Στο δίλημμα Καζλάουσκας ή Γκέρσον: “Με τον Καζλάουσκας ήμουν και την Εθνική και πήραμε μετάλλιο, τι να λέμε. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί και δεν έχω παράπονο από κανένα”.

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις