Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ολυμπιακός – Euroleague: H πιο βαριά ήττα σε πρεμιέρα και από γαλλική ομάδα

Ολυμπιακός – Euroleague: H πιο βαριά ήττα σε πρεμιέρα και από γαλλική ομάδα

Ούτε ο πιο… απαισιόδοξος φίλαθλος του Ολυμπιακού δεν θα προέβλεπε μια ήττα με διαφορά 19 πόντων από τη Βιλερμπάν στη πρεμιέρα της Euroleague.

Η πιο βαριά ήττα του Ολυμπιακού από γαλλική ομάδα από απαρχής Euroleague και η ήττα με τη μεγαλύτερη διαφορά σε πρεμιέρα για τους Πειραιώτες από το 2001 στη διοργάνωση!

Όσο κι αν ο Ντέιβιντ Μπλατ και ο Βασίλης Σπανούλης… είχαν προειδοποιήσει στη media day πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει στο συσχετισμό δυνάμεων των ομάδων της διοργάνωσης και πως η ομάδα είναι ανέτοιμη λόγω της απουσίας των διεθνών από την προετοιμασία καθώς και λόγω των περιορισμένων φιλικών παιχνιδιών πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

«Να ψάξουμε δικαιολογίες θα ήταν λάθος,» δήλωσε ο Μπλατ μετά τη χειρότερη πρεμιέρα στην ιστορία του Ολυμπιακού εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Δια ζώσης παρακολούθησε στο “ Astroballe” της Λιόν ένας παίκτης που έγραψε ιστορία με την ερυθρόλευκη φανέλα και ήταν μέλος της ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρώμη το 1997, Ντέιβιντ Ρίβερς. «Να αποδείξουν πως εκπροσωπούν κάτι περισσότερο από τους εαυτούς τους,» κάλεσε τους παίκτες της ομάδας του Πειραιά ο Αμερικανός παλαίμαχος μπασκετμπολίστας.

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς σχολίασε μετά τη νίκη της Βιλερμπάν με 82-63: «Οι παίκτες του Ολυμπιακού ξεκίνησαν καλά, αλλά έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και την ένταση μετά το πρώτο εξάλεπτο. Είναι θέμα υπερηφάνιας! Οι παίκτες πρέπει να αποδείξουν στο γήπεδο πως εκπροσωπούν κάτι περισσότερο από τους εαυτούς τους! Εμείς εκείνη την εποχή είχαμε στόχο και τα καταφέραμε».

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, ξεκίνησε λέγοντας: «Συγχαρητήρια στην Βιλερμπάν. Έπαιξε καλύτερα και άξιζε τη νίκη. Δεν κάναμε πολλά πράγματα σωστά και το να ψάξουμε για δικαιολογίες θα ήταν λάθος. Συγχαρητήρια και πάλι στην αντίπαλό μας. Εμείς προφανώς έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.

Για το αν αποτέλεσε για εκείνον έκπληξη η εμφάνιση και η νίκη της Βιλερμπάν, ο Μπλατ είπε: «Πίστευα πριν το παιχνίδι πως είναι καλή ομάδα. Προφανώς υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη από την προηγούμενη σεζόν και με την προσθήκη κάποιων καλών παικτών. Επίσης ένας παράγοντας θεωρώ πως ήταν υπέρ των αντιπάλων μας, είναι ότι είχαν μια πιο φυσιολογική προετοιμασία. Ήταν πολύ περισσότερο καιρό όλοι οι παίκτες μαζί».

Για το τι έφταιξε και άλλαξε η εικόνα του Ολυμπιακού μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» απάντησε: «Θεωρώ πως στην πραγματικότητα το πλάνο του παιχνιδιού ήταν καλό, απλά δεν κάναμε στη συνέχεια κάποια πράγματα που κάναμε με επιτυχία στο πρώτο δεκάλεπτο και αυτό το εκμεταλλεύτηκε η αντίπαλός μας.

Το ενδιαφέρον για αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να βάλεις κάποια σουτ. Αν δεν τα βάλεις η δυναμική του παιχνιδιού αλλάζει γρήγορα. Με ποσοστό 23% από την περίμετρο και με ποσοστό 65% από την γραμμή των βολών, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να ηττηθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Για το αν επηρέασε την ομάδα το ότι δεν έχει δώσει επίσημα παιχνίδια, σε αντίθεση με την Βιλερμπάν, ο Μπλατ σχολίασε: «Ίσως. Σίγουρα δεν θέλω να αναζητήσω δικαιολογίες. Δεν είναι σωστό να κάνω κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας. Κι αν πράγματι είναι, τότε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το διορθώσουμε αυτό, ώστε να μην μας επηρεάζει».

O άμεσος συνεργάτης του Μπλατ, Κεστούτις Κεμζούρα, απέδωσε στην αστοχία των παικτών τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού, καθώς και στην απειρία πολλών εξ αυτών στη διοργάνωση: «Σουτάραμε με απαίσια ποσοστά, γενικά ήταν μία πολύ κακή εμφάνιση. Αισθανόμαστε άσχημα. Οι αντίπαλοι μας πίεσαν στο physical κομμάτι και εμείς δεν ανταποκριθήκαμε. Δεν ελέγξαμε τον ρυθμό, δεν παλέψαμε και μας τιμώρησαν.

Δυσκολευτήκαμε στην επίθεση, δεν μπορέσαμε να εκτελέσουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Πρέπει να μάθουμε και να βελτιωθούμε από αυτό το παιχνίδι.

Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που είδαμε. Πρέπει να φτιάξουμε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού μας! Ξέρουμε ότι κάθε παιχνίδι θα είναι μία μικρή δοκιμασία, έτσι είναι η Euroleague. Δεν είναι δικαιολογία το ότι έχουμε παίκτες που παίζουν πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδo».

«Πήραμε ένα καλό μάθημα» ήταν η αντίδραση του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ο Λιθουανός φόργουορντ του Ολυμπιακού επισήμανε: «Δεν μπορούμε να βρούμε δικαιολογίες, δεν παλέψαμε… Όταν δεν παλεύεις, δεν μπορείς να καταφέρεις πράγματα. Η Βιλερμπάν έχει δώσει τρία περισσότερα παιχνίδια από εμάς και φάνηκε η ετοιμότητα της! Δεν είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε επίσημα παιχνίδια πριν από τον σημερινό αγώνα. Είμαστε καλύτερη ομάδα από αυτό που παρουσιάσαμε σήμερα. Ήταν το πρώτο παιχνίδι και πήραμε ένα καλό μάθημα».

Tην ίδια ώρα στη Βιλερμπάν πανηγύριζαν για μία μεγάλη βραδιά στην ιστορία του γαλλικού μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. Κι ενώ στη 2η αγωνιστική, οι παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς υποδέχονται τον Παναθηναϊκό (10/10, 21:45).

«Δεν περίμενα τέτοια εκκίνηση στη Euroleague. Είμαι πολύ χαρούμενος,» τόνισε ο Μαυροβούνιος προπονητής της Βιλερμπάν. «Παίξαμε από το δεύτερο δεκάλεπτο μέχρι το φινάλε πολύ καλά, κάναμε μεγάλη προσπάθεια με τη στήριξη των φιλάθλων μας. Για εμένα, ήταν μεγάλη έκπληξη. Ήξερα ότι 100% οι παίκτες θα πάλευαν από την αρχή στο ματς. Ήταν μια μεγάλη εμφάνιση, σκοράραμε σε δύσκολες στιγμές, παίξαμε απίστευτη άμυνα, μοιράσαμε ωραία την μπάλα και θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου. Είναι σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλά το σύστημα της διοργάνωσης δεν σε αφήνει να πανηγυρίσεις. Ίσως απλά να συγχαρώ τους παίκτες μου στα αποδυτήρια,» κατέληξε ο Μίτροβιτς.

Από την πλευρά του, ο Τζόρνταν Τέιλορ που πέτυχε 16 πόντους απέναντι στον Ολυμπιακό επισήμανε: «Κάναμε καλά τα μικρά πράγματα. Προφανώς, θέλαμε στην έδρα μας να βγούμε και να παίξουμε καλά για τους φιλάθλους μας, καθώς ήταν εκπληκτικοί. Όμως, έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να βελτιώσουμε. Αυτό είναι το πρώτο μου παιχνίδι στη Euroleague και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έπαιξα. Ήταν μία εξαιρετική ομαδική προσπάθεια. Πάντα προσπαθώ να έχω αυτοπεποίθηση, αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήμουν νευρικός, ύστερα από πολύ καιρό.

Όπως είπα, ήταν το πρώτο μου παιχνίδι στη Euroleague. Σε κάποια ματς θα βάλεις τα σουτ, σε κάποια όχι, αλλά θα πρέπει να κάνεις αυτό που σου ζητούν οι προπονητές. Να αμύνεσαι καλά, να κινείς την μπάλα και να παίζεις ομαδικά. Νομίζω ότι έχουμε πολύ ταλέντο και μόλις ξεκινήσαμε να παίζουμε όλοι μαζί. Θα είναι ένας μακρύς δρόμος, αλλά ήταν ένα καλό ξεκίνημα».

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις