Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Όταν ο “Μάτζικ” Τζόνσον έριξε τη… βόμβα του AIDS [vid]

Μάτζικ Τζόνσον
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο θρυλικός Έρβιν “Μάτζικ” Τζόνσον καθήλωνε τον παγκόσμιο αθλητισμό -και όχι μόνο- δηλώνωντας πως αποχωρεί από την ενεργό δράση, επειδή είχε βρεθεί θετικός στον HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS.

Ο Τζόνσον, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ, με 5 “δαχτυλίδια” του ΝΒΑ στη δεκαετία του ’80, κατάφερε στις 7 Νοεμβρίου να σοκάρει το παγκόσμιο μπάσκετ.

Ο “Μάτζικ” -γνωστός για την πλούσια σεξουαλική του ζωή- στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνο έχοντας δίπλα του τον πρώην συμπαίκτη του στους Λέικερς, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, και τον τότε κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν και έριξε τη “βόμβα”!

“Επειδή έχω προσβληθεί από HIV, θα πρέπει να αποσυρθώ από τους Λέικερς, σήμερα”

Η αποκάλυψη είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο άκουσμά της, καθώς έγινε σε μία περίοδο που η έλλειψη γνώσης γύρω από την ασθένεια -της είχαν δώσει τον τίτλο “ομοφυλοφιλική πανούκλα”- προκαλούσε τρόμo.

Ο Τζόνσον συγκλόνισε όλο τον πλανήτη και αυτό επειδή ο κόσμος τότε δεν γνώριζε τη διαφορά μεταξύ HIV και AIDS, ενώ επικρατούσε η άποψη ότι και τα δύο ήταν θανατηφόρα… Όταν έγινε γνωστό, φίλοι και συγγενείς του Τζόνσον εκτιμούσαν ότι είχε το πολύ δύο χρόνια ζωής και ήταν καταρρακωμένοι.

Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που ήδη θρηνούσαν, όπως ο τότε προπονητής των Νικς, Πατ Ράιλι, ο οποίος πριν από το τζάμπολ αναμέτρησης είχε διαβάσει την προσευχή στον Κύριο στο κοινό. Ωστόσο, ο Τζόνσον ήταν αισιόδοξος… “Θα ζήσω. Δεν θα πεθάνω και αν πεθάνω, τότε θα είμαι χαρούμενος. Είχα μία σπουδαία ζωή”.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα και αφού είχε εξαλειφθεί ο κίνδυνος του θανάτου και ο ίδιος δεν αισθανόταν άρρωστος, ο “Μάτζικ” επέστρεψε στα παρκέ, με αποκορύφωμα το θρίαμβο που έζησε με την -μοναδική- “Drean Team” των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στη Βαρκελώνη.

‘Άξιο αναφοράς, πως δεν έλειψαν οι φοβικές τάσεις, με παράδειγμα τον Καρλ Μαλόουν των Γιούτα Τζαζ, ο οποίος είχε αρνηθεί να αγωνιστεί μαζί του, φοβούμενος ότι με την επαφή με το δέρμα ή τον ιδρώτα του Τζόνσον θα κολλούσε τον ιό.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις